Suoraan sisältöön

YEL-lakiuudistus

YEL-lakiuudistus 600x425

YEL-lakiuudistus tuli voimaan 1.1.2023. Uudistuksessa tarkennettiin sitä, mitä asioita otetaan huomioon yrittäjän työtulon suuruutta määritellessä. Jatkossa eläkeyhtiöt tarkistavat YEL-vakuutettujen yrittäjien työtulon kolmen vuoden välein. Työtulojen tarkistamisella varmistetaan sekä työtulojen ajantasaisuus että yrittäjän toimeentulo yrittäjätoiminnan aikana ja sen jälkeen.   

Löydät tältä sivulta kootusti ajankohtaista tietoa YEL-lakimuutoksesta ja työtulojen tarkistamisesta.


YEL-työtulojen tarkistukset vuonna 2023

Työtulosi tarkistetaan tänä vuonna, jos kaikki nämä ehdot täyttyvät:

  • YEL-vakuutuksesi on kestänyt vähintään kolme vuotta,
  • työtulosi on alle 15 000 euroa ja
  • et ole päivittänyt työtuloasi kolmeen vuoteen.

Elo aloittaa yllä mainitut ehdot täyttävien työtulojen tarkistamisen kesäkuussa. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarkistaminen koskee sinua ja ehdotamme uutta työtuloa. Voit vaikuttaa uuden työtulosi suuruuteen vastaamalla ehdotukseemme kahden viikon kuluessa verkkopalvelussamme. 

Voit katsoa tämänhetkisen työtulosi verkkopalvelustamme ja päivittää sitä milloin vain. Näet työtulosi myös YEL-vakuutuksen laskussa.

Kirjaudu verkkopalveluun

Jatkossa työtulosi tarkistetaan aina, kun työtulon päivittämisestä on kulunut kolme vuotta. Tarkistaminen ei aiheuta muutoksia työtuloosi, jos se on ajan tasalla yrityksesi tilanteeseen ja työpanoksesi arvoon nähden.


Kysymyksiä ja vastauksia työtulojen tarkistamisesta

Oikean suuruinen työtulo on yrittäjän paras turva

YEL-vakuutus on yrittäjän tärkein vakuutus, sillä vakuutuksen työtulo vaikuttaa moneen: vakuutusmaksuusi, sosiaalietuuksiisi ja eläkkeeseesi. Sen vuoksi on olennaista, että työtulon taso vastaa mahdollisimman hyvin todellisen työpanoksesi arvoa.

Elo on apunasi oikean suuruisen työtulon määrittämisessä. Kokeile Elon YEL-laskuria, joka antaa sinulle suosituksen sopivasta työtulosta. Suositus perustuu toimialasi keskipalkkaan ja arvioimaasi liikevaihtoon. Suositustyötulon laskennassa käytetään eläkevakuuttajien yhteistä laskentapalvelua. Näet laskurista myös, miten työtulosi suuruus vaikuttaa tulevan työeläkkeesi määrään sekä erilaisiin sosiaalietuuksiin.

Kokeile YEL-laskuria

Autamme mielellämme

Me Elon asiakaspalvelussa hallitsemme myös YEL-lakimuutokseen liittyvät asiat. Jos jokin asia jää vielä askarruttamaan, soita 020 694 730 ja anna meidän auttaa.
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>