Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Kauhistuttava asiakaspuhelu - onneksi verkkopalvelu neuvoo sekä työnantajia että työntekijöitä ja vältyt juomasta eläkekahvit kahdesti

/ Blogi

Satu Saulivaara
 

Taannoinen asiakaspuhelu on jäänyt kummittelemaan mieleeni kaikessa kauheudessaan. Asiakas oli jättänyt soittopyynnön, koska odotti kuumeisesti päätöstä vanhuuseläkkeestään. Onnistuin vastapuhelullani keskeyttämään hänen tuplajuhlansa. Asiakas oli nimittäin juuri korkkaamassa kakkua syntymäpäiviensä ja eläkkeelle jäämisensä kunniaksi, kun puhelin pirahti soimaan hänen taskussaan. Päätöksen kiirehtiminen olikin sangen ymmärrettävää, sillä hän oli juhlien jälkeen painamassa viimeisen kerran työpaikkansa oven kiinni.

Ikävä kyllä tämä juhlien keskeytykseni oli se pienempi paha koko jutussa. Näen tilanteesta edelleen painajaisia sen takia, että asiakas oli täyttänyt hakemuksensa hivenen puolihuolimattomasti eikä ollut lainkaan tajunnut, että hänen eläkeikänsä ja siten myös eläkeoikeutensa oli täyttymässä vasta kolmen kuukauden kuluttua. Arvata saattaakin, että puheluni ei pelkästään latistanut juhlien tunnelmaa vaan aiheutti pikemminkin paniikin puhelimen toisessa päässä.

Avoin keskustelu eläkeasioista kannattaa

Eläkesuunnitelmista on hyvä puhua avoimesti työpaikoilla, esimerkiksi kehityskeskusteluiden yhteydessä. Näin työnantaja voi suunnitella hyvissä ajoin henkilöstöresursointiaan ja välttyä siltä, että työntekijä yhtäkkiä hyppää eläkkeensaajan saappaisiin lyhyen irtisanomisajan jälkeen. Työntekijä voi puolestaan suunnitella rauhassa eläkkeelle jäämistä. 

Vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää, että vähintään alin eläkeikä on täynnä ja työsuhde päättyy. Yrittäjätoiminta voi sen sijaan jatkua. Kun nämä kaksi edellytystä täyttyvät, eläke voidaan myöntää seuraavan täyden kuukauden alusta lukien. Edellytykset ovat siis sinänsä hyvinkin simppelit. Haastetta kuitenkin aiheuttaa se, että eläkeikä pikkuhiljaa nousee ja jokaisella ikäluokalla on oma eläkeikänsä. Tämä taas johtaa siihen, että työpaikoilla voi olla hankalaa hahmottaa milloin kenenkin eläkeiät koittavat.

Elon verkkopalvelu on eläkeasioiden aarrearkku

Olemme koonneet verkkopalveluun työnantajan käyttöön muun muassa listauksen työntekijöistä, joiden on mahdollista jäädä vanhuuseläkkeelle seuraavan 10 vuoden kuluessa. Listasta löytyy paitsi kunkin työntekijän alin eläkeikä, myös tavoite-eläkeikä ja vakuuttamisen yläikäraja. Listaa kannattaa hyödyntää sekä keskusteluiden ajoittamisessa että mahdollisten rekrytointitarpeiden arvioinnissa.

Verkkopalvelusta löytyy 21.11. alkaen myös työnantajan täsmäopas vanhuuseläkkeestä. Oppaaseen on koottu toimenpiteet, joita työnantajan tulee tehdä työntekijän jäädessä vanhuuseläkkeelle. Suosittelen lämpimästi tutustumaan sekä listaukseen että täsmäoppaasen ja ottamaan ne säännölliseen käyttöön.

Työntekijöiden ja yrittäjien käytössä taas on Elon verkkopalvelussaomat eläkeasioiden työkalut, joiden avulla voi suunnitella eläkkeelle jäämistä, tehdä erilaisia ennakkoarvioita tulevan eläkkeensä määrästä ja eläkkeellä ollessa hoitaa juoksevat asiansa, kuten vaikkapa nostaa veroprosenttia. Verkkopalvelussa voi myös hakea eläkettä. Tällöin palvelu ohjaa hakemuksen täyttämisessä eikä ole esimerkiksi vaaraa, että merkitsisi hakemukseen vahingossa eläkkeen alkamisajaksi liian aikaisen ajankohdan.

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Alussa kuvattu väärinkäsitys eläkeoikeuden alkamisajankohdasta on onneksi aika harvinainen. Ja mikä parasta, juuri kyseisessä tilanteessa työntekijä ja työnantaja saivat yhdessä ratkottua asian parhain päin: työntekijän työsuhdetta jatkettiin kolmella kuukaudella ja saipa hän vielä uudet eläkekahvitkin.

Työnantaja: näin saat käyttöösi Elon verkkopalvelun vanhuuseläkeasiat

  1. Pyydä, että yrityksesi Elon verkkopalvelun pääkäyttäjä tai käyttöoikeushallitsija:

    - lisää sinut verkkopalvelun käyttäjäksi ja
    - antaa oikeudet Kuntoutus- ja eläkkeet -osioon

  2. Kirjaudu Elon verkkopalveluun osoitteessa elo.fi/verkkopalvelu.

  3. Mene verkkopalvelun Kuntoutus- ja eläkkeet -osion vanhuuseläke-välilehdelle.

Yrityksessä tulee ennen oikeuksien antamista tarkoin selvittää, kenelle ne annetaan, koska osio sisältää henkilöstön arkaluontoisia eläke- ja kuntoutustietoja. Jos yritykselläsi ei vielä ole Elon verkkopalvelu käytössä, tee ensin verkkopalvelusopimus >.  

Omaa eläkkeelle jäämistä voi suunnitella osoitteessa elo.fi/elakepalvelu.

Satu Saulivaara

Satu Sandell

Kirjoittaja työskentelee Elossa eläkeneuvontapäällikkönä.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>