Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Vuodenvaihde tuo meitä kaikkia koskevia muutoksia eläkkeisiin

/ Blogi

Satu Saulivaara

 

 

Kulunut vuosi on ollut kaikin tavoin poikkeuksellinen. Keväällä tuntui, että koko maailma pysähtyi kuin salamaniskusta. Ravintolat sulkeutuivat, lentoliikenne seisahtui ja iso osa työntekijöistä siirtyi etätöihin. Vuoden kiertokulku on kuitenkin mennyt vääjäämättömästi eteenpäin. Yhtäkkiä joulu on jo aivan ovella ja on aika katsoa mitä uusia tuulia tuleva vuosi tuo tullessaan eläkerintamalla

Eläkeiän tuplanousu

Alin eläkeikä on noussut kolmen kuukauden sykleillä vuonna 2017 voimaantulleesta eläkeuudistuksesta alkaen. Poikkeuksellista ensi vuodessa on se, että nyt myös ylin eläkeikä nousee hyppäämällä vuoden ylöspäin.

Käytännössä eläkeiän nousu tarkoittaa sitä, että vuonna 1958 syntyneet voivat siirtyä eläkkeelle aikaisintaan 64 vuoden iässä. Jos siis 1958 syntyneen alin eläkeikä tulee täyteen toukokuussa, vanhuuseläke voi alkaa aikaisintaan kesäkuussa 2022. Työsuhde ja yrittäjätoiminta tulee jatkossa vakuuttaa 68 vuoden sijasta 69 vuoden täyttämiskuukauden loppuun saakka. Muutos koskee vuonna 1958 ja sen jälkeen syntyneitä. Työskentelystä karttuu aina eläkettä käsi kädessä vakuuttamisen kanssa.

Tammikuussa työeläkkeet ja etuudet ovat tilillä poikkeuksellisen myöhään

Eläkkeen ja kuntoutusrahan maksupäivä on kunkin kuukauden ensimmäinen pankkipäivä. Eläkkeet ja etuudet napsahtavat toisin sanoen pankkitilille pääsääntöisesti kuukauden ensimmäisenä päivänä. Jos kuukauden ensimmäinen päivä kuitenkin osuu lauantaille tai pyhäpäivälle, eläke maksetaan vasta seuraavana arkipäivänä.

Tammikuun eläkkeet ja etuudet maksetaan normaalissa rytmissä, mutta ovat tileillä käytettävissä poikkeuksellisen myöhään eli vasta 4.1. Asiaan on syytä varautua ennalta, varsinkin kun takana ovat joulu ja uusi vuosi, jotka tuovat useimmille meistä normaalia enemmän menoja.

Työeläkelakien mukaan eläkeoikeus syntyy kuukausittain ja eläke voidaan maksaa vain kerran kalenterikuukaudessa. Tästä syystä maksupäivää ei ole mahdollista siirtää edellisen kuukauden puolelle. On kuitenkin hyvä huomata, että Kelan ja valtion eläkkeissä on omat maksupäivänsä, jotka eroavat edellä kerrotusta kuukauden ensimmäisestä.

Eläkkeiden ja etuuksien maksutiedot löytyvät jatkossa myös tulorekisteristä

Palkkatiedot on ilmoitettu tulorekisteriin vuodesta 2019 lähtien. Vuoden 2021 alusta alkaen sinne ilmoitetaan myös maksetut eläkkeet ja kuntoutusetuudet. Tiedot löytyvät tulorekisteristä viimeistään viidentenä päivänä eläkkeen tai etuuden maksupäivän jälkeen. Tietoja ei ilmoiteta maksuista, jotka on suoritettu ennen vuotta 2021.

Eläkkeen ja kuntoutusetuuksien saajien osalta muutos ei vaadi toimenpiteitä. Elo ilmoittaa vuoden 2021 alusta alkaen tulorekisteriin maksetut eläkkeet ja kuntoutusetuudet. 

Tulorekisteri on verohallinnon ylläpitämä sähköinen tietokanta, jonne palkkojen, eläkkeiden ja etuuksien maksajat ilmoittavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Tulorekisteri helpottaa ja nopeuttaa asiointia eri viranomaistahojen kanssa, kun tulotiedot löytyvät yhdestä paikasta. Kattava tulorekisteri mahdollistaakin tietojen tehokkaamman käytön ja ajantasaisemman päätöksenteon.

Viranomaiset saavat tulorekisteristä vain tiedot, joita ne tarvitsevat toiminnassaan ja joihin niillä on lain mukaan oikeus.

Eläkkeen- ja etuudensaajat voivat tarkastaa myös tulorekisterin sähköisestä asiointipalvelusta omat maksutietonsa. Ajantasaisin tieto oman eläkkeen tai etuuden maksuista löytyy kuitenkin Elon verkkopalvelusta. Samalla voi hoitaa myös muut juoksevat asiat omaan eläkkeeseen tai etuuteen liittyen.

Muita muutoksia

Yllä kerrottujen lisäksi vuodenvaihde tuo mukanaan muita, pienempiä muutoksia.

Työnantajien on hyvä huomioida, että 1.1.2021 jälkeen maksettavat työpanososingot ovat TyEL:n alaista ansiota ja ne pitää vakuuttaa riippumatta ansaintahetkestä. Jatkossa työntekijän saama työpanososinko luetaan toisin sanoen eläkkeen perusteena olevaksi ansioksi.

Yrittäjien puolestaan kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota YEL-työtulonsa ajantasaisuuteen nyt koronan aiheuttamassa epävakaassa tilanteessa. YEL-vakuutus on se, joka tuo jokaiselle yrittäjälle turvaa erilaisissa elämäntilanteissa niin yritystoiminnan varrella kuin sen jälkeenkin eläkeiässä. Superhuomion tässä kohdin kohdistan YEL-työtulon rajaan, jolla yrittäjä pääsee työttömyysturvan piiriin vuonna 2021. Eli saadakseen ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa tai Kelan peruspäivärahaa, YEL-työtulon tulee olla ensi vuonna vähintään 13 247 euroa vuodessa.

Vuoden 2021 työeläkeindeksi ja palkkakerroin vahvistettiin jo aiemmin syksyllä. Kertauksena voi todeta, että työeläkeindeksi on ensi vuonna 2631, joten maksussa olevat eläkkeet nousevat noin 0,5 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Palkkakerroin puolestaan on 1,465 ja se nousee vuoteen 2020 verrattuna noin 1,3 prosenttia. Palkkakerrointa käytetään työeläkkeen laskennassa, jolloin sillä tarkistetaan vuosiansiot eläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Näillä eväillä on hyvä siirtää ajatukset uuteen tulevaan vuoteen. Mitään maailmaa mullistavia uudistuksia eläkerintamalla ei siis ole tulossa, mutta useampia pienempiä hiontoja. Uskon koko sydämestäni, että ensi vuosi tuo tullessaan paljon hyvää ja kaunista. Että me vihdoin ja viimein selätetään korona ja maailma palaa niin ennalleen kuin vain on mahdollista -näin ainakin toivon.

Rauhaisaa joulun aikaa ja kaikkea hyvää uudelle vuodelle 2021,

Satu Saulivaara

Tutustu tarkemmin:

Elon verkkopalvelu >

Tietoa tulorekisteristä > 

Satu Saulivaara

Satu Sandell

Kirjoittaja työskentelee Elossa eläkeneuvontapäällikkönä.

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>