Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Yhteistyön ja kehittämisen tiekartta vie Pariisiin – Elon uusi ilmastostrategia huomioi omaisuuslajien erityispiirteet

/ Blogi

Elon vastuullisen sijoittamisen johtaja Katja Einesalo

 

Ilmastonmuutos ja siirtyminen vähähiiliseen yhteiskuntaan ovat olleet eri aiheista ehdottomasti eniten esillä sijoittajayhteisössäkin viime vuosien aikana. Ilmastonmuutos on monimutkainen systeemiriski globaalille taloudelle, joka ei tule kohtelemaan maantieteellisiä alueita tai yrityksiä yhdenvertaisesti. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden toteutuminen vaatisi, että maailman päästöt puolittuisivat vuoteen 2030 mennessä.

Maailma on edelleen vahvasti hiili-intensiivinen eikä yhteiskunnan muuttuminen vähähiiliseksi onnistu ilman kaikkien osapuolien vahvaa yhteistyötä. Tämä haastaa meidät, niin sijoittajat, yritykset, kuluttajat, valtiot kuin lainsäätäjät toimimaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Elo haluaa olla aktiivinen toimija talouden vähähiilistämisessä eläkeyhtiön perustehtävää unohtamatta. Uudessa ilmastostrategiassa Elo sitoutuu Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaiseen sijoitussalkkuun. Tavoitteenamme on linjata salkkumme 1,5 asteen ilmastonlämpenemistavoitteen kanssa. Tämä vaatii määrätietoisia, suunnitelmallisia ja pitkäjänteisiä toimia kohti hiilineutraaliutta.

Yhdessä kohti vähähiilistä yhteiskuntaa

Yrityksille ja sijoittajille aiheutuu taloudellisia riskejä vähähiiliseen yhteiskuntaan siirtymisestä. Samalla siirtymä luo myös mahdollisuuksia. Sijoittajana voimme nykyhetkeen perustuvilla salkkumuutoksilla pienentää sijoitussalkun ilmastoriskiä tässä hetkessä, mutta ilmastoriskin vähenemiseen pidemmällä aikavälillä tällä ei ole välttämättä vaikutusta. Pelkkien yksittäisen sijoittajan tekemien salkkumuutosten vaikutus globaaleiden kokonaispäästöjen vähenemiseen on myös rajallinen.

Yritysten toiminnan muuttuminen on keskeistä vähähiiliseen yhteiskuntaan siirtymisessä. Ilmastonmuutoksen vaikutusten huomioimisen tulee näkyä yhtiöiden strategiassa ja sen toteuttamisessa. Lisäksi yritysten tulee raportoida ilmastonmuutoksen taloudellisista vaikutuksista liiketoimintaansa.

Siirtyminen vähähiiliseen yhteiskuntaan aiheuttaa alueellisia ja rakenteellisia haasteita eri toimialoille ja maantieteellisille alueille. Kun yritysten liiketoiminta muuttuu, on tärkeää huolehtia, että se tapahtuu sosiaalisesti kestävästi. Monet hiili-intensiiviset alat ovat työvoimaintensiivisiä ja työntekijöistä tulee huolehtia esimerkiksi uudelleenkouluttamalla.

Ilmastostrategian työstäminen Elossa

Käynnistimme ilmastostrategiatyön kyselyllä, jonka avulla selvitimme, miten sijoitusorganisaation ammattilaiset näkevät ilmastonmuutoksen vaikutukset talous- ja sijoitusympäristöön sekä markkinahinnoitteluun. Tuloksista ilmeni myös, missä omaisuuslajeissa ja millä keinoin ilmastonmuutoksen huomioiminen sijoitussalkussa onnistuisi parhaiten. Noteerattujen osakkeiden ja kiinteistöjen rooli sekä vaikuttaminen yksin ja yhdessä nousivat vahvasti esille. Erillistä ilmastosalkkua parempana pidettiin myös sitä, että parhaat käytänteet toteutetaan perussalkuissa. Vastauksista saimme vahvan tuen ilmastostrategian kehittämiselle ja aktiivisille toimenpiteille.

Työstimme strategiaa useissa työpajoissa ja pienemmissä palavereissa. Eri tiimeillä oli näin mahdollisuus oppia ja haastaa toisiaan sekä keskustella avoimesti niistä haasteista ja mahdollisuuksista, joita ilmastokysymysten huomioimiseen eri omaisuuslajeissa liittyy.

