Elo Data Science Hackissa kehitettiin työhyvinvoinnin tulevaisuutta
/ Artikkeli

Lokakuussa järjestetty Elon avoin kehittämis- ja ideointikilpailu Elo Hack oli sukellus valtaisaan datamereen. Tiedon kanssa yhteistyössä järjestetyn tapahtuman tavoitteena oli kehittää uusia digitaalisia palveluita Elon 85 000 yrittäjäasiakkaalle. Suuren asiakasmäärän palveleminen kasvotusten on lähes mahdotonta, mutta digitaalisten ratkaisujen avulla palvelu voi olla hyvin henkilökohtaista.
– Digitaalisen ei tarvitse tarkoittaa tylsää ja kaikille samaa. Datan, tekoälyn ja koneoppimisen avulla digitaalinen palvelukin saadaan personoitua, kertoo Anna Koskinen, Elon kehityspäällikkö.
Elon hackathonissa 12 tiimiä pureutui yrittäjä- ja mediadataan, tavoitteenaan puristaa 48 tunnin aikana ideasta valmis palvelukonsepti. Tiimeille annettiin samat työvälineet ja tiedot sekä ratkaistavaksi kolme ongelmaa: yrittäjien työhyvinvoinnin parantaminen, uusien yrittäjien tukeminen ja yrittäjyystrendien löytäminen.
Hackathonin tiimit löysivät digitaalisia ratkaisuja niin yrittäjien terveysongelmiin, verkostoitumiseen kuin uraansa aloittavan yrittäjän elämään. Hackathonin pääpalkkinon voittaneen tiimin H2Regionin sovellusratkaisu keskittyi työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseen varhaisen riskiryhmien tunnistamisen ja kontaktoinnin kautta. Ratkaisulle on kysyntää. Suomessa maksetaan työkyvyttömyyseläkkeitä vuosittain kolmen miljardin euron edestä. Tälläkin hetkellä Suomessa on 161 000 henkilöä pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä.
Työhyvinvointiin liittyvien ongelmien tunnistaminen ajoissa on tärkeää niin yrittäjän kuin yrityksenkin näkökulmasta. Ongelmien tunnistaminen datan avulla kannattaa, sillä siten voidaan vähentää työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista, sekä työnantajalle aiheutuvia sairauskuluja. Työnantajat voivat tunnistaa työntekijöiden ongelmat, mutta yksinyrittäjille tilanne on kinkkisempi. Digitaaliset personoidut palvelut voivatkin olla yksi ratkaisu yksinyrittäjien tarpeeseen. On kyse yrittäjästä tai työntekijästä, yksi asia on varmaa: ongelmien tunnistaminen mahdollisimman varhain on paras tapa ennaltaehkäistä työkyvyttömyyttä.
Digitaalisen asiakaspalvelun kehittäminen ei kuitenkaan jää tähän — entistä paremmin asiakasta palvelevia digitaalisia palveluita kehitetään Elossa jatkuvasti.