Suoraan sisältöön

Työeläkkeet nousevat vuoden 2023 alussa – EloBotin laskuri kertoo, miten eläkeindeksit vaikuttavat eläkkeesi määrään

/ Uutinen

Työeläkkeet nousevat indeksitarkistuksen myötä poikkeuksellisen paljon vuoden 2023 alussa. Kuinka indeksitarkistus vaikuttaa jo maksussa olevaan eläkkeeseesi? Entä miten eläkeindeksit vaikuttavat tulevan vanhuuseläkkeesi määrään, jos jäät eläkkeelle joulukuun tai tammikuun alusta? Näihin kysymyksiin saat vastauksen EloBotilta eli Elon verkkosivuilla ja verkkopalvelussa toimivalta virtuaaliselta chattibotilta. EloBotti löytyy osoitteesta www.elo.fi/elake.

Toimi näin:

 1. Siirry Elon verkkosivujen Eläkkeet ja kuntoutus -osioon osoitteeseen www.elo.fi/elake.
 2. Avaa EloBotti klikkaamalla Elo chat -painiketta sivun oikeasta laidasta.
 3. Kirjoita kysymyskenttään "eläkeindeksi". Vastauksena saat lisätietoa tulevasta indeksikorotuksesta. 
 4. Klikkaa vastauksen lopussa olevaa 2023 eläkkeen määrä -painiketta.
 5. Klikkaa Olen jo eläkkeellä tai Harkitsen jäämistä -painiketta elämäntilanteesi mukaan.
 6. Kirjoita kysymyskenttään eläkkeesi määrä:
  - Jos olet jo eläkkeellä, EloBotti tiedustelee maksussa olevan eläkkeesi määrää. 
  - Jos vasta harkitset eläkkeelle jäämistä, EloBotti tarvitsee arvion tulevan vanhuuseläkkeesi määrästä 1.12.2022 alkaen. 
  Voit tarkistaa maksussa olevan eläkkeesi Elon henkilöasiakkaan verkkopalvelusta osoitteesta www.elo.fi/elakepalvelu. Palvelussa voit myös käydä tekemässä arvion tulevan vanhuuseläkkeesi määrästä. 

Tämän jälkeen EloBotti antaa sinulle arvion eläkeindeksin vaikutuksesta eläkkeesi määrään. 

Huomaathan, että EloBotin laskuria ei voi hyödyntää, jos mietit muille eläkkeille (esimerkiksi osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai työkyvyttömyyseläkkeelle) siirtymistä. EloBotin laskuri laskee indeksikorotuksen vaikutuksen vain työeläkkeen määrään. Kelan maksamaa kansaneläkettä korotetaan eri indekseillä. 

Työeläkkeiden indeksitarkistukset

Työeläkkeiden määrään tehdään aina tammikuun alussa indeksitarkistus. Tämän hetkisen ennusteen mukaan työeläkeindeksi nousisi vuoden 2023 alusta 6,5 % ja palkkakerroin 3,6 %. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa sekä työeläkeindeksin että palkkakertoimen loka-marraskuun vaihteessa. Indeksien vahvistamisen jälkeen uudet indeksit huomioidaan eläkearvioissa sekä eläke- ja etuuspäätöksissä.

Työeläkeindeksillä varmistetaan maksussa olevien eläkkeiden ostovoiman säilyvyys. Työeläkeindeksiä laskettaessa 80 % painoarvo on hintatason muutoksella ja 20 % painoarvo palkansaajien ansiotason muutoksella. Palkkakertoimella taas tarkistetaan eri vuosina ansaitut tulot lopulta eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Palkkakertoimessa painoarvot ovat toisinpäin eli siinä on 80 % painoarvo ansiotason muutoksella ja 20 % painoarvo hintatason muutoksella.

Lue lisää indeksien vaikutuksista

Työeläkkeet nousevat poikkeuksellisen paljon vuodenvaihteessa >

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>