Suoraan sisältöön

Muutosjohtajaksi kantapään kautta

/ Artikkeli

Elina Illukka
Eläinlääkäri ja yrittäjä Elina Illukka tietää, että omista unelmistaan ei kannata luopua, vaikka välillä kokisi tekevänsä kaiken väärin.
Elina Illukan elämässä on aina ollut läsnä hänen vanhempiensa perustama yritys, Eläinlääkäriasema Pet-Vet Oy. Ikäeroa Elinalla ja yrityksellä on vain kaksi päivää, he ovat kasvaneet rintarinnan koko elämän.

Kun Elina seitsemän vuotta sitten osti Pet-Vetin, hän halusi viedä perinteisen perheyrityksen nopeasti uusille raiteille. Aluksi Elinasta tuntui, että yrityksen sisuskalut, aivotoiminta sekä lonkka- ja reisiluutkin olivat ajoittain väärinpäin.

– Henkilökunta sekä yrityskulttuuri olivat kuin pesukoneesta läpi tulleita. Lopulta oikea meininki alkoi löytymään, Illukka naurahtaa.

Nyt vanhasta toiminnasta on jäljellä lähinnä erinomainen brändi sekä Pet-Vet-henki.

Sitouttava, positiivinen alkuhuuma

Elina koki yrittäjyyden alkuvaiheessa samanlaista positiivista huumaa kuin äidit, jotka ovat juuri synnyttäneet.

– Uskon, että huuman oli tarkoitus sitouttaa minut yrittäjäksi. En tiennyt talousasioista oikein mitään, eikä alkuinnostuksessa tullut mieleen miettiä, oliko tilillä rahaa vai ei.

Laiteinvestointeja tehtiin ensimmäisestä päivästä lähtien, ja uudet toimitilat löytyivät nopeasti.

Visiona oli rakentaa kotoisan tyylikäs, mutta ennen kaikkea toimiva tila, jossa niin henkilökunta kuin potilaat ja asiakkaat viihtyisivät. Tilan oli myös viestittävä yrityksen arvomaailmaa.

Elina ajattelee, että kun henkilökunta voi hyvin ja heillä on parhaat tietotaidot, tilat sekä välineet tehdä työtä, heijastuu se myös asiakaspalveluun positiivisesti.

– Asiakaspalvelu tulee sisältä, sitä ei voi pakottaa.

Muutosjohtamisen opit kantapään kautta

Elinan yrittäjävuosien aikana Pet-Vetin liikevaihto on kolminkertaistunut ja työntekijöiden määrä kasvanut kuudesta kuuteentoista. Millaista strategiaa se vaatii?

– Ei minulla ole vieläkään kiveen hakattua strategiaa tai budjettia. Pidän tekemisen meiningistä – suuntaa voi aina tarkistaa, jos tuntuu etteivät asiat etene oikealla tavalla. Teen päätöksiä helposti sydämen äänen johdattamana ja luotan intuitioon.

Elinan mielestä yrittäjän on tärkeää löytää se oma juttu, sisäinen palo ja intohimo. Jollekin se voi olla vaikka ekologisuus tai kasvu, mutta Elinaa kiinnostavat eniten ihmiset ja ihmisten väliset kohtaamiset.

Jotta ilman tiukkaa strategiaa pystyy menestymään, on oltava valmis hyppäämään suoraan syvään päätyyn.

– Epäonnistumisia ei sinänsä ole, koska kaikesta voi oppia. En pelkää vastoinkäymisiä, välillä jopa nautin niistä. Itsetutkiskelun kautta pystyn kehittymään ja toivottavasti välttämään samojen virheiden toistamisen.

Muutoksen rankkuus yllätti Elinan.

– Muutosjohtamisesta ei oikeastaan puhuttu vielä siihen aikaan kun aloitin yrittäjänä, mutta jälkikäteen olen tyytyväinen ja ylpeäkin siitä, että opiskelin asiat kantapään kautta. Myöhemmin ymmärsin, että on ihan normaalia kokea jatkuvasti epäonnistuvansa kaikessa.

”Tarvittaessa menen vaikka läpi harmaan kiven, jotta asiat tapahtuvat.”

Elinan tahdonvoima on järkähtämätön. Sen hän myös uskoo olevan yrityksensä huippumenestyksen salaisuus. Tahdonvoiman avulla mahdottomilta tuntuvat asiat käyvät toteen ja vaikeat tilanteet kääntyvät menestykseksi. Tahdonvoima on eräänlaista vahvaa uskoa paremmasta.

– Jos haluaa menestyä työssä tai elämässä ylipäätään, tärkeintä on ymmärtää itseään, antaa anteeksi joka päivä ja mennä sitten eteenpäin. Se, mitä ympärillä tapahtuu, on kuohuntaa. Sisäinen palo ei sammu, kun on itsestään kartalla. Olen ehkä hieman taikauskoinen, mutta olen aina ajatellut, että jos jotakin oikein kovasti toivoo ja on valmis tekemään töitä sen eteen, pääsee kyllä ennen pitkään tavoitteeseensa.

Lue Elinan vinkit yrityksen ostamiseen

Hae artikkeleita ja uutisia