Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Maksut ja todistukset

Ota YELYEL-vakuutusmaksusi määrään vaikuttavat ikäsi, YEL-työtulosi, mahdollinen aloittavan yrittäjän alennus, maksujen ajankohta sekä maksuerien määrä.

YEL-vakuutusmaksu 2024

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa vuosittain maksuprosentit, joilla YEL-vakuutusmaksu lasketaan. Vuonna 2024 YEL-maksu on:

 • 18-52-vuotiailla 24,10 % vahvistetusta YEL-työtulosta. 
 • 53-62-vuotiailla 25,60 % vahvistetusta YEL-työtulosta.
 • 63 vuoden iän täyttämistä seuraavan vuoden alusta 24,10 % YEL-työtulosta.

Voit laskea arvion YEL-maksusi määrästä Elon YEL-laskurilla.

Katso muut vuoden 2024 vahvistetut maksutiedot Sosiaalivakuutusmaksut -taulukosta.

Tarvitsetko YEL-todistuksen?

Voit tulostaa tai tallentaa Elon verkkopalvelusta seuraavia YEL-todistuksia:

 • Voimassaolo- ja maksutodistus
 • Työtulotodistus
 • Työtulo- ja maksutodistus (esim. työttömyyskassan päivärahahakemukseen)
 • Todistus maksetuista maksuista
 • Tuloste maksutilanteesta

Voit ilmoittaa myös sähköisten laskujen vastaanottajatiedot verkkopalvelussamme.

Aloittavan yrittäjän alennus

Ensimmäisen kerran yrittäjätoiminnan aloittavana saat 22 prosentin alennuksen vakuutusmaksuun ensimmäisen 48 kuukauden ajalta. 

Jos ensimmäinen YEL-vakuutuksesi on alkanut 1.1.2001 jälkeen ja sinulla on vielä jäljellä alennuskuukausia, saat jäljellä olevan alennuksen myös toiseen YEL-vakuutukseesi. Kolmanteen YEL-vakuutusjaksoon alennusta ei myönnetä, vaikka kokonaisaika olisikin alle 48 kuukautta. Sinun ei tarvitse muistaa itse jäljellä olevien kuukausien määrää, sillä tarkistamme aina oikeutesi alennukseen ja myönnämme sen vakuutuksen alkaessa.

Jos siirryt  samasta yrityksestä TyEL:n piiristä YEL:n piiriin ensimmäistä kertaa, yrittäjätoiminta katsotaan alkaneeksi siirtymishetkellä. 

Jos Eläketurvakeskus on joutunut ottamaan sinulle yrittäjänä pakkovakuutuksen, sinulla ei ole oikeutta aloittavan yrittäjän alennukseen. 

Tiesithän, että voit vähentää YEL-maksut verotuksessa?

YEL-vakuutusmaksut ovat verotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia ja ne voidaan vähentää joko henkilökohtaisessa, puolison tai yrityksesi verotuksessa, riippuen siitä kuka on määritetty YEL-vakuutuksen maksajaksi. Kun YEL-maksu vähennetään verotuksessa niin tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän. Jos tarvitset todistuksen maksetuista YEL-vakuutusmaksuista, saat sen helposti verkkopalvelustamme.

Hyvä tietää vakuutusmaksuista

sisältökuva

YEL-vakuutusmaksu joustaa

Voit hyvinä vuosina kerryttää itsellesi parempaa eläkettä maksamalla lisää YEL-maksua tai huonompina vuosina tilapäisesti alentaa maksua. Tätä kutsutaan YEL-maksujoustoksi. YEL-maksujousto laskee tai nostaa tilapäisesti maksua yhden kalenterivuoden kerrallaan.

Jouston käyttö on mahdollista, kun

 • vakuutuksesi on voimassa koko vuoden samassa eläkeyhtiössä
 • vakuutuksessasi ei ole maksamattomia maksuja
 • et saa vielä työeläkettä Suomesta
 • et saa aloittavan yrittäjän alennusta.

Voit maksaa lisämaksua, vaikka joka vuosi, mutta maksun alennusta voit hyödyntää korkeintaan kolme kertaa seitsemän vuoden aikana. Lisämaksu ja YEL-vakuutusmaksusi eivät saa olla yhteensä enempää kuin YEL-työtulon yläraja, eli 204 625,00 euroa vuonna 2024.

Lisämaksut ovat vähennyskelpoisia joko yrityksen tai yrittäjän verotuksessa sen maksajatiedon mukaan, mitä eläkeyhtiölle on ilmoitettu.

Jousto vaikuttaa ainoastaan eläkkeen perusteena olevaan työtuloon, eikä se vaikuta työpanokseen perustuvan vahvistetun työtulon mukaan määräytyviin muihin sosiaalietuuksiin, kuten sairauspäivärahaan.

Tarkista jouston määrä ja tee joustohakemus Elon verkkopalvelussa.

 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>