Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Työeläkkeiden indeksit

Indeksien tarkoituksena on turvata eläkkeiden tason säilyminen.  Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut ensi vuoden indeksit. Työeläkeindeksi on 3037, joka tarkoittaa, että työeläkkeet nousevat ensi vuoden alussa noin 5,7 % vuoteen 2023 verrattuna. Ensi vuoden palkkakerroin on 1,637. Se nostaa eläkkeen perusteena olevia ansioita noin 5,1 % vuoteen 2023 verrattuna.

Esimerkki: Jos henkilö jää vanhuuseläkkeelle viimeistään 1.12.2023, tarkistetaan eläkettä 1.1.2024 työeläkeindeksillä. Työsuhteessa olevien eläkkeenhakijoiden on huomioitava, että työsuhteen tulee päättyä ennen eläkkeen alkamista. Jos siis eläke alkaa 1.12.2023, tulee työsuhteen päättyä viimeistään 30.11.2023. Eläkkeenhakijan on itse irtisanottava työsuhteensa ja oma irtisanomisaika kannattaakin selvittää hyvissä ajoin.

Jos taas vanhuuseläke alkaa 1.1.2024 tai myöhemmin, tarkistetaan 31.12.2023 mennessä olleet eläkkeen perusteena olevat ansiot vuoden 2024 tasoon palkkakertoimella. Tämän jälkeen eläke tarkistetaan vuosittain tammikuun alussa työeläkeindeksillä.


Mietityttääkö, miten eläkeindeksi vaikuttaa eläkkeesi määrään vuodenvaihteessa?

EloBotti auttaa sinua eläkeindeksiasioissa, oletpa sitten jo eläkkeellä vai vasta harkitsemassa eläkkeelle siirtymistä.

Toimi näin:

  1. Avaa Elo chat sivun oikeasta laidasta.
  2. Kirjoita kysymyskenttään "eläkeindeksi". Vastauksena saat lisätietoa tulevasta indeksikorotuksesta. 
  3. Klikkaa vastauksen lopussa olevaa 2024 eläkkeen määrä -painiketta.
  4. EloBotti varmistaa, oletko jo eläkkeellä vai harkitsetko eläkkeelle jäämistä. Vastaa EloBotin kysymykseen.
  5. Jos olet jo eläkkeellä, EloBotti kysyy nykyistä eläkkeesi määrää. Jos vasta harkitset eläkkeelle jäämistä, EloBotti kysyy arviota eläkkeesi määrästä. Kirjoita eläkkeesi määrä kysymyskenttään. Saat eläkearvion henkilöasiakkaan verkkopalvelusta. Palvelussa voit myös käydä tarkistamassa maksussa olevan eläkkeesi määrän.

Tämän jälkeen EloBotti antaa arvion eläkeindeksin vaikutuksesta eläkkeesi määrään.

Hyvä tietää indekseistä

Miina Rajakangas

Palkkakertoimella tarkistetaan eläkkeelle jäädessä työuran aikaiset ansiot eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Palkkakertoimessa palkansaajien ansiotason muutos vaikuttaa 80 % ja kuluttajahintojen muutos 20 %.

Työeläkeindeksillä eli taitetulla indeksillä tarkistetaan automaattisesti työeläkeyhtiöissä maksussa olevien eläkkeiden ja kuntoutusrahan määrä aina tammikuun alussa. Indeksitarkistusta ei tarvitse hakea erikseen. Työeläkeindeksistä kuluttajahintojen muutos vaikuttaa 80 % ja ansiotason muutos 20 %.

Lisätietoja vuoden 2024 indeksitarkistuksesta:

Tiedätkö miten indeksit vaikuttavat eläkkeesi määrään? >

Kohti vuoden 2024 indeksitarkistuksia >

 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>