Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Företagare: Hur hjälper FöPL-försäkringen om du blir arbetslös?

/ Artikel

Många företagare undrar hur arbetslöshetskassans eller FPA:s dagpenningar beräknas för företagare. Storleken på FöPL-arbetsinkomsten påverkar arbetslöshetsförmånens belopp. Det är viktigt för företagaren att hålla FöPL-arbetsinkomsten på rätt nivå hela arbetslivet.

I sista delen av artikelserien om FöPL-försäkringens olika aspekter berättar Elos kundservicechef Heta Virkki hur FöPL-arbetsinkomsten påverkar företagarens arbetslöshetsskydd.

Arbetsvillkoret en förutsättning för dagpenning

FöPL-arbetsinkomsten påverkar företagarens rätt till arbetslöshetsförmåner. Företagare som uppfyller arbetsvillkoret har rätt till FPA:s grunddagpenning eller arbetslöshetskassans (Företagarkassa) inkomstrelaterade dagpenning. Arbetsvillkoret uppfylls om företagarens FöPL-arbetsinkomst är minst 13 247 euro om året (2021) och personen har varit företagare i minst 15 månader under de 48 månader som föregick arbetslösheten. Om arbetsvillkoret inte uppfylls kan företagaren ändå ha rätt till FPA:s arbetsmarknadsstöd. Arbetsmarknadsstödet är behovsprövat.

− En företagare kan inte ansluta sig till arbetslöshetskassan dvs. Företagarkassa med en arbetsinkomst som underskrider 13 247 euro. Medlemmar i arbetslöshetskassan ska dessutom själva se till att den arbetsinkomst som uppgetts för kassan är aktuell. Det går inte att uppge en högre arbetsinkomst för kassan än den fastställda FöPL-arbetsinkomsten, säger Virkki.

FöPL-arbetsinkomsten påverkar direkt arbetslöshetsskyddet

Beloppet av den inkomstrelaterade dagpenning som arbetslöshetskassan betalar baseras på företagarens fastställda FöPL-arbetsinkomst. FPA:s grunddagpenning är 33,78 € per dag oberoende av FöPL-arbetsinkomstens storlek. För medlemmarna i arbetslöshetskassan beräknas den inkomstrelaterade dagpenningen i regel utifrån den FöPL-arbetsinkomst som företagaren har haft under de 15 månader som föregick arbetslösheten.

− Därför gäller det att alltid hålla FöPL-arbetsinkomsten uppdaterad. Det är svårt att påverka den inkomstrelaterade dagpenningens belopp om man ändrar arbetsinkomsten kort innan man blir arbetslös. Det lönar sig att komma ihåg att arbetsinkomsten ska motsvara företagarens faktiska arbetsinsats. FöPL-avgiften beräknas direkt enligt arbetsinkomsten och den kan inte ändras retroaktivt. Dessutom måste arbetsinkomsten vara minst 13 247 euro per år för att arbetsvillkoret ska uppfyllas, säger Virkki.

Exempelkalkyl för inkomstrelaterad dagpenning för en medlem av arbetslöshetskassan som uppfyller arbetsvillkoret:

  • Med en årlig arbetsinkomst på 13 247 euro är den inkomstrelaterade dagpenningen uppskattningsvis 869 euro i månaden.
  • Med en årlig arbetsinkomst på 24 000 euro är den inkomstrelaterade dagpenningen uppskattningsvis 1 300 euro i månaden.
  • Med en årlig arbetsinkomst på 48 000 euro är den inkomstrelaterade dagpenningen uppskattningsvis 2 000 euro i månaden.

FPA:s grunddagpenning är cirka 726 euro i månaden för företagare som inte hör till arbetslöshetskassan men som uppfyller arbetsvillkoret. Grunddagpenningen är lika stor oberoende av FöPL-arbetsinkomsten.

Det lättaste sättet att uppdatera FöPL-arbetsinkomsten är i Elos webbtjänst. Du kan också ändra arbetsinkomsten genom att ringa Elos kundtjänst. Det lönar sig att uppdatera arbetsinkomsten genast när det blir aktuellt eftersom ändringen inte kan göras retroaktivt.

Med vår räknare kan du kontrollera hur FöPL-arbetsinkomsten påverkar din sociala trygghet och din försäkringsavgift >

Är du inte kund hos Elo? Läs mer och teckna en FöPL-försäkring hos oss >

Sök efter artiklar och nyheter