Yrittäjä löysi luonnosta avun työuupumukseen – Keskellä Helsinkiä on nyt pala metsää
/ Artikkeli

Metsästä tuli yrittäjä Carita Peltoselle tärkeä pysähdyspaikka työuupumuksen keskellä. Luonnosta löytyi myös uusi liikeidea, ja nyt Helsingin ydinkeskustassa pääsee nauttimaan metsän rauhasta.
Kun astuu Helsingin Mannerheimintieltä sisään Metsä Skogen -konseptimyymälään, tuntee saapuneensa metsään. Männyn oksat, naava, jäkälä, kivet, kannot ja pahkat koristavat tilaa. Ilmassa tuoksuu havupuu ja luonnon äänet soivat ympärillä. Taustalla seinän kokoinen valkokangas heijastaa videokuvaa suomalaisesta luonnosta.
– Metsä Skogen on elämyksellinen, moniaistillinen kivijalkakauppa ja metsä keskellä kaupunkia. Tavoitteenamme on saada kaupunkilaisten mieli rauhoittumaan, kertoo Metsä Skogenin perustaja ja yrittäjä Carita Peltonen.
Vuonna 2019 perustetun yrityksen missio on viedä metsä maailman metropoleihin – sinne, missä tarvitaan tilaa rauhoittumiselle. Samalla myynnissä on ekologista ja eettistä kotimaista muotoilua, vaatteita, kodintekstiilejä ja esineitä. Liikkeen perällä sijaitsee kahvila, josta voi tilata metsän inspiroimia tuotteita, vaikkapa Peltosen oman suosikin, pakuri-cappucinon.
Yrittäjyys alkoi halusta toteuttaa omia arvoja
Peltonen on pitkän linjan yrittäjä. Taival alkoi vuonna 2000, kun Peltonen ei kokenut silloista palkkatyötä omakseen ja päätti perustaa ensimmäisen yrityksensä. Syntyi työvaatteita valmistava Vision Design.
– Odotin esikoistani, enkä ollut suunnitellut hyppyä pois palkkatöistä. Pyrin kuitenkin aina toimimaan arvojeni mukaan, enkä siksi yleensä mene helpoimman kautta. Onneksi kaikki sujui hyvin, ja nuorimmainen tytär kasvoi samaa vauhtia yrityksen kanssa, Peltonen kertaa.
Vuonna 2004 Peltonen yhtiökumppaninsa kanssa myi Vision Designin. Hän jäi kuitenkin yritykseen johtajasopimuksella töihin vuoteen 2008 saakka, jolloin sai uuden liikeidean ekologisista työvaatteista. Peltosen toisesta yrityksestä, kierrätystekstiileistä työvaatteita valmistavasta Touchpointista, tuli uranuurtaja kiertotalouden saralla. Esimerkiksi Hesburger tilasi yritykseltä kierrätetyistä pulloista valmistettuja työvaatteita.
– Haastoimme yritysjohtajia oman strategiamme mukaiseen maailmaan, Peltonen kertoo.
Metsä Skogen sai alkunsa vielä paljon henkilökohtaisemmasta kimmokkeesta. Kymmenen vuotta Touchpointia pyörittänyt Peltonen oli ajautunut keväällä 2018 vakavaan työuupumukseen. Hän ei halunnut kohdata ihmisiä, mutta perheen koira pakotti lähtemään päivittäin kävelylle läheiseen metsään.
– Metsästä tuli minulle pikkuhiljaa turvapaikka. Kokeilin siellä kaikkea hullua; makoilin sammalilla ja halasin puita, imin itseeni metsän tuoksuja ja ääniä, Peltonen kuvailee.
Syksyn tullen Peltonen tunsi voimiensa palaavan ja alkoi jo miettiä uutta yritysideaa.
– Tunsin jälleen maata jalkojeni alla, ja kiitin siitä metsää. Havahduin siihen, että ympärilläni on paljon muitakin ihmisiä, jotka taistelevat jaksamisen kanssa. Niinpä päätin viedä metsän kaupunkiin.
Carita Peltonen sai voimia metsästä
Vastoinkäymisestä syntyi uusia oivalluksia
Peltonen lähti pitchaamaan ideaa bisnesmentoreilleen. Nämä näkivät liikeideassa heti potentiaalia Aasian markkinoille, ja konseptia lähdettiin rakentamaan sillä ajatuksella, että yritys voi laajentua nopeasti. Lokakuun viimeisenä päivänä vuonna 2019 Metsä Skogen -lippulaivamyymälä avasi ovensa Helsingin Mannerheimintiellä.
Ajoitus oli loistava, sillä suomalainen luonto kiinnosti sekä meillä että kansainvälisesti. Suomalaisille, kestäville tuotteille riitti kysyntää. Ensimmäinen joulusesonki oli erittäin onnistunut.
Mutta sitten tuli korona.
