Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Det lönar sig att anställa: Luonkos växer snabbt

/ Artikel

Att anställa den första arbetstagaren utifrån är ett stort steg för företagaren och kan kännas skrämmande. Samtidigt kan kvaliteten lida, förseningar uppstå och kunder bli missnöjda om man väntar för länge med att rekrytera då arbetskraften behövs. Naturkosmetikföretaget Luonkos befann sig i en plötslig tillväxtfas när det akut behövdes en första anställd.

– I början av året fick vi bråttom med att utvidga produktionslokalerna och flerdubbla produktionskapaciteten. Vi behövde hjälp med att sköta arbetsuppgifterna i vårt växande lilla företag och bestämde oss för att anställa en arbetstagare utöver oss delägare, säger Piritta Fors.

Rekrytera när det behövs

Det lönar sig att satsa tid och möda på den första rekryteringen eftersom en grundlig urvalsprocess belönar företagaren på lång sikt. Det är viktigt att kartlägga den nya arbetstagarens arbetsbeskrivning omsorgsfullt och noga överväga hurdana färdigheter och kunskaper som krävs. Behovet av arbetskraft måste vara kontinuerligt och inte tillfälligt.

Luonkos första arbetstagare Iida hade tidigare arbetat i företaget som praktikant.

– Det här är Iidas första fasta anställning och hon var överlycklig över erbjudandet. Rekryteringen kändes bra eftersom vi visste hur Iida arbetar. Hon är naturresursproducent till utbildningen och hennes kompetens är guld värd för oss, säger Fors.

En rekrytering rör om i ett litet företag eftersom den förändrar allas arbetsuppgifter och dynamiken i teamet.

– Som företagare har vi blivit tvungna att utvecklas när det gäller arbetsfördelning och bättre kommunikation. Vi måste vara tydliga med våra förväntningar och vårt ledarskap, säger Fors.

Ny arbetskraft ger nya resurser

Många drar sig för att anställa sin första arbetstagare på grund av den ekonomiska risken. Men en ny anställd bidrar inte bara med arbetskraft, utan frigör också företagarens resurser för nya områden.

– Det är skönt att ha en anställd vi kan lita på fullständigt, säger Fors. Det bästa är att vi nu kan koncentrera oss på att lansera nya produkter. Att vi anställde Iida påverkar i slutändan välbefinnandet i arbetet för oss alla eftersom vi kan styra in vårt uppstartsföretag på en stabilare tillväxtkurva.

När man behärskar reglerna för anställningsförhållanden i god tid går det smidigt att anställa. Innan Luonkos gjorde sin första rekrytering studerade delägarna noggrant arbetslagstiftningen för att slippa göra det på nytt nästa gång.

Långsiktig investering

Piritta Fors påminner om att lönen alltid är en långsiktig investering.

Luonkos utvecklar innovativa naturkosmetikprodukter enligt zero waste-principen, berättar Piritta Fors.

– Fundera på helheten och särskilt på hurdant du vill att ditt företag ska vara. Hur ser du ditt företag om ett eller två år?

Trots att den första rekryteringen är ett stort beslut uppmuntrar Fors företagarna att vara beslutsamma och modiga.

– Om vi vill få ut nya produkter på marknaden, växa och internationaliseras finns det inget annat sätt än att ta steget ut i det okända, konstaterar hon. Vi har inte ångrat vår första anställda ett ögonblick.

Tänk på det här när du anställer din första arbetstagare:

  • Slå först fast företagets behov och bestäm utifrån dem de krav som ställs på den nya anställda. Se till att det finns tillräckligt med återkommande arbetsuppgifter, till exempel 20 timmar i veckan.
  • Försäkra dig om att den ekonomiska situationen tillåter en rekrytering. En bra tumregel är att du ska kunna täcka lönen och arbetsgivaravgifterna åtminstone för tre månader framåt.
  • Studera på förhand arbetslagstiftningens bestämmelser om anställning av arbetstagare i din bransch.
  • Kartlägg hur de ursprungliga företagarnas roller förändras när en ny anställd tillkommer.
  • Fundera på hur rekryteringen stöder helheten och den långsiktiga planen för ditt företag.

När behöver man en ArPL-försäkring? >

 

Sök efter artiklar och nyheter