Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Keksinnöstä syntyi startup-yritys – Ainone kehittää ennaltaehkäiseviä terveydenhuollon ratkaisuja

/ Artikkeli

Matti Vartiainen
Matti Vartiainen tutki aivovammoja ja työskenteli kuntoutustyön parissa. Puutteelliset työkalut saivat Vartiaisen turhautumaan. Lopputuloksena syntyi yritys, sekä sovellus, joka tekee ihmisen toimintakyvyn mittaamisesta mahdollista uuden ratkaisun avulla missä vain. 
Matti Vartiaisella on takanaan pari vuosikymmentä aivovammojen tutkimisen ja kuntoutustyön parissa. Neurologian erityisasiantuntijana hän on törmännyt kerta toisensa jälkeen huomioon, ettei toimintakyvyn- ja kuntoutustarpeen arviointia tai kuntoutuksen vaikuttavuutta tehdä mittauksiin perustuen, eikä tasapainon merkitystä huomioida riittävästi.

– Tasapainomittauksen roolia ei vielä tunnisteta, mutta se on keskeinen osa toimintakykyä ja sillä pystyy ennustamaan esimerkiksi kaatumisherkkyyttä sekä mahdollisesti tunnistamaan Alzheimerin aiheuttamia tasapainovaikeuksia jo taudin alkuvaiheessa. Tasapaino saattaa kertoa myös palautumisesta, stressitasosta ja unenpuutteesta, Ainone-yrityksen toimitusjohtaja Matti Vartiainen kertoo.

Koska käytettävää ratkaisua ja valmista työkalua ei ole ollut saatavilla, Vartiainen toteutti sen itse yhdessä tiiminsä kanssa. Siitä ideasta kasvoi lopulta Ainone, jonka sovellus mahdollistaa ihmisen tasapainon mittaamisen osana toimintakyvyn arviointia.

Keksinnöstä yritykseksi

Vuonna 2015 Vartiainen matkusti Lontooseen konsultoimaan formulakuskia, jolla oli aivotärähdys. Mukana Vartiaisella oli kaksi tietokonetta ja tasapainolevy. Häntä melkein hävetti, ettei käytössä ollut kätevämpiä työvälineitä, vaikka hän edustikin uutta teknologiaa.

– Sain siitä viimeisen kimmokkeen, ja yhdessä silloisen Jokereiden fysiikkavalmentaja Jarmo Koiviston kanssa tuli ajatus omasta yrityksestä ja tuotteesta. Löysimme ajatuksesta innostuneita henkilöitä mukaan yritysidean kehittämiseen, ja pääsimme melko nopeasti Suunnon kanssa saman pöydän ääreen keskustelemaan heidän kehittämästään Movesense-sensorista ja kehitimme ajatusta softasta, joka toimisi sensorin kanssa.

Ennen sovelluksen kehittämistä pidemmälle perustettiin yritys. Yrityksen menestystekijöiksi Vartiainen nimeää sen osaavat ja toisiaan täydentävät ihmiset sekä yhteistyökumppanit.

– Kaikesta on kiittäminen tiimiä. Olen itse melko kujalla teknologiasta, enkä ole ison bisneksen kasvattamisen kokenut asiantuntija. Siksi oli ja on tärkeää, että ympärillä on hyviä tyyppejä, joilla on eri alojen osaamista.

Matti Vartiainen

Mistä vauhtia myyntiin?

Syksyllä 2019 yrityksen ensimmäinen valmis tuote, Ainone Balance -tasapainomittaus, saatiin lanseerattua.

– Tuotekehitys vaati resursseja, aikaa ja rahaa, varsinkin lääkinnällisen laitteen CE-merkinnän saaminen. Se tarvitaan, jotta tuote on virallisesti lääketieteellinen laite. Saimme lainarahoitusta Finnveralta ja Business Finlandilta, minkä turvin ensimmäisen tuotteen kehitys ja yrityksen pystyttäminen oli mahdollista.

Tuotteen myynti ei kuitenkaan lähtenyt vetämään lanseerauksen jälkeen riittävän nopeasti, ja rahoitus oli pitkälti käytetty tuotekehitykseen sekä yrityksen kasvattamisen perustoimintoihin. Tarve lisärahoitukselle oli kova ja paine saada myynti rullaamaan sitäkin kovempi. Alun perin asiakkaiksi kaavailtiin fysioterapeutteja niin urheiluvalmennuksen kuin terveydenhuollon saralla, mutta sittemmin kohderyhmää on laajennettu. Tuleviksi palvelunostajiksi kaavaillaan paitsi kuntapalveluita, myös työterveyshuoltoa.

– Wou-efekti syntyy helposti, koska alalla työskentelevät ymmärtävät tuotteen hyödyn. Terveydenhuollon kustannuksia voidaan vähentää esimerkiksi tunnistamalla ikäihmisten kaatumisriskin etukäteen. Näin pidennämme kotona asumisen aikaa ja vähennämme hoitotarvetta. Työterveyshuollon puolella ennaltaehkäisevä toiminta on avainasemassa, ja siinä toimintakyvyn arvioinnilla on iso rooli.