– Juuri kun olimme saaneet lanseerattua myymälän, jouduimme laittamaan ovet säppiin. Lentokenttämyymälän piti aueta toukokuussa, mutta sopimus laitettiin hyllylle odottamaan matkustajavirtojen kasvamista. Se oli työuupumuksen jälkeen kovin paikka, mihin olen yrittäjänä joutunut.
Vastoinkäyminen synnytti kuitenkin uusia ideoita, ja aika pian Peltonen tiimeineen alkoi rakentaa elämyksellistä verkkokauppaa. Sen jälkeen lähdettiin jo uudelle liiketoiminta-alueelle B2B-markkinan puolelle.
– Lanseerasimme elokuussa vastuullisten liikelahjojen konseptin, ”kiitoslahjan”. Bisnesmaailmassa halutaan edelleen kiittää asiakkaita ja työntekijöitä, ja haluamme tarjota siihen vastuullisen vaihtoehdon, Peltonen kertoo.
Kansainvälistyminen on koronaviruspandemian vuoksi ollut suunniteltua hitaampaa, mutta jalka on tukevasti oven välissä jo esimerkiksi Japanissa.
Arvot kunnossa
Peltosen mielestä parasta yrittäjyydessä on se, että pystyy johtamaan omien arvojensa mukaan. Vaikka yksi yrityksen vastuista on tehdä kannattavaa liiketoimintaa, ei Metsä Skogenin yrittäjä juokse ainoastaan eurojen perässä.
– Minulle oli erittäin tärkeää, että löysin yritykselleni myös pääomasijoittajat, joilla on sama arvopohja. Sellainen sijoittaja ei olisi tähän sopinut, joka hakee lottovoittokuponkia ja nopeaa sijoitusten maksimointia. Meillä rakennetaan kestävää liiketoimintaa ekologisten resurssien ehdoilla, Peltonen kertoo.
Hän kokee, että Metsä Skogenilla on vahva olemassaolon tarkoitus, ja on ylpeä siitä, että on onnistunut luomaan yrityksen, joka tuo kuluttajille oikeasti lisäarvoa.
– Emme ole vain kauppa, joka myy tavaraa. Olemme elämyskonsepti, joka toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja edistää ihmisten hyvinvointia. Se on paljon merkityksellisempää, kuin tavaran tuottaminen tähän maailmaan, Peltonen kiteyttää.
Arvot ohjaavat Metsä Skogenin toimintaa
Ihmiset edellä
Peltonen työllistää yrityksensä kautta tällä hetkellä kahdeksan ihmistä.
– Ydintiimimme on ihan mahtava, ja meillä on suunnittelutiimissä aivan valtavasti osaamista. Kaikki ovat sitoutuneita yritykseen ja kokevat Metsän omaksi ylpeydenaiheekseen. Kun pyydän jotain, saan aina enemmän kuin osaan odottaa.
Peltonen arvostaa tiimissään erityisesti heittäytymiskykyä ja sitä, että uskalletaan haastaa ja tuoda omat näkemykset esiin.
– Teemme tätä yhdessä. Uskon, että kun ihminen on keskiössä, niin silloin syntyy menestystarinoita. Jos tiimi voi hyvin, niin silloin heillä on jaksamista ja voimia välittää myös ympäristöstä.
Työntekijöiden hyvinvointia on turvaamassa myös TyEL-vakuutus, jonka osalta Elo toimii Metsä Skogenin kumppanina.
– Elon kanssa yhteistyö on toiminut hyvin, ei voi muuta sanoa, Peltonen toteaa.
Entä miten yrittäjä pitää huolta omasta jaksamisestaan? Eikö uusi uupuminen pelota?
– Näinä aikoina yrittäjä tekee kaikkensa, jotta kivijalan perusta saadaan niin lujaksi, että sitä ei korona kaada. Mutta kyllä yrittäjäkin väsyy, jos ei muista pitää huolta itsestään. Metsä on edelleen se paikka, josta ammennan energiani. Päivittäisistä metsäkävelyistä koiran kanssa en tingi.
Carita Peltolan viisi vinkkiä arvopohjaiseen yrittäjyyteen
1. Perustaessasi yritystä huolehdi, että yritykselläsi on vahva olemassaolon oikeutus. Mitä hyvää yrityksesi saa aikaan? Jos olet vastuullinen toimija, niin silloin myös tiimisi ja asiakkaasi sitoutuvat yritykseesi ja haluavat olla mukana luomassa menestystarinaa.
2. Varmista, että vastuullisuus on aidosti yrityksesi arvopohjassa ja strategian ytimessä.
3. Luo selkeät, kunnianhimoiset ja mitattavat tavoitteet.
4. Älä tee kompromisseja arvopohjasi suhteen, vaan pidä tinkimättömästi kiinni kestävistä valinnoista.
5. Uskalla haastaa kumppaneita, jotka eivät ole vastuullisuuden polulla. Mikään ei ole motivoivampaa kuin se, että saa jonkun toisen yrityksen tekemään vastuullisempia valintoja.