Suoraan sisältöön

TyEL-maksu ja TyEL-todistukset

TyEL-perusmaksu vuonna 2020 on 25,30 % 1.1.–30.4. ja 22,7 % 1.5.–31.12.2020

Lue lisää TyEL-vakuutusmaksujen tilapäisestä alennuksesta >

Työnantajana huolehdit työntekijöidesi eläketurvasta maksamalla TyEL-maksut eläkeyhtiöön. TyEL-maksu määräytyy kaikissa eläkevakuutusyhtiöissä sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien perusteiden mukaisesti on tietty prosentti työntekijän bruttoansioista. Maksu peritään kokonaisuudessaan työnantajalta, joka puolestaan pidättää palkasta työntekijän maksuosuuden. 

Maksuprosentin sisältämän työntekijän osuuden pidätät palkanmaksun yhteydessä.

Työntekijän osuus TyEL-maksusta vaihtelee työntekijän iän mukaan:

  • 17-52-vuotiailla 7,15 % ansioista
  • 53-62-vuotiailla 8,65 % ansioista
  • 63 vuotta täyttäneillä 7,15 % ansioista
Sopimustyönantajana saat Elon asiakashyvitykset kerran vuodessa ja ne huomioidaan tulevissa maksuissa. Sopimustyönantajan TyEL-maksussa on huomioitu mahdollinen maksuluokan vaikutus ja maksutappio-osan alennus.
 
Elo laskee TyEL-vakuutusmaksun tulorekisteriin tehtyjen ansioilmoitusten ja ansioilmoituksiin tehtyjen korjausten perusteella. Palkkailmoituksesta lasketaan suoraan oikean suuruinen TyEL-maksu, jolloin vuoden lopussa maksuja ei ole tarpeen tasata vuosilaskennassa. 
 

Tilapäistyönantajan maksu

Tilapäisen työnantajan lopullinen TyEL-maksu vuonna 2020 on 25,30 % 1.1.–.30.4. ja 22,70 % 1.5.–31.12.

 

Maksutavat

TyEL-vakuutusmaksujen maksamiseksi on käytössä kolme maksutapavaihtoehtoa.  Huom! Jos käytät palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, lue vaihtoehtoisista maksutavoista alempaa. 

1. Lasku kerran kuukaudessa

Elo lähettää laskun TyEL-vakuutusmaksuista kerran kuukaudessa. Jos esimerkiksi maksat palkat kaksi kertaa kuukaudessa, saat niistä yhden laskun. Tämä on ensisijainen maksutapa kaikille.

  • Laskulla näkyvät palkanmaksupäiväkohtaiset kokonaisansiot, TyEL-maksuprosentti ja TyEL-maksu euroina.
  • Elon verkkopalvelusta näet tulorekisteriin tehtyjen ilmoitusten ja niiden perusteella muodostuneiden maksujen ja laskujen tiedot tarkemmin. Palvelun Työntekijät ja ansiot 2019 – ja Laskut-osioista löydät laskukohtaiset työntekijäerittelyt.
  • Laskulla huomioidaan mahdolliset hyvitykset.
  • Jos ansioilmoitus on tehty tulorekisteriin myöhässä, sisältää TyEL-maksuprosentti vakuutusmaksukoron.

2. Lasku palkkailmoituksen perusteella

Halutessasi voit saada jokaisen palkanmaksupäivän ilmoituksen perusteella erillisen laskun, joka muodostuu ilmoituksen saavuttua Eloon. 

3. Ennakkoon maksaminen

Voit myös valita TyEL-vakuutusmaksujen maksamisen ennakkoon Eloon ilmoittamasi palkkasumman perusteella. Huomioithan, että maksujen maksaminen ennakkoon ei kuitenkaan tuo sinulle korkohyötyä. Ennakkoon maksettavan suorituksen tulee olla maksettu ennen kuin teet ansioilmoituksia tulorekisteriin.

Voit muuttaa maksutapaa joustavasti olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.


Käytätkö palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua?

Yritysasiakas

Käyttäessäsi yrityksesi palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, voit valita palvelussa TyEL-vakuutusmaksun maksutavaksi "laskun lähettää työeläkeyhtiö".

Tällöin saat laskun Elosta vakuutuksella voimassa olevan maksutavan mukaisesti. Maksutavan valinnan voit tehdä Palkka.fi-palvelun Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa.

Ellei maksutavan valintaa muuteta, muodostuu TyEL-maksu Palkka.fi-palveluun. Tällöin Elo ei lähetä laskua, vaan maksu löytyy palvelun Maksut-välilehdeltä. 

Kotitalousasiakas

Käyttäessäsi palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua ei TyEL-vakuutusmaksujen maksutapaa voi valita, vaan TyEL-maksut muodostuvat palvelun Maksut-välilehdelle. 