Olemme osallistuneet myös kansainväliseen keskusteluun. Elo on ainoana suomalaisena sijoittajana osallistunut kansainvälisen sijoittajayhteisön IIGCC:n (Institutional Investors Group on Climate Change) Paris Alignment Initiative -työryhmään. Työryhmän tavoitteena on luoda institutionaalisille sijoittajille viitekehys, jonka avulla sijoittajat voivat työstää sijoitussalkkujaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaiseksi. Ensimmäinen versio viitekehyksestä julkaistiin elokuussa 2019 ja työ jatkuu.

Keväällä teimme yhteistyössä suomalaisen korkeakoulun kanssa kattavan tutkielman, jossa analysoimme eri metodologioita vaikuttavuuden ja yritysten yhteiskunnallisen arvonluonnin mittaamiseen. Hyödynnämme tutkielmaa ilmastoratkaisujen tavoitteenasetannassa.

Tiekartan ensimmäinen välietappi

Uusi ilmastostrategiamme pohjautuu tiekarttaan, jossa tavoitteita asetetaan vaiheittain ensin omaisuuslajeille ja myöhemmin strategisen allokaation tasolle. Ensimmäiseksi isommaksi välitavoitteeksi olemme asettaneet hiiliriskin vähentämistavoitteen osake- ja yrityslainasijoituksille sekä energiatehokkuustavoitteen kiinteistösijoituksille.

Elo on vähentänyt osakesijoitusten painotettua keskimääräistä hiili-intensiteettiä 27 prosenttia ja yrityslainojen 47 prosenttia vuosien 2016–2019 aikana. Vuodesta 2016 asti tehdyt toimet sekä uusi tavoite huomioiden keskimääräisen painotetun hiili-intensiteetin kokonaisvähennys on 45 prosenttia osakesijoituksissa ja 60 prosenttia yrityslainasijoituksissa vuoteen 2025 mennessä. Vähennykset ovat merkittäviä ja näin olemme oman osake- ja yrityslainasijoitusten osalta hyvässä vauhdissa kohti hiilineutraaliutta.

Elon sijoitussalkku on hajautettu laajasti eri omaisuusluokkiin tuoton varmistamiseksi ja sijoitusmarkkinoiden riskien hallitsemiseksi. Olemme sijoittaneet listattuihin ja listaamattomiin instrumentteihin, yrityksiin ja valtioihin. Jokaiselle omaisuuslajeille ei vielä ole kehitetty luotettavia työkaluja hiili-intensiteetin mittaamista ja mallintamista varten. Listattujen osakkeiden ja yrityslainojen osalta työkalut ovat kehittyneimmät.

Osake- ja yrityslainoissa tavoite aiotaan saavuttaa valitsemalla puhtaampia sijoituskohteita ja vähentämällä suuripäästöisimpiä sekä fossiilisista energialähteistä riippuvaisimpia yhtiöitä. Indeksisijoituksissa lisäämme vähähiilisten rahastojen osuutta ja yrityslainoissa lisäämme sijoituksia vihreisiin joukkovelkakirjalainoihin.

Vaikuttamisen merkitys toiminnassamme kasvaa entisestään. Vaikuttaminen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa on jo aiemmin ollut keskeinen osa Elon ilmastostrategiaa. Päivitämme vaikuttamisstrategiaamme uuden ilmastostrategian tavoitteiden mukaisesti. Henkilöstön osaamisen jatkuva kehittäminen on keskeinen osa tiekartan kehittämistä ja toteuttamista.

Kehitystyötä kunnianhimoisempien tavoitteiden saavuttamiseksi

Ilmastonmuutokseen liittyvän poliittisen, lainsäädännöllisen, teknologisen sekä yritysten muutoksen vauhdin arviointi on haastavaa. Tavoitteita tuskin saavutetaan suoraviivaisesti, vaan polku mutkittelee sijoitusympäristön, regulaation ja yritysten muutoksen ja kehityksen mukaan. Raportoimme strategian etenemisestä ja tavoitteiden saavuttamisesta säännöllisesti ja läpinäkyvästi.

Tiekartta muodostaa meille kehityspolun, jonka mukaisesti viemme Elon vastuullista sijoittamista eteenpäin. Jatkuvalla kehitystyöllä luomme aina uudelleen kunnianhimoisempia tavoitteita kestävämmän sijoitustoiminnan edistämiseksi.

Tutustu Elon ilmastostrategiaan ja omistajaohjauksen periaatteisiin >

Elon vastuullisen sijoittamisen johtaja Katja Einesalo

Katja Einesalo

Vastuullisen sijoittamisen johtaja 1.1.2021 alkaen

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>