Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

YEL-vakuutettujen työtulojen tarkistaminen alkaa kesäkuussa

/ Uutinen / YEl-vakuuttaminen

Elo aloittaa YEL-työtulojen lakisääteiset tarkistukset kesäkuussa, ja ne jatkuvat porrastetusti vuoden loppuun asti. Olemme lähettäneet sähköpostitse asiasta ennakkotietoa niille yrittäjille, keitä tarkistaminen nykyisten tietojen perusteella tulee koskemaan. Tämä viesti ei vielä edellytä toimenpiteitä. Jos huomaamme tulevassa tarkistuksessa, että yrittäjän nykyinen työtulo ei vastaa suositeltua tasoa, olemme yrittäjään vielä erikseen yhteydessä ja ehdotamme uutta työtuloa. 

Viime vuoden alussa voimaan tulleen YEL-lakiuudistuksen myötä eläkeyhtiöt tarkistavat jatkossa yrittäjän työtulon kolmen vuoden välein. Työtulojen tarkistamisella pyritään varmistamaan sekä työtulojen ajantasaisuus että yrittäjän sosiaali- ja eläketurvan taso yrittäjätoiminnan aikana ja sen jälkeen. Tänä vuonna tarkistamme työtulot ennen 1.1.2023 alkaneista YEL-vakuutuksista, jotka ovat alle 25 000 euroa ja joihin ei ole tehty muutoksia tai tarkistusta viimeisen kolmen vuoden aikana. 

Mitä teen, jos saan työtuloehdotuksen? 

Jos saat ehdotuksen, tutustu siihen rauhassa. Voit vaikuttaa työtulon suuruuteen vastaamalla ehdotukseemme kahden viikon kuluessa verkkopalvelussamme. Kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla nykyiseen työtuloosi voidaan tehdä enintään 4000 euron korotus, ellet itse hae suurempaa muutosta. 

Jos ehdotettu työtulo ei vastaa näkemystäsi työpanoksesi arvosta tai taustatiedot ovat olennaisesti muuttuneet, voit hakea myös jotain muuta työtuloa. Ehdotuksemme mukana saat myös ohjeet oman työtuloehdotuksesi tekemiseen. Käytämme vastaustasi muiden taustatietojen apuna kokonaisharkinnassa, jonka jälkeen saat työtulopäätöksen, jos työtulosi muuttuu.   

Pidä YEL-työtulo ajan tasalla  

Työtulon päivittäminen kannattaa tehdä aina heti kun yrittäjätoiminnassa tapahtuu työpanokseen vaikuttavia muutoksia. Kun työtulo on oikealla tasolla, ei tarkistaminen aiheuta siihen muutoksia.  

Apua oikean suuruisen työtulon määrittämiseen saat 

Lue lisää YEL-työtulojen tarkistamisesta ja lakiuudistuksesta >

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>