Suoraan sisältöön

Milloin vanhuuseläkkeelle

Vanhuuseläkkeelle jääminen on suuri elämänmuutos, johon kannattaa valmistautua hyvissä ajoin etukäteen. Näin muutos ei ole hyppy tuntemattomaan, vaan harkittu asken uuteen elämänvaiheeseen. Apunasi suunnittelussa on Vanhuuseläkkeen hakemisen muistilista > 

Voit jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan sitten, kun olet täyttänyt alimman eläkeikäsi. Jokaisella ikäluokalla on oma eläkeikänsä, joka määräytyy syntymävuoden mukaan.

Voit tarkistaa oman vanhuuseläkeikäsi syöttämällä alla olevaan laskuriin syntymävuotesi ja -kuukautesi.

Tarkista eläkeikäsi valitsemalla syntymävuotesi liukurilla

 
sisältökuva

Vanhuuseläkkeen hakeminen

Hoida eläkeasiasi vaivattomasti verkossa

sisältökuva
Verkkopalvelussa voit mm.
  • Katsoa arvion vanhuuseläkkeen määrästä.
  • Tarkistaa työeläkeotteesi.
  • Hakea vanhuuseläkettä.
  • Valita käyttöösi paperittoman palvelun ja tarkistaa asiakirjasi sähköisesti eläkepalvelusta.
  • Eläkkeensaajana tulostaa eläketodistuksen, ilmoittaa eläkkeen maksamiseen vaikuttavista muutoksista ja tilata uuden eläkekortin.

Vanhuuseläkkeen alkaminen

Vanhuuseläkkeesi voi alkaa alimman eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.  Eläkettä kannattaa hakea noin paria viikkoa ennen eläkkeen alkamista.

Vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää, että työsuhteesi päättyy. Ilmoita työnantajallesi ajoissa eläkkeelle siirtymisestäsi ja irtisano työsuhteesi normaalia irtisanomisaikaa noudattaen. Mikäli jäät vanhuuseläkkeelle vasta ylimmässä eläkeiässä, vanhuuseläkkeen saaminen ei edellytä työsuhteen päättymistä.
 
Yrittäjätoiminnan ei tarvitse päättyä vanhuuseläkkeen alkaessa. Yrittäjä voi jatkaa vanhuuseläkkeen rinnalla yrittäjätoimintaa rajoituksetta ilman YEL-vakuutusta ja vakuutusmaksuja. Yrittäjä voi myös halutessaan ottaa eläkkeen rinnalle vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, jolloin hänelle karttuu työskentelystä lisää eläkettä.
 
Mitä pidempään työskentelet, sitä suuremman eläkkeen itsellesi kerrytät. Eläkettä kertyykin aina ylimpään eläkeikään saakka, joka on
  • 68 vuotta 1957 ja sitä ennen syntyneillä
  • 69 vuotta 1958 – 1961 syntyneillä
  • 70 vuotta 1962 ja sen jälkeen syntyneillä.

Vanhuuseläkkeelle eri elämäntilanteissa

sisältökuva

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVoit hoitaa verkossa eläke- ja kuntoutusasiasi aina, kun sinulle sopii. Tavoitat meidät myös numerosta 020 694 726 arkisin klo 8–17.

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>