Postin lakko hidastaa postin kulkua. Verkkopalvelussa voit hoitaa vaivattomasti vakuutus- ja eläkeasiasi niin lakon aikana kuin sen jälkeenkin.

Lisätietoja uutisessa >

TyEL-maksu ja TyEL-todistukset

TyEL-perusmaksu vuonna 2019 on 25,20 %

Työnantajana huolehdit työntekijöidesi eläketurvasta maksamalla TyEL-maksut eläkeyhtiöön. Maksun suuruus määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain vahvistamien perusteiden mukaisesti ja on tietty prosentti työntekijän bruttoansioista.

Elo laskee TyEL-vakuutusmaksun tulorekisteriin ilmoittamiesi ansiotietojen perusteella.

Maksuprosentin sisältämän työntekijän osuuden pidätät palkanmaksun yhteydessä.

Työntekijän osuus TyEL-maksusta vaihtelee työntekijän iän mukaan:

  • 17-52-vuotiailla 6,75 % ansioista
  • 53-62-vuotiailla 8,25 % ansioista
  • 63 vuotta täyttäneillä 6,75 % ansioista

Maksut ovat ajantasaisia eikä lopullista vakuutusmaksua enää lasketa vuoden päätteeksi.

Sopimustyönantajana saat Elon asiakashyvitykset kerran vuodessa ja ne huomioidaan tulevissa maksuissa. Sopimustyönantajan TyEL-maksussa on huomioitu mahdollinen maksuluokan vaikutus ja maksutappio-osan alennus.

Tilapäisen työnantajan lopullinen TyEL-maksu vuonna 2019 on 25,20 %.

Lue lisää tilapäisestä työnantajasta >

TyEL-vakuutusmaksu lasketaan tulorekisteri-ilmoitusten perusteella

Elo laskee TyEL-vakuutusmaksun tulorekisteriin tehtyjen ansioilmoitusten ja ansioilmoituksiin tehtyjen korjausten perusteella. Laskun lähetämme kerran kuukaudessa.

Käyttäessäsi yrityksesi palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, voit valita palvelussa TyEL-vakuutusmaksun maksutavaksi laskun Elosta tai maksutietojen muodostumisen Palkka.fi -palveluun.

Kotitalousasiakkaille TyEL-vakuutusmaksu muodostuu Palkka.fi-palvelun Maksut-välilehdelle.  

Säästä ympäristöä ja ota käyttöösi sähköinen lasku >

Tarvitsetko TyEL-todistuksen?

TyEL-todistuksella voit osoittaa, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusmaksut kunnossa. Saat todistuksen tulostettua Elon verkkopalvelusta. Todistusta saatetaan pyytää esimerkiksi tarjouksen liitteeksi osoittamaan, että työnantaja on TyEL-vakuuttanut työntekijänsä.

Maksuesitteet 

Maksutavat

TyEL-vakuutusmaksujen maksamiseksi on käytössä kolme maksutapavaihtoehtoa.  Huom! Asiakkaat joille TyEL-vakuutusmaksu muodostuu Palkka.fi-palvelun Maksut-välilehdelle, eivät voi valita eri maksutapaa.

 

1Elo lähettää laskun TyEL-vakuutusmaksuista kerran kuukaudessa. Jos esimerkiksi maksat palkat kaksi kertaa kuukaudessa, saat niistä yhden laskun. Tämä on ensisijainen maksutapa kaikille.

  • Laskulla näkyvät palkanmaksupäiväkohtaiset kokonaisansiot, TyEL-maksuprosentti ja TyEL-maksu euroina.
  • Elon verkkopalvelusta näet tulorekisteriin tehtyjen ilmoitusten ja niiden perusteella muodostuneiden maksujen ja laskujen tiedot tarkemmin. Palvelun Työntekijät ja ansiot 2019 – ja Laskut-osioista löydät laskukohtaiset työntekijäerittelyt.
  • Laskulla huomioidaan mahdolliset hyvitykset.
  • Jos ansioilmoitus on tehty tulorekisteriin myöhässä, sisältää TyEL-maksuprosentti vakuutusmaksukoron.

