Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Merkityksellisyys luo mielekkyyttä

/ Blogi

Eerika Aremo ja Emilia haarakoski
 
Yksi työelämän merkittävimpiä tarpeita on kokea itsensä tärkeäksi. Jokainen haluaa tuntea, että omalla työpanoksella on vaikutusta muihin ihmisiin tai maailmaan yleisemmin.
Meidän työeläkeyhtiössä työskentelevien on helppo nähdä työmme merkityksellisyys. Vastuullinen sijoitustoimintamme turvaa eläkkeet ja luo pohjaa kestävälle tulevaisuudelle yli sukupolvien. Olemme asiakkaidemme arjessa mukana työuran alusta elämän loppuun.

Miten me kaksi Elossa varsin erilaista työtä tekevää jaamme tunteen vastuullisesta ja merkityksellisestä työstä?

Kestäviä pitkän aikavälin tuottoja

Sijoitustoiminnassa perustehtävämme on sijoittaa työeläkevarat tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Tavoittelemme kestäviä pitkän aikavälin tuottoja. Vastuullisuus huomioidaan kaikessa Elon sijoitustoiminnassa, mutta lähestymistavat vaihtelevat omaisuuslajista ja sijoituskohteesta riippuen. Ilmastostrategiaa työstäessämme pohdimme, kuinka ilmastoriskit ja -mahdollisuudet tulisi huomioida eri omaisuusluokkien sijoituspäätöksissä ja vaikuttamisessa sekä mikä on Elon rooli tässä kokonaisuudessa.

Sijoituspäätökset ohjaavat rahavirtoja, jolloin vaikutamme osaltamme siihen, millaista toimintaa tuemme. Omistajana ja sijoittajana pyrimme myös vaikuttamaan yritysten toimintaan, jotta se olisi kestävää ja kannattavaa niin nyt kuin tulevaisuudessa. Yksin vaikutusvaltamme on rajallinen, mutta institutionaaliset sijoittajat vaikuttavat myös yhdessä, jolloin moninkertaistamme vaikutusmahdollisuutemme. Tänä keväänä olimme yhtenä allekirjoittajana The Investor Agendan 2021 Global Investor Statement to Governments on Climate Crisis -kirjeessä, joka vetoaa päättäjiä sitoutumaan kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan ennen YK:n COP26-ilmastokokousta.

Ilmastokriisin lisäksi meitä odottaa monia muita, ihmiskunnan ja maapallon kannalta tärkeitä kysymyksiä ratkottavaksi. Sosiaaliset teemat, kuten ihmisoikeuksien toteutuminen ja toisaalta luontokatokriisi, ovat asioita, joihin sijoittajat ja päättäjät ovat vasta kehittelemässä yhteneväisiä mittareita ja määritelmiä.

Työuria pidentämässä

Vastuullisen sijoittamisen rinnalla toinen suuri mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan on työurien pidentäminen ammatillisen kuntoutuksen avulla.
Työskentelemme asiakasyritystemme HR:n kanssa ja käymme läpi asiakasyrityksen työntekijöiden työkykyriskejä ja pohdimme vaihtoehtoisia toimintamalleja työelämässä jatkamisen tueksi. Tärkeää on saada yksilöä koskevat ratkaisut ja muutospolut mahdollisimman varhain liikkeelle. Työkyvyttömyysuhan alla olevalle työntekijälle pyrimme löytämään työssä jatkamista mahdollistavia polkuja joko omalta työpaikalta tai kokonaan muualta. Yksilön lisäksi myös yritys hyötyy siitä, että työntekijä säilyy työkykyisenä, ei tule työkyvyttömyyttä ja sen vuoksi yritykselle kalliita maksuluokkamuutoksia.

Kuntoutusasioissa keskustellaan lähes aina yksittäisten vakuutettujen työkyvyn tukemisesta paljastamatta kuitenkaan tietosuojan piiriin kuuluvia arkaluontoisia asioita. Meillä työeläkeyhtiöissä tietosuojan merkitys on sisäistetty hyvin ja sitä kunnioitetaan. Meillä onkin velvollisuus toimia tässä asiassa tiennäyttäjänä yhteistyökumppaneillemme ja tuoda esiin tätäkin vastuullisuusnäkökulmaa.

Analytiikan hyödyntäminen tarjoaa uudenlaisia näkökulmia työkyvyttömyyteen. Analytiikan avulla yritämme löytää meille kertyneestä datasta havaintoja, jotka auttavat selittämään työkyvyttömyyteen johtavia ilmiöitä asiakasyrityksissämme, mutta myös löytämään erilaisia työssä kiinnipitäviä tekijöitä. Sen lisäksi että tavoitteenamme on jalostaa asiakkaille työkykyjohtamisen tueksi oleellista faktaa, tuotamme esimerkiksi tietoa työkyvyttömyyden trendeistä valtakunnallisesti, selityksiä ilmiöiden taustalla sekä pitkän ajan ennusteita ja tulevaisuuden skenaarioita.

Työeläkekuntoutuksen suurin vaikutus on aina yksittäiseen työntekijään. Vaikutusta on myös yhteiskunnallisella tasolla, sillä ammatillinen kuntoutus auttaa korjaamaan huoltosuhteen vajetta.

Teemme yhdessä pieniä ja suuria tekoja

Me molemmat olemme kollegoidemme tavoin luomassa kestävämpää yhteiskuntaa, kestävämpää työelämää ja kestävämpää ympäristöä. Työmme vaikutus voi tuntua jollekin asiakkaallemme välittömästi. Toiset teot taas tuntuvat vuosikymmenten päästä, kuten ilmastostrategian tavoitteisiin tähtäävät toimenpiteet. Varmaa kuitenkin on, että työllämme on vaikutusta ja koemme sen merkitykselliseksi joka päivä.

Elo on mukana Vastuullinen työnantaja -kampanjassa. Käymme vuoden 2021 aikana eri kirjoittajien silmin läpi kaikki vastuullisen työnantajan kuusi periaatetta.

 

Lue juttusarjan muut osat tästä:

Ikä on vain numero - ei syy syrjinnälle

Perhevapaa hitsaa perheen yhteen

Hyvä esihenkilö hioo timantteja

Palkka työn vaativuuden mukaan

Onnistuneen hakijakokemuksen avaimet


Eerika Aremo ja Emilia Haarakoski

Eerika Aremo ja Emilia Haarakoski

Blogin kirjoittajista Emilia Haarakoski toimii vastuullisen sijoittamisen analyytikkona ja Eerika Aremo kuntoutuspäällikkönä työeläkeyhtiö Elossa.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>