 

Ota käyttöön sähköinen laskutus

Tulorekisterin vuoksi ansiotietojen ilmoitusrytmi nopeutui vuonna 2019, joten myös laskujen määrä saattoi kasvaa. Suosittelemme ottamaan käyttöön sähköisen laskutuksen, niin vakuutusmaksujen hoitaminen on helppoa.

Kun otat käyttöön sähköisen laskutuksen, saat laskut kätevästi suoraan yrityksen laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiin. Elon lähettämät sähköiset laskut ovat Finvoice-standardin mukaisia ja operaattorinamme on OpusCapita Solutions.

Yrityksen verkkolaskut otat käyttöön helposti Elon verkkopalvelun Asiakastiedot-osiossa. Jos et käytä Elon verkkopalvelua, voit ilmoittaa verkkolaskun vastaanottajatiedot tällä lomakkeella.

Jos haluat laskut e-laskuina suoraan henkilökohtaiseen verkkopankkiisi, tee e-laskusopimus oman pankkisi kanssa.

Lue ohjeet sähköisten laskujen käyttöönottoon >

Tarvitsetko TyEL-todistuksen?

TyEL-todistuksella voit osoittaa, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusmaksut kunnossa. Saat todistuksen tulostettua Elon verkkopalvelusta. Todistus saatetaan pyytää esimerkiksi tarjouksen liitteeksi osoittamaan, että työnantaja on TyEL-vakuuttanut työntekijänsä

TyEL-laskujen eräpäivä tulorekisteriaikana

Työantajan koon vaikutus TyEL-maksuun

Sopimustyönantajan koko, eli palkkasumma vaikuttaa TyEL-maksun suuruuteen. Tilapäisen työnantajan maksuun työnantajan koko ei kuitenkaan vaikuta, sillä tilapäiset työnantajat maksavat vain TyEL-perusmaksun. Pienet sopimustyönantajat maksavat aina vain TyEL-perusmaksun, suuret sopimustyönantajat taas kuuluvat tiettyyn maksuluokkaan.

Suurtyönantajaksi määritellään vuonna 2020 sopimustyönantaja, jonka vuoden 2018 palkkasumma oli yli 2 086 500 €. Täsmälliset TyEL-maksun matemaattiset laskuperusteet julkaistaan Eläketurvakeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.etk.fi

Maksuluokat

Maksuluokkia on yksitoista. Maksuluokka neljä on perusluokka. Se, mihin maksuluokkaan työnantaja kuuluu vuonna 2020, määräytyy työnantajan vuosien 2017 ja 2018 työkyvyttömyysriskisuhteiden perusteella. Kummankin vuoden riskisuhteet lasketaan vertaamalla kyseisenä vuonna työnantajan vakuutukseen myönnettyjen pysyvien työkyvyttömyys- ja osatyökyvyttömyyseläkkeiden eläkemenoa kyseiselle vuodelle laskettuun keskimääräiseen menoon.

Jos esimerkiksi eläkkeiden aiheuttama meno on keskimääräistä menoa pienempi, riskisuhde on pienempi kuin yksi. Pienestä riskisuhteesta seuraa alhainen maksuluokka ja keskimääräistä matalampi työkyvyttömyyseläkeosa.

 
Maksuluokat ja maksuluokkien kertoimet
Maksuluokka  Riskisuhteiden keskiarvo Maksuluokan kerroin 
 11 5 -   5,5
 10 4  - 4,99   4,5
 9 3 - 3,99   3,5
 8 2,5 -2,99   2,75
 7 2 - 2,49   2,25
 6  1,5 - 1,99  1,75
 5  1,2 - 1,49  1,35
 4  0,8 - 1,19  1
 3  0,5 - 0,79  0,65
 2  0,2 - 0,49  0,35
1  - 0,19  1,1

Vakuutusmaksukorko 1.1.2020 alkaen

Palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä on TyEL-vakuutusmaksujen viimeinen koroton eräpäivä. Tämä on myös pääsääntöisesti Elossa TyEL-laskujen eräpäivä. Jos esimerkiksi ilmoitus on tehty tulorekisteriin myöhässä ja lasku tästä syystä erääntyy viimeisen korottoman eräpäivän jälkeen, sisältää TyEL-maksu myös vakuutusmaksukorkoa.

Perintä on asiakkaiden tukena haastavissakin asioissa

Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, kannattaa ottaa yhteys perintään ennemmin kuin myöhemmin. Ennakointi ja perinnän kanssa ajoissa tehdyt maksusuunnitelmat auttavat pitämään luottotiedot kunnossa. 

Lue perinnän toiminnasta ja maksujärjestelyistä kertova artikkeli


Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVerkkopalvelut ovat käytettävissä aina, kun sinulle sopii. TyEL- ja YEL-vakuutusasioissa tavoitat meidät numerosta 020 694 730 arkisin klo 8–16.30.