Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

YEL-lakiuudistus

YEL-lakiuudistus 600x425

YEL-lakiuudistus tuli voimaan 1.1.2023. Uudistuksessa tarkennettiin sitä, mitä asioita otetaan huomioon yrittäjän työtulon suuruutta määritellessä.

Jatkossa eläkeyhtiöt tarkistavat YEL-vakuutettujen yrittäjien työtulon kolmen vuoden välein. Työtulojen tarkistamisella varmistetaan sekä työtulojen ajantasaisuus että yrittäjän toimeentulo yrittäjätoiminnan aikana ja sen jälkeen.   

Löydät tältä sivulta kootusti ajankohtaista tietoa YEL-lakimuutoksesta ja työtulojen tarkistamisesta.

YEL-työtulotarkistukset vuonna 2024

Oheisilla videoilla Heta vastaa yleisiin tarkistuksia koskeviin kysymyksiin.

Tarkistusten ehdot

Työtulosi tarkistetaan tänä vuonna, jos kaikki nämä ehdot täyttyvät:

  • YEL-vakuutuksesi on kestänyt vähintään kolme vuotta,
  • työtulosi on alle 25 000 euroa ja
  • et ole päivittänyt työtuloasi tai sitä ei ole tarkistettu kolmeen vuoteen .

Vuoden 2024 osalta Elo aloittaa yllä mainitut ehdot täyttävien työtulojen tarkistamisen keväällä ja tarkistukset jatkuvat vuoden loppuun asti. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarkistaminen koskee sinua ja ehdotamme uutta työtuloa.

Voit vaikuttaa uuden työtulosi suuruuteen vastaamalla ehdotukseemme kahden viikon kuluessa verkkopalvelussamme. Ensimmäisellä tarkistuskerralla voit hyväksyä vain 4000 euron korotuksen, jos ehdotettu työtulo korottaisi työtuloasi vielä tätäkin enemmän.

Voit katsoa tämänhetkisen työtulosi verkkopalvelustamme ja päivittää sitä milloin vain. Näet työtulosi myös YEL-vakuutuksen laskussa.

Jatkossa työtulosi tarkistetaan aina, kun työtulon päivittämisestä on kulunut kolme vuotta. Tarkistaminen ei aiheuta muutoksia työtuloosi, jos se on ajan tasalla yrityksesi tilanteeseen ja työpanoksesi arvoon nähden.

Kirjaudu verkkopalveluun

Tarkistusten eteneminen

Saat verkkopalveluun työtuloehdotuksen ja tiedon ehdotuksesta sähköpostilla tai kirjeitse.
Sinulla on kaksi viikkoa aikaa vastata ehdotukseen joko hyväksymällä se tai tekemällä perusteltu ehdotus muusta työtulosta.
Jos et vastaa ehdotukseen, Elo korottaa työtuloasi suositustasolle tai korkeintaan 4000 eurolla.
Saat päätöksen työtulosta, jos työtulosi muuttuu tarkistuksen seurauksena.
Uusi työtulosi tulee voimaan työtuloehdotuksen lähettämistä seuraavan toisen kuukauden alusta. 

Kysymyksiä ja vastauksia työtulojen tarkistamisesta

Oikean suuruinen työtulo on yrittäjän paras turva

YEL-vakuutus on yrittäjän tärkein vakuutus, sillä vakuutuksen työtulo vaikuttaa moneen: vakuutusmaksuusi, sosiaalietuuksiisi ja eläkkeeseesi. Sen vuoksi on olennaista, että työtulon taso vastaa mahdollisimman hyvin todellisen työpanoksesi arvoa.

Elo on apunasi oikean suuruisen työtulon määrittämisessä. Kokeile Elon YEL-laskuria, joka antaa sinulle suosituksen sopivasta työtulosta. Suositus perustuu toimialasi keskipalkkaan ja arvioimaasi liikevaihtoon. Suositustyötulon laskennassa käytetään eläkevakuuttajien yhteistä laskentapalvelua. Näet laskurista myös, miten työtulosi suuruus vaikuttaa tulevan työeläkkeesi määrään sekä erilaisiin sosiaalietuuksiin.

Kokeile YEL-laskuria

Autamme mielellämme

Me Elon asiakaspalvelussa hallitsemme myös YEL-lakimuutokseen liittyvät asiat. Jos jokin asia jää vielä askarruttamaan, soita 020 694 730 ja anna meidän auttaa.
 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>