Suoraan sisältöön

TyEL-maksun muodostuminen

TyEL-vakuutusmaksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien laskuperusteiden mukaan. TyEL-vakuutusmaksun laskuperusteet ovat asiakashyvitystä ja hoitokustannusosaa lukuun ottamatta yhteiset kaikille eläkevakuutusyhtiöille.

TyEL-vakuutusmaksun muodostumiseen vaikuttaa myös yrityksesi koko. Kahden vuoden takainen palkkasumma määrittelee, oletko suurtyönantaja vai pientyönantaja. Jos yrityksesi palkkasumma ylitti 2 197 500 euroa vuonna 2021, olet silloin suurtyönantaja vuonna 2023. 

TyEL-maksun osat

TyEL-vakuutusmaksu lasketaan ja maksetaan kuukausittain. Työnantaja ilmoittaa työntekijöiden ansiot tulorekisteriin, pääsäännön mukaan viiden päivän kuluessa palkanmaksusta. Elo saa tulorekisteristä työntekijöiden ansiotiedot, joiden perusteella lasketaan TyEL-maksu. 

TyEL-maksu koostuu seuraavista osista: 

  • Vanhuuseläkeosa
  • Lakisääteisten maksujen osa
  • Maksutappio-osa
  • Hoitokustannusosa
  • Työkyvyttömyyseläkeosa
  • Tasausosa
  • Asiakashyvitys

Maksuluokat

Suurtyönantajan TyEL-maksuun vaikuttaa maksuluokka. Maksuluokka määräytyy sen mukaan, kuinka paljon työntekijöille on myönnetty pysyviä työkyvyttömyys- ja osatyökyvyttömyyseläkkeitä. Suurtyönantajana löydät TyEL-vakuutuksen maksuluokan Elon verkkopalvelusta. Lue lisää maksuluokista Suurtyönantajan vakuutusmaksuoppaasta.


Voit vaikuttaa yrityksen maksuluokkaan pitämällä työkykyriskit hallinnassa

Työkykyjohtaminen edistää sujuvaa työtä sekä työntekijöiden työkykyä, terveyttä ja turvallisuutta. Se tarkoittaa hyvää arkijohtamista, jossa suorituksen johtamisen lisäksi osataan ottaa työkykyasiat puheeksi ennakoivasti. Konkreettisesti työkykyjohtamisen vaikutukset näkyvät sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyyskustannuksissa sekä yrityksen tuottavuudessa. Elon työkykyjohtamisen palveluiden tavoitteena on auttaa asiakasyrityksiä hallitsemaan työkyvyttömyysriskejä.

Tutustu työkykyjohtamisen palveluihimme

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>