Suoraan sisältöön

TyEL-maksu – Työeläkemaksu vuonna 2021

Mikä TyEL-maksu on?

TyEL-perusmaksu vuonna 2021 on 24,80 %.

Työnantajana huolehdit työntekijöidesi eläketurvasta maksamalla TyEL-maksut eläkeyhtiöön. TyEL-maksu määräytyy kaikissa eläkevakuutusyhtiöissä samalla tavalla sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien perusteiden mukaisesti, ja on tietty prosentti työntekijän bruttoansioista. TyEL-maksu peritään kokonaisuudessaan työnantajalta, joka puolestaan pidättää palkasta työntekijän työeläkemaksuosuuden.

Maksuprosentin sisältämän työntekijän osuuden pidätät työnantajana palkanmaksun yhteydessä.

 
 Ikä  Prosenttiosuus ansioista
 17–52 vuotta  7,15 % ansioista
 53–62 vuotta  8,65 % ansioista
 63 vuotta täyttäneet  7,15 % ansioista

 

Sopimustyönantajana saat Elon asiakashyvitykset kerran vuodessa ja ne huomioidaan tulevissa maksuissa. Sopimustyönantajan TyEL-maksussa on huomioitu mahdollinen maksuluokan vaikutus ja maksutappio-osan alennus.

 
Elo laskee TyEL-vakuutusmaksun tulorekisteriin tehtyjen ansioilmoitusten ja ansioilmoituksiin tehtyjen korjausten perusteella. Palkkailmoituksesta lasketaan suoraan oikean suuruinen TyEL-maksu, jolloin vuoden lopussa maksuja ei ole tarpeen tasata vuosilaskennassa. 
 

Tilapäistyönantajan maksu

Tilapäisen työnantajan lopullinen TyEL-maksu vuonna 2021 on 24,80 %.

Tutustu sosiaalivakuutusmaksuihin vuonna 2021 >

Tule asiakkaaksemme

Tarvitsetko TyEL-maksutodistuksen?

TyEL-maksutodistuksella voit osoittaa, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusmaksut kunnossa. Saat todistuksen tulostettua Elon verkkopalvelusta. Todistus saatetaan pyytää esimerkiksi tarjouksen liitteeksi osoittamaan, että työnantaja on TyEL-vakuuttanut työntekijänsä.

TyEL-vakuutusmaksut

Elo saa työntekijöiden ansiotiedot tulorekisteristä ja laskee TyEL-vakuutusmaksun tulorekisteriin tekemiesi ansioilmoitusten ja ilmoituksiin kohdistuvien korjausten perusteella.

 

TyEL-vakuutusmaksun suuruus määräytyy jatkossakin sosiaali- ja terveysministeriön vahvistaman maksuprosentin mukaan. 
  • Maksut ovat aina ajantasaisia eikä lopullista vakuutusmaksua enää lasketa vuoden päätteeksi.
  • Elon asiakashyvitykset saat jatkossa kerran vuodessa ja ne huomioidaan tulevissa maksuissa.
  • TyEL-maksussa on huomioitu mahdollinen maksuluokan vaikutus ja maksutappio-osan alennus.

Maksutavat

TyEL-vakuutusmaksujen maksamiseksi on käytössä kolme maksutapavaihtoehtoa. Huom! Jos käytät palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, lue vaihtoehtoisista maksutavoista alempaa. 

1. Lasku kerran kuukaudessa

Elo lähettää laskun TyEL-vakuutusmaksuista kerran kuukaudessa. Jos esimerkiksi maksat palkat kaksi kertaa kuukaudessa, saat niistä yhden laskun. Tämä on ensisijainen maksutapa kaikille.

  • Laskulla näkyvät palkanmaksupäiväkohtaiset kokonaisansiot, TyEL-maksuprosentti ja TyEL-maksu euroina.
  • Elon verkkopalvelusta näet tulorekisteriin tehtyjen ilmoitusten ja niiden perusteella muodostuneiden maksujen ja laskujen tiedot tarkemmin. Palvelun Työntekijät ja ansiot 2019 – ja Laskut-osioista löydät laskukohtaiset työntekijäerittelyt.
  • Laskulla huomioidaan mahdolliset hyvitykset.
  • Jos ansioilmoitus on tehty tulorekisteriin myöhässä, sisältää TyEL-maksuprosentti vakuutusmaksukoron.

2. Lasku palkkailmoituksen perusteella

Halutessasi voit saada jokaisen palkanmaksupäivän ilmoituksen perusteella erillisen laskun, joka muodostuu ilmoituksen saavuttua Eloon. 

