Suoraan sisältöön

TyEL-vakuutusmaksut ja todistukset

Työnantajana huolehdit työntekijöidesi eläketurvasta maksamalla TyEL-maksut eläkeyhtiöön. TyEL-maksu määräytyy kaikissa eläkevakuutusyhtiöissä samalla tavalla sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien perusteiden mukaisesti, ja on tietty prosentti työntekijän bruttoansioista. 

Vuoden 2022 TyEL-maksu

Vuoden 2022 TyEL-perusmaksu on 25,85 % TyEL-palkoista. TyEL-maksu lasketaan tulorekisteriin ilmoitettujen palkkatietojen perusteella. Eläkeyhtiö perii koko maksun työnantajalta, joka puolestaan pidättää työntekijän maksuosuuden työntekijän palkasta.

Työntekijän maksuosuus vuonna 2022 on: 

  • alle 53-vuotiailla 7,15 %
  • 53–62-vuotiailla 8,65 %
  • 63 vuotta täyttäneillä 7,15 %.

Sopimustyönantajana TyEL-maksuasi alentaa kerran vuodessa laskettava Elon asiakashyvitys. Jos yrityksesi palkkasumma oli yli 2 169 000 euroa vuonna 2020, olet silloin suurtyönantaja.

Tilapäisen työnantajan maksu on aina suoraan TyEL-perusmaksun suuruinen eli 25,85% vuonna 2022.

Tutustu tarkemmin vuoden 2022 sosiaalivakuutusmaksuihin >

TyEL-maksun eräpäivä ja vakuutusmaksukorko

TyEL-laskujen eräpäivä tulorekisteriaikana
Kun teet palkkailmoituksen tulorekisteriin ajoissa, on TyEL-laskun eräpäivä palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä. Tämän jälkeen erääntyville maksuille lasketaan vakuutusmaksukorkoa. Vakuutusmaksukorko 1.1.2022 alkaen on 2,0 %.

Tarvitsetko lisää maksuaikaa laskullesi?

TyEL-laskulle voit saada yhden kuukauden vakuutusmaksukorollista maksuaikaa, jos olet tehnyt ilmoituksen tulorekisteriin normaaliaikataulussa. Pidemmistä maksuajoista veloitetaan viivästyskorkoa. Jos tarvitset laskullesi maksuaikaa, saat haettua sitä kätevästi Elon verkkopalvelussa tai soittamalla asiakaspalveluumme.

TyEL-maksun maksutavat

Voit maksaa TyEL-vakuutusmaksut kahdella eri tavalla: 

1. Lasku kerran kuukaudessa
Saat yhden laskun kerran kuukaudessa kaikista saman palkanmaksukuukauden ilmoituksista. Vaikka maksaisit palkkoja esimerkiksi kolme kertaa kuukaudessa, kootaan kaikkien kolmen palkanmaksun tiedot yhdelle laskulle.

2. Lasku jokaisesta palkkailmoituksesta erikseen
Saat laskun jokaisesta palkkailmoituksesta erikseen. Tällöin saat niin monta laskua kuin sinulla on palkanmaksuilmoituksia.

Oletusmaksutapa on automaattisesti lasku kerran kuukaudessa, mutta voit muuttaa maksutapaa Elon verkkopalvelussa.

Tarvitsetko TyEL-maksutodistuksen?

TyEL-maksutodistuksella voit osoittaa, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusmaksut kunnossa. Saat todistuksen tulostettua Elon verkkopalvelusta. Todistus saatetaan pyytää esimerkiksi tarjouksen liitteeksi osoittamaan, että työnantaja on TyEL-vakuuttanut työntekijänsä.

Ota käyttöön sähköiset laskut

Suosittelemme ottamaan käyttöön sähköiset laskut, niin vakuutusmaksujen hoitaminen on helppoa ja nopeaa.

Voit saada laskut sähköisenä:

  • yrityksen laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiin
  • ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen tai
  • Postin OmaPosti-palveluun.

Lisäksi henkilöasiakkaat voivat saada e-laskun omaan verkkopankkiinsa.

Lue tarkemmat ohjeet sähköisten laskujen käyttöönottoon >

Palkka.fi-palvelun maksutavat ja laskutus

Palkka.fi on erityisesti pientyönantajille suunnattu Verohallinnon maksuton palkanlaskentaohjelma. Kun sinulla on palvelu käytössä, palkka.fi lähettää palkkatiedot suoraan tulorekisteriin ja sinun ei tarvitse tehdä erillistä tulorekisteri-ilmoitusta.

Poikkeavat maksu- ja laskutustavat

Yritystyönantajat

TyEL-maksun laskutustiedot ovat lähtökohtaisesti Palkka.fi-palvelussa. Tällöin Elo ei lähetä laskua, vaan laskutiedot löytyvät palvelun Maksut-välilehdeltä. Yritystyönantajat voivat valita palvelussa TyEL-maksun laskutuksen myös omasta työeläkeyhtiöstä. Tällöin saat laskun Elosta vakuutuksellasi voimassa olevien maksu- ja laskutustapojen mukaisesti. Maksutavan valinnan voit tehdä Palkka.fi-palvelun Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa.

Kotitaloustyönantajat

TyEL-maksujen laskutustiedot ovat aina Palkka.fi -palvelun Maksut-välilehdellä, eikä maksutavaksi voi valita laskua omasta eläkeyhtiöstä.

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>