Suoraan sisältöön

TyEL-vakuutusmaksut ja todistukset

Työnantajana huolehdit työntekijöidesi eläketurvasta maksamalla TyEL-maksut eläkeyhtiöön. TyEL-maksu määräytyy kaikissa eläkevakuutusyhtiöissä samalla tavalla sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien perusteiden mukaisesti, ja on tietty prosentti työntekijän bruttoansioista. 

Vuoden 2023 TyEL-maksu

Sopimustyönantajan vuoden 2023 TyEL-perusmaksu on 25,30 % TyEL-palkoista. TyEL-perusmaksuun lisätään 1.1.2023 alkaen hoitomaksu. Maksua alentavat mahdollinen asiakashyvitys ja Elon alennukset. TyEL-maksu lasketaan tulorekisteriin ilmoitettujen palkkatietojen perusteella. Eläkeyhtiö perii koko maksun työnantajalta, joka puolestaan pidättää työntekijän maksuosuuden työntekijän palkasta.

Työntekijän maksuosuus vuonna 2023 on: 

  • alle 53-vuotiailla 7,15 %
  • 53–62-vuotiailla 8,65 %
  • 63 vuotta täyttäneillä 7,15 %.

Jos yrityksesi palkkasumma oli yli 2 197 500 euroa vuonna 2021, olet silloin suurtyönantaja.

Tilapäisen työnantajan maksu on 26,20 %.

Tutustu tarkemmin vuoden 2023 sosiaalivakuutusmaksuihin >

Tarvitsetko maksuarvion vuoden 2023 TyEL-maksuista?

Löydät verkkopalvelustamme arvion ensi vuoden TyEL-maksusta. Maksuarviossamme näkyy arvio koko vuoden 2023 TyEL-maksusta, arvio ensi vuoden TyEL-maksuprosentista ja työntekijöiden maksuosuudesta sekä arvio asiakashyvityksistä ja Elon hoitomaksusta mahdollisine alennuksineen.

Kirjaudu verkkopalveluun ja katso maksuarvio >
Lue aiheesta lisää uutisestamme >

TyEL-maksun eräpäivä ja vakuutusmaksukorko

sisältökuva
Kun teet palkkailmoituksen tulorekisteriin ajoissa, on TyEL-laskun eräpäivä palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä. Tämän jälkeen erääntyville maksuille lasketaan vakuutusmaksukorkoa. Vakuutusmaksukorko 1.1.2023 alkaen on 2,45 %.

Tarvitsetko lisää maksuaikaa laskullesi?

TyEL-laskulle voit saada yhden kuukauden vakuutusmaksukorollista maksuaikaa, jos olet tehnyt ilmoituksen tulorekisteriin normaaliaikataulussa. Pidemmistä maksuajoista veloitetaan viivästyskorkoa. Maksuaikaa kannattaa hakea erääntyvälle laskulle ajoissa, sillä TyEL-muistutuslaskun lähettämisestä veloitamme 10 euroa. 

Jos tarvitset laskullesi maksuaikaa, saat haettua sitä kätevästi Elon verkkopalvelussa tai soittamalla asiakaspalveluumme.

 

TyEL-maksun maksutavat

Voit maksaa TyEL-vakuutusmaksut kahdella eri tavalla: 

1. Lasku kerran kuukaudessa
Saat yhden laskun kerran kuukaudessa kaikista saman palkanmaksukuukauden ilmoituksista. Vaikka maksaisit palkkoja esimerkiksi kolme kertaa kuukaudessa, kootaan kaikkien kolmen palkanmaksun tiedot yhdelle laskulle.

2. Lasku jokaisesta palkkailmoituksesta erikseen
Saat laskun jokaisesta palkkailmoituksesta erikseen. Tällöin saat niin monta laskua kuin sinulla on palkanmaksuilmoituksia.

Oletusmaksutapa on automaattisesti lasku kerran kuukaudessa, mutta voit muuttaa maksutapaa Elon verkkopalvelussa.

Tarvitsetko TyEL-maksutodistuksen?

TyEL-maksutodistuksella voit osoittaa, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusmaksut kunnossa. Saat todistuksen tulostettua Elon verkkopalvelusta. Todistus saatetaan pyytää esimerkiksi tarjouksen liitteeksi osoittamaan, että työnantaja on TyEL-vakuuttanut työntekijänsä.

Ota käyttöön sähköiset laskut

Suosittelemme ottamaan käyttöön sähköiset laskut, niin vakuutusmaksujen hoitaminen on helppoa ja nopeaa.

Voit saada laskut sähköisenä:

  • yrityksen laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiin
  • ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen tai
  • Postin OmaPosti-palveluun.

Lisäksi henkilöasiakkaat voivat saada e-laskun omaan verkkopankkiinsa.

Lue tarkemmat ohjeet sähköisten laskujen käyttöönottoon >

Palkka.fi-palvelun maksutavat ja laskutus

Palkka.fi on erityisesti pientyönantajille suunnattu Verohallinnon maksuton palkanlaskentaohjelma. Kun sinulla on palvelu käytössä, palkka.fi lähettää palkkatiedot suoraan tulorekisteriin ja sinun ei tarvitse tehdä erillistä tulorekisteri-ilmoitusta.

Poikkeavat maksu- ja laskutustavat

Yritystyönantajat

Huomaathan, että laskut tulevat Elosta 1.1.2023 alkaen, eikä maksu muodostu Palkka.fi-palveluun. 

Lue lisää uutisestamme >

Kotitaloustyönantajat

TyEL-maksujen laskutustiedot ovat aina Palkka.fi -palvelun Maksut-välilehdellä, eikä maksutavaksi voi valita laskua omasta eläkeyhtiöstä.

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>