Suoraan sisältöön

Vuoden 2023 työeläkeindeksit on vahvistettu – eläkkeisiin iso korotus

/ Uutinen

Työeläkeindeksi on ensi vuonna 2874. Tämä tarkoittaa, että työeläkkeet nousevat ensi vuoden alussa noin 6,8 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Tämän indeksikorotuksen saat, kun eläkkeesi on alkanut  viimeistään 1.12.2022. Indeksikorotus tehdään automaattisesti eikä sitä tarvitse erikseen hakea.

Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,558. Palkkakertoimella korotetaan työeläkkeiden perusteena olevia ansioita eläkettä laskettaessa. Vuoteen 2022 verrattuna palkkakerroin nousee noin 3,8 prosenttia.

Mitä tarkoittaa työeläkkeiden indeksitarkistus?

Indeksitarkistus tehdään vuosittain. Työeläkkeisiin vaikuttaa tilanteesta riippuen kaksi eri indeksiä: työeläkeindeksi ja palkkakerroin.

Työeläkeindeksiä laskettaessa 80 % painoarvo on hintatason muutoksella ja 20 % painoarvo palkansaajien ansiotason muutoksella. Työeläkeindeksillä varmistetaan maksussa olevien eläkkeiden ostovoiman säilyvyys.

Palkkakertoimella taas tarkistetaan eläkekarttumaa, jota ei ole vielä haettu maksuun ja sen tarkoituksena on tarkistaa eri vuosina ansaitut tulot lopulta eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Palkkakertoimessa painoarvot ovat toisin päin: 80 % painoarvo on ansiotason muutoksella ja 20 % painoarvo hintatason muutoksella. 

 

Lisätietoa:

8 yleisintä kysymystä työeläkkeiden indeksikorotuksesta

Työeläkkeet nousevat poikkeuksellisen paljon vuodenvaihteessa: tiedätkö miten indeksit vaikuttavat eläkkeesi määrään?

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>