Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Hyvä esihenkilö hioo timantteja

/ Blogi

Jasmin Varis ja Maria Ihalainen
Kuvassa Jasmin Varis (vas.) ja Maria Ihalainen (oik.).
Paras esihenkilö ei todellakaan aina ole alansa paras osaaja. Esihenkilö on valmentaja, sparraaja, palvelija, tuen antaja, mutta ennen kaikkea jalostaja. Hyvä esihenkilö hioo tiimiläisistään timantteja. Eikä vain juuri kyseiseen tehtävään kyseisellä hetkellä, vaan toisen toiveita kuunnellen ja tulevaisuuteen katsoen.

Olemme olleet kaksi vuotta esihenkilön ja tiimiläisen rooleissa. Edellä mainituille taidoille on ollut matkan varrella kysyntää, sillä olemme yhdessä muiden tiimiläisten kanssa luoneet toimintamallit uudelle ja uudenlaista työtä tekevälle myyntitiimille Elossa. Tässä blogissa muutamia huomioitamme esihenkilötyöstä ja vuorovaikutuksesta.

Esihenkilökin kaipaa sparraajaa

Oman tiimin sparraajana oleminen on harvoin kenenkään koko työnkuva, vaikka se päivät kyllä täyttäisikin. Esihenkilön työpöydällä on liiketoiminnallisten tavoitteiden saavuttaminen, toiminnan kehittäminen, yhteistyö sidosryhmien kanssa ja sata muuta asiaa! Esihenkilöllä on totisesti itselläänkin sparrauskumppanille tarvetta.

Ideaalitilannehan olisi, että esihenkilön esihenkilöllä on aikaa keskustella ja valmentaa. Todellisessa elämässä aikaa on harvoin tarpeeksi. Siksi onkin tärkeää, että koko yrityksen ilmapiiri on avoin keskustelulle. Sparrailukumppani voi olla kollega tai asiantuntija jostain toisesta yksiköstä. Meille tärkeintä on kuitenkin keskustelu oman tiimin kanssa. Me olemme tiimissä tasavertaisia ja yhteiset keskustelut vievät jokaisen omia ajatuksia eteenpäin, niin myös esihenkilön.

Esihenkilölle myös HR on tärkeä yhteistyökumppani. On turvallista tietää, että tukena on HR Partner, jonka kanssa voi käydä läpi uusia tai haastavia tilanteita. Hän tuntee liiketoimintamme tarpeita sekä kaikkien tiimiläisten taustoja. HR:n tuki esihenkilölle heijastuu jokaiseen tiimiläiseenkin.

Kehitys tapahtuu vuorovaikutuksessa

Harvat meistä pystyvät huippusuorituksiin täysin yksin. Kehittämiseen ja kehittymiseen tarvitaan yleensä vuorovaikutusta. Jo siksikin, että ilman vuorovaikutusta on hankalaa antaa ja saada palautetta. Ilman palautetta asiat harvemmin kehittyvät.

Esihenkilön ja tiimiläisen suhteessa luottamus ja avoimuus ovat pohja hyvälle vuorovaikutukselle. Avoimesta keskusteluyhteydestä tulee hyvä fiilis kaikille ja työn tekeminen tuntuu helpolta. Hyvä keskusteluyhteys vaikuttaa myös työmotivaatioon ja jaksamiseen. Keskusteluissa tulee selväksi, että omaa työtä arvostetaan puolin ja toisin.

Hyvä esihenkilö on kiinnostunut siitä, miten tiimillä menee. Yhtä lailla hän on kiinnostunut kuulemaan, mitä fiiliksiä oma työ tiimiläisissä herättää. Ilman tätä tutkiskelua kehittyminen ei mielestämme olisi yhtä luontaista.

On tärkeää pitää yllä keskusteluyhteyttä arkipäivässä. Palautteen saaminen ja antaminen kehityskeskustelussa ja henkilöstötutkimuksen tulosten muodossa ei ole riittävää kenenkään näkökulmasta.

Avoimuuden ja luottamuksen ilmapiiri ei synny itsestään

Olemme toimineet itse- ja yhteisohjautuvasti tiimimme alkumetreiltä asti. Itse- ja yhteisohjautuvuus ei vähennä esihenkilön merkitystä, se muuttaa sitä valmentavampaan suuntaan. Alussa esihenkilötyöhön voi mennä jopa enemmän aikaa, kun vuorovaikutus muuttuu syvällisemmäksi ja tunnetaso tulee vahvemmaksi.

Me olemme kokeneet, että itseohjautuvuus sitouttaa vahvemmin. Se tuo myös työhön yrittäjämäisen otteen.

Olemme kaikki kunnianhimoisia ja työskentelemme yksilöinä tavoitteiden eteen, mutta ilman tiimiä työstä ei tulisi mitään. Jaamme toisillemme onnistumiset ja epäonnistumiset ja samalla jaamme osaamistamme ja kokemustamme muille. Tällainen avoimuuden ja luottamuksen ilmapiiri ei synny itsestään. Yhdessä olemme halunneet tällaisen ilmapiirin luoda ja yhdessä sitä ylläpidämme. Esihenkilöllä on kuitenkin suuri rooli siinä, että ilmapiiri pysyy haluttuna vuosien vieriessä ja uusien tiimiläisten liittyessä joukkoon.

Elo on mukana Vastuullinen työnantaja -kampanjassa. Käymme vuoden 2021 aikana eri kirjoittajien silmin läpi kaikki vastuullisen työnantajan kuusi periaatetta. Kesäkuun aiheena esihenkilötyön merkitys. Sarja jatkuu elokuussa, pysythän kuulolla!

Lue juttusarjan muut osat tästä:

Ikä on vain numero - ei syy syrjinnälle

Perhevapaa hitsaa perheen yhteen

Merkityksellisyys luo mielekkyyttä

Palkka työn vaativuuden mukaan

Onnistuneen hakijakokemuksen avaimet

Maria Ihalainen ja Jasmin Varis

Maria Ihalainen ja Jasmin Varis

Maria Ihalainen toimii MyElo-myyntitiimin esihenkilönä ja myyntipäällikkönä. Jasmin Varis työskentelee samassa tiimissä myyntineuvottelijana.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>