Suoraan sisältöön

Nousu kestää aikansa

/ Artikkeli

Henri_hakkinen_1200x800

Korona on kurittanut ravintola-alaa kovalla kädellä. Yksi alan yrittäjistä on Henri Häkkinen, jonka HH Ravintolat on myös kärsinyt kovista rajoituksista.

Juuri nyt Henri Häkkisellä on kiire. Hänen Helsingin Olympiaterminaalissa sijaitseva Bistro O -ravintolansa on piakkoin avautumassa mittavan remontin jälkeen. Häkkisen päätä ei huimaa, vaikka ala on elänyt jo kolme korona-aaltoa läpi. Toivottavasti neljättä ei tule, hän toteaa.

– Vuosi on ollut hiljainen. Minulla on myös lounas- ja cateringravintola VR:n pääkonttorissa Isossa Pajassa. Koronan myötä meidän lähes 1 000 päivittäisen lounasvieraan määrä tippui alimmillaan noin sataan.

Tunnelmat alan yrittäjien keskuudessa ovat vaihdelleet. Häkkisen mukaan yrittäjät ovat lähteneet koronaan hyvin erilaisista taloudellisista lähtökohdista. Osa oli esimerkiksi investoinut vahvasti juuri ennen, kun korona katkaisi liiketoiminnalta mahdollisuudet. Häkkinen uskoo, että tilanne ei mahdollisesti palaudu entiselleen enää koskaan.

– Teams-palaverit ja etätyöt ovat tulleet jäädäkseen ja muuttavat ainakin lounasruokailua. Uskon, että uusi normaali tulee olemaan 30–40 % pienempi kuin ennen koronaa. Se jäänee vallitsevaksi tilanteeksi joiksikin vuosiksi. Olemme uineet syvälle ja nousu kestää aikansa. Meidän on nyt osattava uusiutua, kehitettävä toimintaamme ja löydettävä uusia asiakkaita.

Henri Häkkinen_Roberts Coffee

Koronapandemia on hiljentänyt asiakasvirtaa Henri Häkkisen ravintoloissa. Häkkinen on silti kiireinen, sillä hänen Bistro O -ravintolansa remontti on loppusuoralla ja palvelee matkustajia Helsingin Olympiaterminaalissa kunhan koronatilanne sallii taas matkustamisen. 

Luotetaan tulevaisuuteen

Elon asiakkaana Häkkinen on ollut vuodesta 2013 lähtien. Ravintoloiden pyörittämisessä on siinä määrin työtä, että hän arvostaa pakollisten työeläkeasioiden helppoutta.

– Olen ollut tyytyväinen Elon toimintaan. Asiat hoituvat taustalla siten, ettei minun tarvitse niihin puuttua.

Kysyttäessä toiveita Elon suuntaan Henri Häkkinen vinkkaa tukea erityisesti aloittaville yrittäjille.

– Tämä on ollut vaikea vuosi kaikille, mutta erityisesti varmasti juuri toimintansa aloittaneille yrittäjille. Heille voisi ohjata enemmänkin tukea ja neuvoja yritystoiminnan uudelleen ponnistamiseen.

Henri Häkkinen on kokenut ravintolayrittäjä, mutta koronatilanne on koetellut hänenkin jaksamistaan. Erityisen raskasta oli lomauttaa 50-henkinen osaava henkilökunta. Monien ravintolayrittäjien tavoin Häkkisen ravintoloiden liikevaihto muodostuu ruoka- ja alkoholimyynnistä. Kun sitä ei ole, niin ei ole liikevaihtoa. Häkkisellä on kuitenkin vahva usko ravintola-alaan ja hän katsoo luottavaisena eteenpäin.

– Meillä oli onneksi hyviä toimintavuosia taustalla ja meille oli kertynyt sen verran puskuria, että olemme selvinneet tämän ajan yli. Toki olemme saaneet myös kustannustukia, jotka ovat olleet meille todella tarpeen, ja jotka olen ottanut hyvällä omalla tunnolla vastaan. Vastavuoroisesti koen, että meidän yrittäjien tehtävänä on luoda työpaikkoja ja pitää pyörät pyörimässä – olla siis hyvä veronmaksaja jatkossakin.

///

Kuka?

Henri Häkkinen
Ravintoloitsija, yrittäjä
Omistaa HH Ravintolat, joihin kuuluvat Ravintola Iso Paja Helsingin Pasilassa, Olympiaterminaalin Bistro O ja Länsiterminaalin Panorama Bistro & Bar sekä kioski-kahvila Cafe Kuppi. Lisäksi syksyllä avautuu päärautatieasemalle Cafe Bar Eliel.

Oletko aloittava yrittäjä? Katso palvelumme uusille yrittäjille > 

Tilaa uutiskirjeemme >

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>