Uusia asiakkaita ja vauhtia myyntiin on haettu useilta messuilta, niin Suomessa kuin ulkomailla. Eräillä messuilla Elon työntekijä iski silmänsä yrityksen ideaan. Sitä kautta Ainonesta tuli Elon asiakas.

– Elo on meille keskeinen kumppani ja meillä on samat kiinnostuksen kohteet: työkyky ja kuntoutustyön tehon arviointi. Meillä on viritteillä erilaisia yhteistyön muotoja tulevaa ajatellen.

Yhteistyön alussa Vartiainen kumppaneineen istui alas saman pöydän ääreen Elon rahoituspuolen kanssa ja visioi yhteistyön muotoa. Samalla he saivat vinkkejä etenemiseen rahoituksen kanssa.

Edessä pomminvarma tulevaisuus

Poikkeustila on hidastanut yrityksen voittokulkua, mutta pysähtyminen ei ole näköpiirissä. Kehitteillä on useita erilaisia ratkaisuja, joista kaikki keskittyvät ihmisen toimintakykyyn ja sen mittaamiseen. Kokonaisuus, jossa yhdellä sovelluksella toteutetaan kaikki tarvittava – All in One Solution.

– Poikkeustilan myötä kysyntä erilaisille etäratkaisuille on kasvanut. Pohdimme nyt myös niiden muotoilua.

Tulevaisuuden suhteen Vartiainen on optimistinen. Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon rooli kasvaa, ja siinä toimintakyvyn mittaamisella on potentiaalia olla merkittävässä roolissa.

– Meillä on pomminvarma idea ja sen myötä tulevaisuus näyttää hyvältä, olemme raketissa matkalla taivaalle. Paljon hyvää on viritteillä. Ikäihmisten ja kuntoutuspuolen lisäksi myös urheilupuolella on vetoa. Tästä hyvänä esimerkkinä on F1-kuljettajien testauksen ja Jokereiden kanssa sovittu kattava yhteistyö, johon kuuluu kaikkea aina junioreiden lähtötasotesteistä alkaen.

Vartiaiselle mieleenpainuvimpia hetkiä yrityksen parissa ovat olleet kohtaamiset vanhojen kollegoiden kanssa.

– Monella on noussut kyynel silmään, kun olen kertonut tuotteesta. He ovat nähneet ideointivaiheet ja karvalakkitestit vuosia sitten. Nyt niistä on syntynyt oikea tuote.

Matti Vartiainen

Oma hyvinvointi on kaiken perusta

Startup-yrittäjän arki on hektistä. Vartiainen on kuitenkin muistanut pitää myös itsestään huolta. Kuntoutus- ja tutkimustyön kautta hän on oppinut säätelyn ja rytmityksen tärkeyden.

– Koskaan ei saisi olla niin kiire, ettei ehdi huolehtia omasta hyvinvoinnista. Menen vaikka aamulenkille, jos päivän aikana ulkoiluhetkelle ei ole aikaa. Palautuminen ja vastapaino työlle on tärkeää oman toimintakyvyn kannalta.

Kiireisessä arjessa auttavat myös ne hyvät tyypit, joilla Vartiainen on ympäröinyt itsensä.

– Vuonna 1998 en olisi osannut edes ajatella, että olisin nyt tässä pisteessä tai että tekisin töitä ihmisten kanssa, jotka tulevat aivan eri lähtökohdista. Se on huikeaa.

Matti Vartiaisen vinkit hyvinvoivaan yrittäjyyteen

  1. Muista aina fokus, eli mihin haluat keskittyä. Visiointi on tärkeää, mutta aivan yhtä tärkeää on tehdä yritykseen liittyvät päätökset jalat maassa ja fokus mielessä.
  2. Panosta oikeisiin kumppanuuksiin. Verkostoituminen vaatii rohkeutta ja itsevarmuutta, sekä aikaa. Tunnista, milloin kumppanuus on vastavuoroista ja panosta niihin. Kumpaakin osapuolta hyödyttävät kumppanuudet ovat kestävimpiä.
  3. Rakenna hyvä tiimi ympärille. Täydentäkää toisianne, hyvien ja osaavien ihmisten kanssa on kiva tehdä töitä ja yhteistyö on helpompaa.
  4. Ymmärrä yrityksen kulu- ja rahoitusrakenne. Liiketoimintaa ei ole, jos kassaa ei ole, joten tutustu yrityksen kuluihin ja rahoitukseen.
  5. Muista vastapaino! Henkilökohtainen hyvinvointi on myös yritystoiminnalle tärkeää. Toimintakykysi pysyy paremmin kunnossa, kun rytmität työtä ja pidät huolta palautumisesta.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>