Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Palkka työn vaativuuden mukaan

/ Blogi

Tarja Karhunen
 

Palkka on useimmilla ihmisillä tärkeä motivaatiotekijä ja työn merkityksen luoja. Vastuullinen työnantaja huolehtii, että tehdystä työstä saa asianmukaisen korvauksen, että palkitsemisesta keskustellaan ja että palkka maksetaan ajoissa ja oikein. Työnantajan tehtävänä hyvinkin perusasioita, mutta äärimmäisen tärkeitä ja jopa tunteitakin herättäviä.
Usein palkitsemisesta puhuttaessa tarkoitetaan vain rahapalkkaa. Palkitseminen on kuitenkin hyvä nähdä kokonaisuutena, joka sisältää henkilöstöedut ja rahallisen palkitsemisen. Vastuullinen työnantaja huolehtii usein henkilöstöetujen muodossa esimerkiksi lakisääteistä kattavammasta työterveyshuollosta ja tarjoaa mahdollisuuksia palautumiseen.

Kaikki tehtävät ovat tärkeitä

Meillä Elossa koko henkilöstö on saman palkkausjärjestelmän piirissä ja meillä on käytössä räätälöity tehtävien vaativuusarviointijärjestelmä Hay. Elossa palkka määräytyy tehtävän vaativuuden, ei sen tärkeyden mukaan.

Kaikki tehtävät ovat luonnollisesti tärkeitä, turhia tehtäviä ei ole. Tehtävien vaativuus ja edellytykset vaihtelevat eri tehtävissä ja rooleissa ja tästä syntyy myös palkkaero tehtävien välillä. Palkka ei myöskään määräydy työtehtävien määrän tai paljouden perusteella ja hyvä näin, sillä työkuorman pitäisi jakautua kollegoiden kesken tasaisesti.

Miten vaativuus määritellään?

Kun tehtävän vaativuutta arvioidaan, on tärkeä erottaa tehtävä ja tehtävänhaltija toisistaan. Tehtävä itsessään ei muutu vaativammaksi, vaikka sen tekijä kehittyy työssään. Tavoitellessaan merkittävästi korkeampaa palkkaa henkilön tulisi Elossa hakeutua vaativuudeltaan haastavimpiin tehtäviin ja huolehtia samalla osaamisen jatkuvasta kehittämisestä.

Vastuullinen työnantaja suhtautuu kehityshalukkuuteen kannustavasti ja moni pystyy kertyneen työkokemuksen tai osaamisen kehittymisen myötä siirtyä vaativampiin tehtäviin ja näin kehittää myös palkkatasoaan.

Tehtävän vaativuutta määritellään kolmesta eri näkökulmasta:
1. Vastuu - tehtävä on olemassa jonkin tavoitteen toteuttamiseksi eli mikä on tehtävän tarkoitus, miksi se on olemassa?
2. Ongelmanratkaisu - tavoitteen saavuttamiseksi on ratkaistava ongelmia, haasteita, kysymyksiä ja on tehtävä päätöksiä. Osassa tehtäviä on myös luotava uutta tai kehitettävä toimintaa.
3. Tiedot ja taidot / osaaminen - jotta ongelmia tai kysymyksiä voidaan ratkaista, tehtävässä tarvitaan tietty määrä tietoa, osaamista, näkemystä ja kokemusta.

Näihin kysymyksiin vastaamalla saadaan selvillä tehtävän vaativuus. Vaativuusarviointia ei tehdä mutu-tuntumalla, vaan siinä hyödynnetään työkalua, jossa algoritmi laskee työn vaativuuden. Meillä Elossa tehtävän vaatimuksen mukaisia luokkia on asiantuntijaroolissa yhteensä 13 ja esimiesroolissa 9.

Voiko palkasta keskustella?

Tehtävien vaativuusarvioinnin avulla tavoittelemme objektiivista ja läpinäkyvää palkitsemista, jossa on huomioitu yhtiön strategia ja liiketoiminnan tavoitteet.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että palkitseminen tapahtuisi järjestelmässä ja eläisi siellä omaa elämäänsä. Päinvastoin, objektiivinen ja läpinäkyvä järjestelmä on hyvä pohja keskustella palkitsemisesta.

Palkka- ja kehityskeskustelut tarjoavat hyvän mahdollisuuden esihenkilölle ja tehtävän haltijalle yhdessä keskustella tehtävän vaativuudesta.

Elossa palkka- ja kehityskeskustelut ovat yhtä olennainen osa vuodenkulkua kuin palkkapäivä kuun puolivälissä. Vuoden 2020 henkilöstötutkimuksessa 91prosenttia elolaisista kertoi käyneensä palkka- ja kehityskeskustelun viimeisen 12 kuukauden aikana.

On tärkeää, että henkilö voi luottaa siihen, että palkasta keskustellaan säännöllisesti. Mikään ei tietenkään estä puhumasta aiheesta muulloinkin, varsinkin, jos asia vaivaa mieltä.
Ihan varmaa on, että palkka on subjektiivisimpia asioita, joita työelämässä kohdataan. Harva meistä on rahapalkkaansa täysin tyytyväinen. Yhteisesti tiedossa olevat palkitsemisen periaatteet edistävät oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden tunnetta palkka- ja palkitsemisasioissa ja saavat yksilötkin peilaamaan omaa palkitsemistaan objektiivisemmin.

Elo on mukana Vastuullinen työnantaja -kampanjassa. Käymme vuoden 2021 aikana eri kirjoittajien silmin läpi kaikki vastuullisen työnantajan kuusi periaatetta.

Lue juttusarjan muut osat tästä:

Ikä on vain numero – ei syy syrjinnälle

Perhevapaa hitsaa perheen yhteen

Hyvä esihenkilö hioo timantteja

Merkityksellisyys luo mielekkyyttä

Onnistuneen hakijakokemuksen avaimet

 
Tarja Karhunen

Tarja Karhunen

Kirjoittaja toimii HR Partnerina ja vastaa palkitsemisen prosessista ja sen kehittämisestä Elossa.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>