Suoraan sisältöön

Maksut ja todistukset

TyEL-maksu lasketaan maksamiesi palkkojen perusteella

Työnantajana huolehdit työntekijöidesi eläketurvasta maksamalla TyEL-maksut eläkeyhtiöön. TyEL-maksu määräytyy kaikissa eläkevakuutusyhtiöissä samalla tavalla sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien perusteiden mukaisesti, ja on tietty prosentti työntekijän bruttoansioista. 

TyEL-perusmaksu vuonna 2022 on 25,85 %.

 Työnantajana maksat eläkeyhtiöön koko TyEL-maksun, mutta saat pidättää työntekijän osuuden hänen palkastaan palkanmaksun yhteydessä. Työntekijän osuus maksusta riippuu hänen iästään seuraavasti:

 
 Ikä  Prosenttiosuus ansioista
 17–52 vuotta  7,15 % ansioista
 53–62 vuotta  8,65 % ansioista
 63 vuotta täyttäneet  7,15 % ansioista


Sopimustyönantajana TyEL-maksuasi alentaa kerran vuodessa laskettava Elon asiakashyvitys. Lisäksi suurtyönantajien TyEL-maksussa huomioidaan mahdollinen maksuluokan vaikutus ja maksutappio-osan alennus. Voit lukea suurtyönantajien maksuihin vaikuttavista tekijöistä tarkemmin alta löytyvästä Suurtyönantajan TyEL-vakuutusmaksuoppaasta.

Tilapäisen työnantajan maksu on aina suoraan TyEL-perusmaksun suuruinen eli 25,85% vuonna 2022.

Tutustu tarkemmin vuoden 2022 sosiaalivakuutusmaksuihin >

Tarvitsetko TyEL-maksutodistuksen?

TyEL-maksutodistuksella voit osoittaa, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusmaksut kunnossa. Saat todistuksen tulostettua Elon verkkopalvelusta. Todistus saatetaan pyytää esimerkiksi tarjouksen liitteeksi osoittamaan, että työnantaja on TyEL-vakuuttanut työntekijänsä.

TyEL-maksun maksutavat

TyEL-vakuutusmaksujen maksamiseksi käytössäsi on kaksi vaihtoehtoista maksutapaa: 

1. Lasku kerran kuukaudessa

Saat yhden laskun kerran kuukaudessa kaikista saman palkanmaksukuukauden ilmoituksista. Vaikka maksaisit palkkoja esimerkiksi kolme kertaa kuukaudessa, kootaan kaikkien kolmen palkanmaksun tiedot yhdelle laskulle. Tämä on ensisijainen maksutapa Elon asiakkaille.

2. Lasku jokaisesta palkkailmoituksesta erikseen

Saat laskun jokaisen palkkailmoituksesta erikseen. Tällöin saat niin monta laskua kuin sinulla on palkanmaksuilmoituksia.

Voit muuttaa maksutapaa joustavasti Elon verkkopalvelussa.

Ota käyttöön sähköiset laskut

Suosittelemme ottamaan käyttöön sähköiset laskut, niin vakuutusmaksujen hoitaminen on helppoa ja nopeaa.

Voit saada laskut sähköisenä:

  • yrityksen laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiin
  • ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen tai
  • Postin OmaPosti-palveluun.

Lisäksi henkilöasiakkaat voivat saada e-laskun omaan verkkopankkiinsa.

Lue tarkemmat ohjeet sähköisten laskujen käyttöönottoon >

Palkka.fi-palvelun maksutavat ja laskutus

Palkka.fi on erityisesti pientyönantajille suunnattu Verohallinnon maksuton palkanlaskentaohjelma. Palkka.fi -palvelu lähettää palkanlaskentatiedot suoraan tulorekisteriin ja sinun ei tarvitse tehdä erillistä tulorekisteri-ilmoitusta palvelua käyttäessäsi. Elo saa tarvittavat tiedot suoraan tulorekisteristä. Palkka.fi:tä käyttäessäsi TyEL-maksun maksu- ja laskutustavat poikkeavat hieman edellä kerrotusta:

Yritystyönantajilla

TyEL-maksun laskutustiedot ovat lähtökohtaisesti Palkka.fi-palvelussa. Tällöin Elo ei lähetä laskua, vaan laskutiedot löytyvät palvelun Maksut-välilehdeltä. Yritystyönantajat voivat valita palvelussa TyEL-maksun laskutuksen myös omasta työeläkeyhtiöstä. Tällöin saat laskun Elosta vakuutuksellasi voimassa olevien maksu- ja laskutustapojen mukaisesti. Maksutavan valinnan voit tehdä Palkka.fi-palvelun Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa.  

Kotitaloustyönantajilla

TyEL-maksujen laskutustiedot ovat aina Palkka.fi -palvelun Maksut-välilehdellä, eikä maksutavaksi voi valita laskua omasta eläkeyhtiöstä.  

TyEL-maksun eräpäivä ja vakuutusmaksukorko

TyEL-laskujen eräpäivä tulorekisteriaikana
Kun teet palkkailmoituksen tulorekisteriin ajoissa, on TyEL-laskun eräpäivä palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä. Tämä on myös TyEL-vakuutusmaksujen viimeinen koroton eräpäivä. Tämän jälkeen erääntyville maksuille lasketaan vakuutusmaksukorkoa. Vakuutusmaksukorko 1.1.2022 alkaen on 2,0 %. 


TyEL-maksulle lasketaan vakuutusmaksukorkoa esimerkiksi, jos olet tehnyt palkkailmoituksen tulorekisteriin myöhässä ja laskun eräpäivä on näin ollen myöhemmin kuin palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Lisäksi on hyvä tietää, että tulorekisteriin normaaliaikataulussa tehdyn ilmoituksen TyEL-laskulle voi saada yhden kuukauden vakuutusmaksukorollista maksuaikaa. Pidemmistä maksuajoista veloitetaan viivästyskorkoa. Jos tarvitset laskullesi maksuaikaa, saat sen haettua kätevästi Elon verkkopalvelussa tai soittamalla asiakaspalveluumme.

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>