Suoraan sisältöön

Anna kehu lahjaksi – vaikka joka päivä

/ Blogi

Kirsi Mäkelä
 
Anna tänään työkaverillesi ystävänpäivälahja – mutta unohda suklaat ja sydämet. Sen sijaan kehu ja kiitä! Osoita arvostavasi häntä ja hänen työpanostaan. Kerro, missä työkaverisi on onnistunut tai kehittynyt. Vaikka vastaanotto olisi hämmentynyt ja jopa nolostunut, älä välitä, vaan anna tulla lisää. Mielellään niin, että kollegasi esimies on kuuloetäisyydellä.

Positiivinen palaute motivoi, innostaa, tukee vahvuuksia ja auttaa siten myös onnistumaan entistä paremmin. Voit olla varma, että palautteesi jää mieleen. Palautteen saaja saattaa palata sen äärelle vielä monta kertaa, vaikkapa niinä hetkinä, kun tuntuu ettei mikään onnistu.

Palautekulttuuria voi luoda tietoisesti

Väitän, että pystymme kehittämään palautekulttuuriamme tietoisesti. Ensimmäiseksi tee itsesi kanssa päätös aktiivisesta palautteen antamisesta. Voit testata, kuten Ylen toimittaja, kolmen päivän kehukuuria tai sitten voit kokeilla palaute päivässä -mallia. Takaan, että kumpikin toimii kehukynnyksen madaltajana pitkällä aikavälillä. Lisäksi saat itsellesi hyvän mielen. Palautteen viljeleminen johtaa todennäköisesti siihen, että muutkin lisäävät palautteen antamista.

Hiljaisuutta arvostavassa kulttuurissa palautteen antamista on syytä harjoitella, jos sitä varten ei ole esimerkiksi työyhteisössä ehtinyt syntyä sisäisiä käytäntöjä. Hyviä esimerkkejä ovat Twitterin kehukalenterit, työpaikan ”Puhu takanapäin hyvää” -harjoitukset, vertaisarvioinnit, palauteseinät jne. Niillä voi muistutella tärkeästä asiasta ja tuoda helpon formaatin työpaikan arkeen.

Elossa työskentelyssä hienoa on se, miten paljon täällä annetaan palautetta. Kun aloitin työkykyjohtamisen kehittämispäällikköänä, havaitsin hyvin nopeasti, että täällä on tapana antaa palautetta työkavereille jatkuvasti! Kuuntelen herkällä korvalla, kun esimies sanoo palaverissa työkaverille: ”Kuulin asiakkaalta, että sinun kanssasi hommat hoituvat aina hyvin.” Vautsi!

Tällainen palautekulttuuri ei ole syntynyt Eloonkaan yhdessä yössä. Sitä on rakennettu tietoisesti ja järjestelmällisesti.

Palautetta toivotaan enemmän – erityisen tärkeää se on nuorille

Asiakkaamme voivat kartoittaa oman työyhteisönsä tilaa ja kehityskohteita Elon Työyhteisömittari -kyselyn avulla. Kaikesta tähän asti kerääntyneestä datasta paljastuu, että yli kolmasosan mielestä esimieheltä saatavan palautteen määrässä on vielä kehittämisen tarvetta. Alle vuoden työssä olleet kokivat saavansa palautetta enemmän kuin muut. On tietysti mahdollista, että uusi työntekijä huomaa saamansa palautteen herkemmin, mutta toisaalta monia tulokkaita myös tuetaan erityisen huolellisella otteella. Erityisesti nuorille on syytä antaa jatkuvasti palautetta ensimmäisessä työpaikassa.

Sopiva määrä kehuja ja tavoitteellinen rakentava palaute saavat työntekijän tuntemaan olonsa arvostetuksi. Joskus voi käydä niin, että taitava ja tärkeä työntekijä lähtee, koska ei ole saanut kuulla, mitä hyvää hän tuo organisaatioonsa. Viimeisinä työpäivinä esimies ja työkaverit kertovat, kuinka he jäävät kaipaamaan ja kuinka hyvin lähtijä teki aina työnsä. Olisiko lähteminen ennaltaehkäisty, jos kiitokset olisi annettu jo aikaisemmin?

Ei vain kerran vuodessa vaan mieluummin joka päivä

Kehut ja rakentava palaute täydentävät toisiaan. Kehut keskittyvät erityisesti vastaanottajaan vahvuuksiin ja hienoihin suoritukseen, kun taas rakentava palaute toimii parhaiten kehittymisen tukena ja auttaa onnistumaan hankaluuksista huolimatta. Ei ole siis syytä pitää suuta kiinni, jos palaute auttaisi kollegaa mäessä. Itse ainakin toivon, että siinä vaiheessa, kun tekemiseni alkavat mennä väärään suuntaan, joku rohkenee sanoa: ”Hep! Suunnan muutos olisi tarpeen.”

Missä työkaverisi tai pomosi on onnistunut tällä viikolla? Ehkä hän sai ratkaistua kinkkisen asiakaspulman tai oikaisi juuri sopivalla hetkellä turhan kimurantin prosessin. Älä haudo kehua vaan sano se myös ääneen.

Hyvää ystävänpäivää jokaiseen työyhteisöön!

Kirsin vinkit kehumiseen ja kehujen vastaanottamiseen:

  1. Tee päätös kehua kollegoita säännöllisesti ja matalalla kynnyksellä.
  2. Kehu julkisesti ja myös kehuttavan selän takana.
  3. Kun saat kehuja, kiitä ja vältä itsesi vähättelyn kuoppa!
  4. Paina kehut mieleen – niistä on iloa erityisesti vähemmän mukavina työpäivinä.

Tutustu Elon työkykyjohtamisen palveluihin >

kirsi makela pikkukuva

Kirsi Mäkelä

Kirjoittaja toimii Elossa työkykyjohtamisen kehittämispäällikkönä.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>