Podcast: oikotie osaajuuteen
/ Artikkeli

Miksi kuuntelisin podcasteja?
- Podcast voi olla mentorisi: Omaan suosikkipodcastaajaan voi suhtautua kuin mentoriin. Mentorilta saat säännöllisin väliajoin vinkkejä ja apua omaan työhösi – varsinkin silloin, kun inspiraatiota ei tahdo löytyä toimiston seinien sisältä. Sopiva mentori löytyy kokeilemalla: kenen ääni miellyttää, kuka käsittelee itseä inspiroivia aiheita. Jo lyhyt kuunteleminen auttaa kertomaan, oletko kohdannut mentorisi. Useat podcastit ilmestyvät säännöllisesti, joten saat myös säännöllisen kohtaamisen mentorisi kanssa podcastin muodossa.
- Säästä aikaa: Seminaareissa hujahtaa usein puolikas päivä ja puhujista vain osa on itseä kiinnostavia. Seminaarin sijaan voit kuunnella yhden tunnin kestävän podcastin, syventyä teemaan kunnolla ja samalla voit haukata raikasta ilmaa kesken työnteon. Kun kirjoitat podcastin pääpointit muistiinpanoiksi, kuten tekisit seminaarissa, voit palata aiheeseen helposti myöhemminkin.
- Kehitä keskustelutaitojasi: Podcastit ovat keskusteluohjelmia, joissa kaksi tai useampi ihminen kohtaa tietyn aiheen äärellä. Jos ammatillinen keskustelu tai oman äänen esille tuominen tuntuu hankalalta, auttavat podcastit ymmärtämään kanssakäymisen rakentumista. Sen lisäksi, että podcastit tarjoavat arvokasta tietoa, ne myös opettavat, miten aiheista keskustellaan rakentavasti ja minkälaisia näkökulmia vuorovaikutuksessa toisen kanssa voi nostaa esille.
Miten ja milloin podcasteja kannattaa kuunnella?
Podcastin kuunteluun on monta oivaa hetkeä. Kokeilemalla löydät ajankohdan, joka sopii itsellesi parhaiten
- Hyödynnä työmatkat ja pienet välit: Podcast-ohjelmat kestävät tavanomaisesti puolesta tunnista puoleentoista, joten ne sopivat oivallisesti työmatka- tai lenkkeilykuunteluksi. Niitä on helppo kuluttaa. Liikkeelle voi lähteä vaikkapa lyhyiden spurttien avulla: esimerkiksi TED Talks tarjoaa lyhyitä, alle 15 minuutin eri alojen asiantuntijoiden TED-puheita kuunneltavassa formaatissa.
- Käytännön konstit: Tehokkuuden ja mielekkyyden nimissä on hyvä tehdä listaus tietyn aihealueen ympärillä niistä podcasteista, jotka haluaisit kuunnella. Älypuhelimiin podcastit voi tilata suoraan niiden omaan sovellukseen. Tietokoneella kannattaa ottaa avuksi kuuntelua helpottava alusta, kuten SoundCloud tai Applen Podcast-sovellus, jotta valitut ohjelmat eivät huku ja pystyt jatkamaan ääniraitaa siitä, mihin viimeksi jäit.
Jokaiselle jotakin
Aihealueita podcasteilla riittää lähes yhtä monta kuin tekijöitäkin: nauhoitettuja ohjelmia löytyy niin Julius Caesarista kuin paranormaaleista ilmiöistäkin. Niinpä myös yrittäjille ja työntekijöille on olemassa oma podcast-tarjontansa asiantuntemuksen hankkimiseksi ja vahvistamiseksi. Alle on lueteltu muutamia työelämään liittyviä kotimaisia ja ulkomaisia podcasteja.
Onnistu yrittäjänä: suomalainen podcast aloitteleville yrittäjille. https://www.onnistuyrittajana.fi/podcastit
StartUp: amerikkalainen podcast startup-yrittäjille ja startupista kiinnostuneille. https://gimletmedia.com/startup/
Rahapodi: joka viikko päivittyvä Nordnetin ylläpitämä suomalainen podcast, jossa talousasioita käsitellään helposti lähestyttävällä ja kevyellä otteella. https://www.nordnet.fi/rahapodi
Boss Level Podcast: Ohjelma digitaalisuuden ja yhteiskunnan muutoksista ja niiden vaikutuksista yrityksiin. http://jakso.fi/podcastit?id=e0cffdbdcb0aac3e4df3
Awesome Office: podcast, joka pyrkii opettamaan parempaa johtajuutta ja inspiroimaan kohti parempaa työympäristöä. http://awesomeoffice.org/
Lisävinkki: Jakso.fi:stä löydät valtavan määrän suomalaisia podcasteja.
Makuja on toki monia: podcastin mielekkyyteen vaikuttaa valtavasti puhujan persoonallisuus. Oman suosikin löytäminen vaatii siis hieman aikaa seikkailuille puheen maailmassa. Onneksi matka tulee olemaan rattoisa.