Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Så påverkar FöPL-försäkringen din föräldradagpenning och tryggar framtiden för din familj

/ Artikel

Många företagare som planerar att bilda familj undrar hur FPA:s familjeförmåner beräknas för företagare. En del företagare undrar också vad FöPL-försäkringen täcker om företagaren avlider. FöPL-arbetsinkomstens storlek påverkar både föräldradagpenningen och familjepensionen. Därför är det viktigt att hålla FöPL-arbetsinkomsten på rätt nivå hela arbetslivet.

Med vår räknare kan du kontrollera hur FöPL-arbetsinkomsten påverkar din sociala trygghet och din försäkringsavgift >

I tredje delen av artikelserien om FöPL-försäkringens olika aspekter berättar Elos experter hur FöPL-arbetsinkomsten påverkar familjeförmånerna och familjepensionen.

Föräldradagpenningen baseras på FöPL-arbetsinkomsten

− Många tror att FPA:s familjeförmåner bestäms enligt den lön som lyfts, men det är inte fallet. Liksom sjukdagpenningen bestäms också föräldradagpenningen enligt företagarens fastställda FöPL-arbetsinkomst, berättar Elos utvecklingschef Kristiina Sandén.

FPA beräknar moderskapspenningen, den särskilda moderskapspenningen, faderskapspenningen och föräldrapenningen samt den partiella föräldrapenningen enligt årsinkomsten. Årsinkomsten beräknas enligt de 12 kalendermånader som infaller innan kalendermånaden före den månad då rätten till förmånen börjar.  För företagare används FöPL-arbetsinkomsten som grund för beräkningen av årsinkomsten. Om FöPL-arbetsinkomstens belopp har ändrats under de 12 månader som granskas beaktas den genomsnittliga arbetsinkomsten. Om en företagare har ett avlönat arbete vid sidan av företagsverksamheten beaktas både löneinkomsten och FöPL-arbetsinkomsten i årsinkomsten. I årsinkomsten inkluderas varken löneinkomsten från ditt eget företag eller förvärvsinkomsten från din näringsverksamhet.

− Arbetsinkomsten ska motsvara företagarens faktiska arbetsinsats. Om arbetsinsatsen ändras betydligt bör FöPL-arbetsinkomsten justeras. FöPL-arbetsinkomsten kan inte justeras retroaktivt, så det lönar sig att genast meddela om ändringar i företagsverksamheten, säger Sandén.

Om en företagare fortsätter arbeta under föräldraledigheten kan FöPL-försäkring fortfarande behövas. Om arbetet fortsätter så att den nedre gränsen för FöPL-arbetsinkomsten, 8 063,57 euro år 2021, överskrids ska försäkringen fortsättningsvis vara i kraft. Om arbetsinsatsen är mindre eller upphör helt kan FöPL-försäkringen avslutas för den tid som föräldraledigheten pågår.

Familjepensionen tryggar försörjningen för efterlevande makar och minderåriga barn

Familjepensionens belopp baserar sig på den pension som en avliden företagare själv fick eller skulle ha fått som invalidpension på sin dödsdag. Antalet förmånstagare inverkar på familjepensionens belopp. Efterlevandepensionen kan också sänkas om man inte har några minderåriga barn. Som högst uppgår efterlevandepensionen till hälften av den avlidna företagarens pension. Om förmånstagarna är en efterlevande make och två barn uppgår familjepensionens belopp till den avlidna företagarens pensionsbelopp.

Om till exempel en företagare född 1962 avlider som 55-åring och har arbetat sedan 21 års ålder med en årlig FöPL-arbetsinkomst på 36 000 euro (eller en månadsinkomst på 3 000 euro) är efterlevandepensionens uppskattade belopp cirka 1 000 euro per månad. Om företagarens arbetsinkomst varit den minsta möjliga, dvs. 8 063,57 euro per år (eller inkomsterna 660 euro per månad) är efterlevandepensionens uppskattade belopp cirka 219 euro per månad. Beräkningarna är uppskattningar som inte beaktar bland annat indexhöjningar och sänkningar till följd av livslängdskoefficienten, och inte heller den efterlevandes egna inkomster.

− Ibland frågar företagarna om det inte lönar sig att hålla FöPL-arbetsinkomsten på miniminivån och satsa på andra placeringar. När man jämför efterlevandepensionens belopp med andra placeringsobjekt gäller det att beakta att efterlevandepensionen utbetalas under hela återstoden av livet, vilket kan innebära flera årtionden. Om en änka till exempel får 1 000 euro per månad i efterlevandepension under 20 år blir det över 240 000 euro utan indexhöjningar, förklarar Elos pensionsrådgivningschef Satu Saulivaara.

Det lättaste sättet att uppdatera FöPL-arbetsinkomsten är i Elos webbtjänst. Du kan också ändra arbetsinkomsten genom att ringa Elos kundtjänst. Det lönar sig att uppdatera arbetsinkomsten genast när det blir aktuellt eftersom ändringen inte kan göras retroaktivt.

Med vår räknare kan du kontrollera hur FöPL-arbetsinkomsten påverkar din sociala trygghet och din försäkringsavgift >

Sök efter artiklar och nyheter