Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

TyEL-maksun muodostuminen

TyEL-vakuutusmaksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien laskuperusteiden mukaan. TyEL-vakuutusmaksun laskuperusteet ovat asiakashyvitystä ja  hoitomaksua lukuun ottamatta yhteiset kaikille työeläkevakuutusyhtiöille.

TyEL-vakuutusmaksu lasketaan ja maksetaan kuukausittain. Työnantaja ilmoittaa työntekijöiden ansiot tulorekisteriin, pääsäännön mukaan viiden päivän kuluessa palkanmaksusta. Elo saa tulorekisteristä työntekijöiden ansiotiedot, joiden perusteella lasketaan TyEL-maksu.

TyEL-maksu on asiakaskohtainen

Työnantajan eläkevakuutusmaksu on asiakaskohtainen ja koostuu useammasta eri osasta. TyEL-perusmaksu on kaikissa työeläkeyhtiöissä samansuuruinen. TyEL-maksussa huomioidaan lisäksi hoitomaksu, joka perustuu eläkeyhtiöiden omiin laskuperusteisiin. Hoitomaksu on maksun osa, jonka työeläkeyhtiö käyttää liikekulujen kattamiseen. Elon hoitomaksu koostuu perushoitomaksusta, sekä sen määrää mahdollisesti alentavista suuruusalennuksesta ja pysyvyysalennuksesta. Jatkossa arvioitu hoitomaksuylijäämä alentaa suoraan asiakkaan hoitomaksua, eikä erillistä hoitomaksupalautusta anneta. Elon asiakkaat saavat myös vuosittain asiakashyvityksen, joka huomioidaan TyEL-maksussa kertaluontoisesti keväällä sen jälkeen, kun sen lopullinen määrä on laskettu. Suurtyönantajilla maksussa huomioidaan myös maksuluokan vaikutus ja maksutappio-osan alennus. Voit lukea alta tarkemmin, mitä maksun eri osat tarkoittavat.

TyEL-maksun osat

TyEL-maksutiedot verkkopalvelussa

Näet arvioidun TyEL-maksusi verkkopalvelun maksuarviolta. Voit seurata kuluvan vuoden maksujen kehitystä verkkopalvelun Vakuutustiedot-välilehdeltä. Tammikuun puolivälistä alkaen näet vakuutustiedoista kuluvan vuoden TyEL-maksuprosentin ansioilmoituksista. Suurtyönantajilla maksuprosentti voi vaihdella vuoden mittaan maksuluokan vaikutuksen vuoksi. Koko vuoden lopullisen TyEL-vakuutusmaksun ja maksuprosentin näet verkkopalvelusta, kun vuoden viimeinen ansioilmoitus on tehty.

Kirjaudu verkkopalveluun

Suurtyönantajan maksuluokat

Suurtyönantajan TyEL-maksuun vaikuttaa maksuluokka. Työnantajan kahden vuoden takainen palkkasumma määrittelee, kuka on suurtyönantaja. Vuonna 2024 yrityksesi on suurtyönantaja, jos työntekijöiden palkkasumma ylitti 2 251 500 euroa vuonna 2022.

Maksuluokka määräytyy sen mukaan, kuinka paljon työntekijöille on myönnetty pysyviä työkyvyttömyys- ja osatyökyvyttömyyseläkkeitä. Suurtyönantajana löydät TyEL-vakuutuksen maksuluokan Elon verkkopalvelusta. Lue lisää maksuluokista Suurtyönantajan vakuutusmaksuoppaasta.


Voit vaikuttaa yrityksen maksuluokkaan pitämällä työkykyriskit hallinnassa

Työkykyjohtaminen edistää sujuvaa työtä sekä työntekijöiden työkykyä, terveyttä ja turvallisuutta. Se tarkoittaa hyvää arkijohtamista, jossa suorituksen johtamisen lisäksi osataan ottaa työkykyasiat puheeksi ennakoivasti. Konkreettisesti työkykyjohtamisen vaikutukset näkyvät sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyyskustannuksissa sekä yrityksen tuottavuudessa. Elon työkykyjohtamisen palveluiden tavoitteena on auttaa asiakasyrityksiä hallitsemaan työkyvyttömyysriskejä.

Tutustu työkykyjohtamisen palveluihimme

 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>