3. Ennakkoon maksaminen

Voit myös valita TyEL-vakuutusmaksujen maksamisen ennakkoon Eloon ilmoittamasi palkkasumman perusteella. Huomioithan, että maksujen maksaminen ennakkoon ei kuitenkaan tuo sinulle korkohyötyä. Ennakkoon maksettavan suorituksen tulee olla maksettu ennen kuin teet ansioilmoituksia tulorekisteriin.

Voit muuttaa maksutapaa joustavasti olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.


Käytätkö palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua?

Yritysasiakas

Käyttäessäsi yrityksesi palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, voit valita palvelussa TyEL-vakuutusmaksun maksutavaksi "laskun lähettää työeläkeyhtiö".

Tällöin saat laskun Elosta vakuutuksella voimassa olevan maksutavan mukaisesti. Maksutavan valinnan voit tehdä Palkka.fi-palvelun Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa.

Ellei maksutavan valintaa muuteta, muodostuu TyEL-maksu Palkka.fi-palveluun. Tällöin Elo ei lähetä laskua, vaan maksu löytyy palvelun Maksut-välilehdeltä. 

Kotitalousasiakas

Käyttäessäsi palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua ei TyEL-vakuutusmaksujen maksutapaa voi valita, vaan TyEL-maksut muodostuvat palvelun Maksut-välilehdelle. 

 

Maksuluokat

Maksuluokkia on yksitoista. Maksuluokka neljä on perusluokka. Se, mihin maksuluokkaan työnantaja kuuluu vuonna 2021, määräytyy työnantajan vuosien 2018 ja 2019 työkyvyttömyysriskisuhteiden perusteella. Kummankin vuoden riskisuhteet lasketaan vertaamalla kyseisenä vuonna työnantajan vakuutukseen myönnettyjen pysyvien työkyvyttömyys- ja osatyökyvyttömyyseläkkeiden eläkemenoa kyseiselle vuodelle laskettuun keskimääräiseen menoon.

Jos esimerkiksi eläkkeiden aiheuttama meno on keskimääräistä menoa pienempi, riskisuhde on pienempi kuin yksi. Pienestä riskisuhteesta seuraa alhainen maksuluokka ja keskimääräistä matalampi työkyvyttömyyseläkeosa.

 
Maksuluokat ja maksuluokkien kertoimet
Maksuluokka  Riskisuhteiden keskiarvo Maksuluokan kerroin 
 11 5 -   5,5
 10 4  - 4,99   4,5
 9 3 - 3,99   3,5
 8 2,5 -2,99   2,75
 7 2 - 2,49   2,25
 6  1,5 - 1,99  1,75
 5  1,2 - 1,49  1,35
 4  0,8 - 1,19  1
 3  0,5 - 0,79  0,65
 2  0,2 - 0,49  0,35
1  - 0,19  1,1

TyEL-maksujen vakuutusmaksukorko

Palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä on TyEL-vakuutusmaksujen viimeinen koroton eräpäivä. Tämä on myös pääsääntöisesti Elossa TyEL-laskujen eräpäivä.

Jos esimerkiksi ilmoitus on tehty tulorekisteriin myöhässä ja lasku tästä syystä erääntyy viimeisen korottoman eräpäivän jälkeen, sisältää TyEL-maksu myös vakuutusmaksukorkoa.

Vakuutusmaksukorko 1.1.2021 alkaen on 2,0 %

TyEL-laskujen eräpäivä tulorekisteriaikana

Laskujen eräpäivä

TyEL-vakuutusmaksujen eräpäivä laskuilla on palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä.

Elon verkkopalvelusta näet laskut ja tiedot TyEL-vakuutusmaksuista ja voit tarvittaessa pyytää laskulle maksuaikaa. Lue lisää Elon verkkopalvelusta >

Ota käyttöön sähköiset laskut

Suosittelemme ottamaan käyttöön sähköiset laskut, niin vakuutusmaksujen hoitaminen on helppoa.

Saat sähköiset laskut kätevästi suoraan yrityksen laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiin. Elon lähettämät sähköiset laskut ovat Finvoice-standardin mukaisia ja operaattorinamme on OpusCapita Solutions.

Yrityksen verkkolaskut otat käyttöön helposti Elon verkkopalvelun Asiakastiedot-osiossa. Jos et käytä Elon verkkopalvelua, voit ilmoittaa verkkolaskun vastaanottajatiedot tällä lomakkeella.

Jos haluat laskut e-laskuina suoraan henkilökohtaiseen verkkopankkiisi, tee e-laskusopimus oman pankkisi kanssa.

Lue ohjeet sähköisten laskujen käyttöönottoon >