Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Företagare: Så skyddar FöPL-försäkringen om du blir sjuk

/ Artikel

Många företagare känner att de inte har råd att bli sjuka. Särskilt svårt är det för ensamföretagare som inte har någon vikarie. Företagsverksamheten står stilla och genererar inget resultat. Lyckligtvis kan också företagare ansöka om sjukdagpenning från FPA för att täcka inkomstbortfallet under sjukdomstiden.

I del två av vår artikelserie om FöPL-försäkringens olika aspekter berättar Elos företagsspecialist Kristiina Sandén vilken nytta en företagare har av FöPL-försäkringen vid sjukdom eller nedsatt arbetsförmåga.

Företagarens sjukdagpenning beräknas enligt FöPL-arbetsinkomsten

FPA beräknar beloppet av företagarens sjukdagpenning enligt årsinkomsten. Årsinkomsten beräknas enligt de 12 kalendermånader som infaller innan kalendermånaden före den månad då rätten till förmånen börjar.  För företagare används FöPL-arbetsinkomsten som grund för beräkningen av årsinkomsten. Om FöPL-arbetsinkomstens belopp har ändrats under de 12 månader som granskas beaktas den genomsnittliga inkomsten. Om en företagare har ett avlönat arbete vid sidan av företagsverksamheten beaktas både löneinkomsten och FöPL-arbetsinkomsten i årsinkomsten. I årsinkomsten inkluderas varken löneinkomsten från ditt eget företag eller förvärvsinkomsten från din näringsverksamhet.

Med vår räknare kan du kontrollera hur FöPL-arbetsinkomsten påverkar din sociala trygghet och din försäkringsavgift >

− Självrisktiden för en FöPL-försäkrad företagare är dagen för insjuknandet. Om man är anställd eller bedriver småskalig företagsverksamhet utan FöPL-försäkring är självrisktiden dagen för insjuknandet och de följande nio vardagarna, säger Sandén.

Yrkesinriktad rehabilitering hjälper vid nedsatt arbetsförmåga

FPA:s sjukdagpenning hjälper företagare vid kortvarig arbetsoförmåga. Ibland är arbetsoförmågan utdragen och det blir omöjligt att fortsätta med samma arbetsuppgifter. Då har en FöPL-försäkrad företagare möjlighet att söka hjälp i form av yrkesinriktad rehabilitering eller invalidpension. Det går att ansöka om yrkesinriktad rehabilitering redan innan sjukdagpenningsperioden börjar, och det är inte heller för sent när du redan får rehabiliteringsstöd.

− Ibland säger företagare att de hellre själva placerar eller sparar inför pensionen än betalar arbetspensionsförsäkringsavgifter. Men det är omöjligt att förutse hur länge man hinner spara innan man drabbas av sjukdom eller arbetsoförmåga. FöPL-försäkringen borde inte bara betraktas som en pensionsinvestering eftersom den också är en försäkring före pensionsåldern, säger Sandén.

Företagaren bestämmer nivån på sin sociala trygghet

Jämfört med löntagare befinner sig företagare i en unik position eftersom de har både friheten och ansvaret att själva bestämma nivån på sin sociala trygghet. Om en företagare blir allvarligt sjuk påverkar FöPL-arbetsinkomsten FPA:s sjukdagpenning, rehabiliteringsstödet och invalidpensionen.

− Det är ytterst viktigt att varje företagare förstår FöPL-arbetsinkomstens inverkan och beaktar den i fastställandet av en egna arbetsinkomsten, betonar Sandén.

Det lättaste sättet att uppdatera FöPL-arbetsinkomsten är i Elos webbtjänst. Du kan också ändra arbetsinkomsten genom att ringa Elos kundtjänst. Det lönar sig att uppdatera arbetsinkomsten genast när det blir aktuellt eftersom ändringen inte kan göras retroaktivt.

Med vår räknare kan du kontrollera hur FöPL-arbetsinkomsten påverkar din sociala trygghet och din försäkringsavgift >

Är du inte kund hos Elo? Läs mer och teckna en FöPL-försäkring hos oss >

Sök efter artiklar och nyheter