Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Elos delårsrapport 1.1–31.3.2024: Placeringarna avkastade 1 miljard euro, dvs. 3,3 procent

/ Nyheter

Elos placeringar gav en god avkastning i början av året. Bäst avkastade noterade aktieplaceringar och placeringar i hedgefonder. Avkastningarna på aktiemarknaden stöddes av förväntningarna på en lättare penningpolitik och av ökade förväntningar på resultattillväxt i teknologiföretagen. Elos solvensnivå ökade och driftskostnaderna minskade.

Jämförelsetalen inom parentes är siffror per 31.3.2023, om inte annat anges.

Nyckeltal för januari–mars 2024

  • Totalresultatet uppgick till 413,5 (34,4) miljoner euro. 
  • Nettointäkterna av placeringsverksamheten uppgick till 3,3 (1,6) procent, dvs. 1,0 miljard euro. Placeringarnas marknadsvärde var 30,9 (30,0 i slutet av 2023) miljarder euro. Medelavkastningen på placeringarna under tio år var 5,7 procent. Detta motsvarar en realavkastning på 3,6 procent. 
  • Driftskostnaderna som täcks med omkostnadsinkomsten var 19,1 (19,8) miljoner euro. 
  • Premieinkomsten uppgick till 1,1 (1,1) miljarder euro. Pensioner och andra ersättningar utbetalades för 1,2 (1,1) miljarder euro. 
  • Solvensnivån var 122,5 (121,3 i slutet av 2023) procent och solvenskapitalet var 1,4-faldigt (1,5-faldigt i slutet av 2023) i förhållande till solvensgränsen.  

Bäst avkastade noterade aktieplaceringar, medan avkastningen på fastighetsplaceringar var nära noll

- Elos år började starkt med goda placeringsavkastningar, där aktieplaceringarna fungerade som lokomotiv. Då vi lägger till vår förstklassiga kundservice, en konkurrenskraftig skötselavgift och våra tjänster för ledning av arbetsförmågan, vilka vi hela tiden utvecklar, kan vi vara nöjda med början av året, beskriver Elos verkställande direktör Carl Pettersson.

Under årets första kvartal gav aktiemarknaden en stark avkastning på Förenta staternas och Europas huvudmarknader. AI-inriktade teknologiföretag fortsatte i bräschen bland de stigande företagen. De förändrade förväntningarna om lägre styrräntor höjde marknadsräntorna, och avkastningarna på obligationsmarknaden blev negativa.

Avkastningen på Elos aktieplaceringar var 5,1 (2,6) procent. Bäst avkastade noterade aktieplaceringar med 7,0 (4,6) procent. Avkastningarna på aktiemarknaden stöddes av förväntningarna på en lättare penningpolitik, och särskilt i Förenta staterna av de avsevärt större förväntningarna på resultattillväxt i teknologiföretagen. Avkastningsutvecklingen på aktiemarknaden differentierades geografiskt. I Europa, Japan och Förenta staterna gav marknaden en utmärkt avkastning, medan avkastningarna i Kina å sin sida var mer moderata och i Finland blev avkastningen negativ. Elos kapitalplaceringar avkastade 2,3 (-0,5) procent.

Marknadsräntorna steg från slutet av förra året, då investerarna omprövade sin prissättning av förväntningarna på en lägre styrränta. Den sega inflationen och starka ekonomiska data flyttade fram räntesänkningarnas förväntade tidpunkt och belopp. Detta syntes i form av negativa avkastningar på obligationsmarknaden. Elos ränteplaceringar avkastade 0,7 (1,3) procent. 

Förväntningarna på en återhämtning på fastighetsinvesteringsmarknaden har förskjutits till slutet av året. Riskerna i Elos fastighetsportfölj är väl spridda och de långsiktiga utsikterna är goda. Fastighets-investeringarna avkastade 0,0 (-0,3) procent. Övriga placeringar avkastade 6,4 (0,4) procent. Övriga placeringar utgjordes i huvudsak av placeringar i hedgefonder, vilka avkastade utmärkta 6,5 (0,6) procent.  

År 2024 gäller justeringen företagares arbetsinkomster under 25 000 euro

Elo fortsätter på samma sätt som förra året att justera företagarnas arbetsinkomster. I år gäller justeringarna arbetsinkomster under 25 000 euro, vilka varken ändrats eller justerats på tre år. Kundernas kontakttaganden ökade något förra året och utifrån responsen upplevdes vår justerings-process som tydlig. Vi kommer att beakta responsen om vår process och vidareutveckla vår verksamhet. 

Perioden för överflyttning av försäkringar mellan pensionsbolagen var tudelad i Elo. Inom FöPL var resultatet gott, medan överflyttningarna inom ArPL inte nådde upp till målet. Elo kommer att hålla försäljningsaktiviteten på en hög nivå även under de följande överflyttningsperioderna.

I Finland är det ekonomiska läget fortfarande svagt. Företagens ekonomiska situation har varit krävande ända sedan slutet av förra året. Den ökade inflationen efter coronaåren och den samtidigt avmattande efterfrågan har försvagat företagens ekonomi. I Elo ökade ArPL-kreditförlusterna något från året innan, men de var fortfarande på måttfull nivå. 

Antalet rehabiliteringsbeslut ökade med 22 procent

Elo utfärdade fler pensionsbeslut än året innan. Särskilt antalet beslut om ålderspension och partiell ålderspension ökade i början av året. Ökningen av antalet pensionsbeslut förklaras av indexhöjningen 2022. Tack vare indexhöjningen ansökte många om pension redan 2022, vilket innebar att antalet beslut om ålderspension i början av 2023 var lägre än normalt. Även antalet beslut om yrkesinriktad rehabilitering ökade med 22 procent jämfört med motsvarande tidperiod året innan.

Utsikterna för den närmaste framtiden

För tillväxten i Europa och Finland är tidpunkten för en lättare penningpolitik avgörande, liksom hur snabbt räntenivån kommer att sjunka. Europeiska centralbanken torde sänka räntan på sommaren och de korta räntorna väntas sjunka med ca 1,5 procentenheter fram till slutet av året. Den ekono¬miska tillväxten är svag i euroområdet och Finland är i recession. Trots att hushållens realinkomster stigit, är konsumtionen fortfarande försiktig. I Europa finns potential för en överraskande konsumtionstillväxt, såvida räntorna sjunker rejält och den globala industriella konjunkturen förstärks. 

Elo fortsätter att effektivt verkställa arbetspensionssystemet, och vill enligt sin strategi utöka sin marknadsandel inom ArPL-försäkring och bevara sin ställning som marknadsledare inom FöPL-försäkring. Elo fortsätter att satsa på utvecklingen av tjänster för upprätthållande av arbetsförmågan och att minska riskerna för arbetsoförmåga i kundföretagen. Enligt strategin säkerställer Elo en tillräcklig solvens i alla marknadslägen. 

Närmare upplysningar:
Verkställande direktör Carl Pettersson, begäran om intervju, planeringschef för kommunikationen Miia Pullinen, tfn 040 588 3637

Elos delårsrapport 31.3.2024 (pdf) >
Elos delårsrapport 31.3.2024 presentation (pdf) >

 

 

Sök efter artiklar och nyheter