Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Milloin vanhuuseläkkeelle

Vanhuuseläkkeelle jääminen on suuri elämänmuutos, johon kannattaa valmistautua hyvissä ajoin etukäteen. Näin muutos ei ole hyppy tuntemattomaan, vaan harkittu askel uuteen elämänvaiheeseen. Apunasi suunnittelussa on henkilöasiakkaan verkkopalvelu ja Vanhuuseläkkeen hakemisen muistilista > 

Eläkeikä

Voit jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan sitten, kun olet täyttänyt alimman eläkeikäsi. Jokaisella ikäluokalla on oma eläkeikänsä, joka määräytyy syntymävuoden mukaan.

Voit tarkistaa oman vanhuuseläkeikäsi syöttämällä alla olevaan laskuriin syntymävuotesi ja -kuukautesi.

Tarkista eläkeikäsi valitsemalla syntymävuotesi liukurilla

 

Ylin eläkeikä on

 • 68 vuotta 1957 ja sitä ennen syntyneillä
 • 69 vuotta 1958 – 1961 syntyneillä
 • 70 vuotta 1962 ja sen jälkeen syntyneillä.
sisältökuva

Haluatko arvion eläkkeesi määrästä? Tai hakea eläkettä?

Henkilöasiakkaan verkkopalvelussa voit hoitaa eläkeasiasi alusta loppuun saakka.

Kirjaudu verkkopalveluun

Esitteet

Vanhuuseläkkeen alkaminen

Vanhuuseläkkeesi voi alkaa alimman eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.  Eläkettä kannattaa hakea noin paria viikkoa ennen eläkkeen alkamista.

Vanhuuseläkkeen alkaminen edellyttää aina työsuhteen päättymistä. Eläke voi alkaa vasta työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta.
 
Ilmoita työnantajallesi ajoissa eläkkeelle siirtymisestäsi ja irtisano työsuhteesi normaalia irtisanomisaikaa noudattaen. Mahdolliset pitämättömät lomat on pidettävä ja/tai maksettava rahana ennen vanhuuseläkkeen alkamista. Sovi asiasta työnantajasi kanssa. Mikäli jäät vanhuuseläkkeelle vasta ylimmässä eläkeiässä, vanhuuseläkkeen saaminen ei edellytä työsuhteen päättymistä.
 
Yrittäjätoiminnan ei tarvitse päättyä vanhuuseläkkeen alkaessa. Yrittäjä voi jatkaa vanhuuseläkkeen rinnalla yrittäjätoimintaa rajoituksetta ilman YEL-vakuutusta ja vakuutusmaksuja. Yrittäjä voi myös halutessaan ottaa eläkkeen rinnalle vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, jolloin hänelle karttuu työskentelystä lisää eläkettä.
 
Mitä pidempään työskentelet, sitä suuremman eläkkeen itsellesi kerrytät. Eläkettä kertyykin aina ylimpään eläkeikään saakka, joka on
 • 68 vuotta 1957 ja sitä ennen syntyneillä
 • 69 vuotta 1958 – 1961 syntyneillä
 • 70 vuotta 1962 ja sen jälkeen syntyneillä.

Työskentely vanhuuseläkkeen aikana

Vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää, että työsuhde päättyy ennen vanhuuseläkkeen alkamista. Yritystoiminta sen sijaan voi jatkua. Vanhuuseläkkeen aikana voi kuitenkin työskennellä vapaasti ilman ansaintarajoituksia.

Vanhuuseläkkeen aikaisesta työsuhteesta tehdään uusi työsopimus. Jos työntekijä työskentelee vanhuuseläkkeen alkaessa entisen työantajansa palveluksessa, työsuhteen edellytyksissä tulee tapahtua jokin olennainen muutos. Tämä muutos voi koskea esimerkiksi työaikaa, ansioita tai työtehtäviä. Näistä sovitaan työantajan kanssa uutta työsopimusta tehtäessä.

Hoida eläkeasiasi vaivattomasti verkossa

sisältökuva
Verkkopalvelussa voit mm.
 • Katsoa arvion vanhuuseläkkeen määrästä.
 • Tarkistaa työeläkeotteesi.
 • Hakea vanhuuseläkettä.
 • Valita käyttöösi paperittoman palvelun ja tarkistaa asiakirjasi sähköisesti eläkepalvelusta.
 • Eläkkeensaajana tulostaa eläketodistuksen, ilmoittaa eläkkeen maksamiseen vaikuttavista muutoksista ja tilata uuden eläkekortin.

Vanhuuseläkkeelle eri elämäntilanteissa

sisältökuva
 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>