2Halutessasi voit saada jokaisen palkanmaksupäivän ilmoituksen perusteella erillisen laskun, joka muodostuu ilmoituksen saavuttua Eloon.

 

3Voit myös valita TyEL-vakuutusmaksujen maksamisen ennakkoon Eloon ilmoittamasi palkkasumman perusteella. Huomioithan, että maksujen maksaminen ennakkoon ei kuitenkaan tuo sinulle korkohyötyä. Ennakkoon maksettavan suorituksen tulee olla maksettu ennen kuin teet ansioilmoituksia tulorekisteriin.

 

Voit muuttaa maksutapaa joustavasti olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

 Käytätkö palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua?

1.1.2019 jälkeen voit jatkaa palvelun käyttöä samaan tapaan kuin aiemmin.

Yritysasiakas
Käyttäessäsi yrityksesi palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, voit valita palvelussa TyEL-vakuutusmaksun maksutavaksi "laskun lähettää työeläkeyhtiö".
Tällöin saat laskun Elosta vakuutuksella voimassa olevan maksutavan mukaisesti. Maksutavan valinnan voit tehdä Palkka.fi-palvelun Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa.

Ellei maksutavan valintaa muuteta, muodostuuTyEL-maksu Palkka.fi-palveluun. Elo ei lähetä laskua, vaan maksu löytyy palvelun Maksut-välilehdeltä. 

Kotitalousasiakas
Käyttäessäsi palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua ei TyEL-vakuutusmaksujen maksutapaa voi valita, vaan TyEL-maksut muodostuvat palvelun Maksut-välilehdelle. 

 
TyEL-laskujen eräpäivä tulorekisteriaikana

Laskujen eräpäivä

TyEL-vakuutusmaksujen eräpäivä laskuilla on palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä.

Elon verkkopalvelusta näet laskut ja tiedot TyEL-vakuutusmaksuista ja voit tarvittaessa pyytää laskulle maksuaikaa. Lue lisää Elon verkkopalvelusta >

Perintä on asiakkaiden tukena haastavissakin asioissa

Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, kannattaa ottaa yhteys perintään ennemmin kuin myöhemmin. Ennakointi ja perinnän kanssa ajoissa tehdyt maksusuunnitelmat auttavat pitämään luottotiedot kunnossa. 

Lue perinnän toiminnasta ja maksujärjestelyistä kertova artikkeli


sisältökuva

Vakuutusmaksukorko 1.1.2019 alkaen

Palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä on TyEL-vakuutusmaksujen viimeinen koroton eräpäivä. Tämä on myös pääsääntöisesti Elossa TyEL-laskujen eräpäivä. Jos esimerkiksi ilmoitus on tehty tulorekisteriin myöhässä ja lasku tästä syystä erääntyy viimeisen korottoman eräpäivän jälkeen, sisältää TyEL-maksu myös vakuutusmaksukorkoa.

Ota käyttöön sähköinen laskutus

Tulorekisterin vuoksi ansiotietojen ilmoitusrytmi nopeutuu vuonna 2019, joten myös laskujen määrä saattaa kasvaa. Suosittelemme ottamaan käyttöön sähköisen laskutuksen, niin vakuutusmaksujen hoitaminen on helppoa.

Kun otat käyttöön sähköisen laskutuksen, saat laskut kätevästi suoraan yrityksen laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiin. Elon lähettämät sähköiset laskut ovat Finvoice-standardin mukaisia ja operaattorinamme on OpusCapita.

Yrityksen verkkolaskut otat käyttöön helposti Elon verkkopalvelun Asiakastiedot-osiossa. Jos et käytä Elon verkkopalvelua, voit ilmoittaa verkkolaskun vastaanottajatiedot lomakkeella >

Jos haluat laskut e-laskuina suoraan henkilökohtaiseen verkkopankkiisi, tee e-laskusopimus oman pankkisi kanssa.

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVerkkopalvelut ovat käytettävissä aina, kun sinulle sopii. TyEL- ja YEL-vakuutusasioissa tavoitat meidät numerosta 020 694 730 arkisin klo 8–16.30.