Suoraan sisältöön

Yhteisölliset työtilat tarjoavat tukea ja joustoa arkeen

/ Artikkeli

Yhteisölliset työtilat
Tulevaisuudessa yhä useampi yrittäjä ei tee töitä yksin, vaan osana verkostoa – niin uskovat yhteisöllisten työtilojen sanansaattajat.
Kuvittele, että aloitat työpäiväsi ohjatulla joogatunnilla, josta siirryt saumattomasti sukkasillaan työpisteellesi. Kahvikoneesta saat valita neljästä erilaisesta kahvista ja matkalla työpöytäsi luokse ehdit jutustella naapurihuoneessa työskentelevän yrittäjän kanssa. Kuulostaako hyvältä? Kyseessä ei ole utopia, vaan arkipäivä yhteisöllisessä työtilassa.

Avaimet käteen -periaatteella toimivat yhteisölliset työtilat tarjoavat yrittäjille viihtyisän työpaikan olosuhteet. Jos netti katkeaa, talon crew eli henkilöstö auttaa ja kahviautomaatin luota löytyy yleensä aina juttuseuraa. Naapurihuoneesta voi löytyä jopa yritykselle uusi yhteistyökumppani, tai mentori.

Aidosti joustavat tilat ja palvelut tukevat yrittäjiä

Ruoholahdessa sijaitseva MOW Stargate, lyhyesti MOW, on yhteisöllinen työtila jota Nina Ruotsalainen luotsaa. MOWin perusideologiaan kuuluvat avoimuus ja joustavuus.

– Meillä on tarjolla aamujoogan ja lautapeli-iltojen lisäksi esimerkiksi lastenhoitoa. Idea lastenhoidon tarjoamiseen tuli jäseniltämme. Pyrimme osallistamaan jäseniä päätöksentekoon, sillä mahdollisuus vaikuttaa omaan ympäristöön on tärkeää, Ruotsalainen kertoo.

Mowilla työskentelevät sulassa sovussa niin kirjanpitäjät, lakimiehet, koodarit kuin luovien alojen freelancerit.

– MOW on alusta heille, jotka suhtautuvat työhönsä luovasti, Ruotsalainen summaa.

– Meillä jäsenten ikähaitari on 20-60 vuotta. Nuoret ottavat yhteisöllisen työtilan ajatuksen helpommin vastaan, mutta näemme mahdollisimman monimuotoisen jäsenistön vahvuutena.

Monimuotoinen jäsenistö mahdollistaa kohtaamisia, jotka eivät muuten tapahtuisi. MOWilla on pilotoitu esimerkiksi mentorointia, jossa sekä yrittäjäkonkarit että noviisit mentoroivat toisiaan.

– Yhteisö ei synny pakottamalla, vaan se vaatii jäseniltään aktiivisuutta. Me tarjoamme tilat, ilmapiirin ja mahdollisuuksia kohtaamisiin. Kehitämme jatkuvasti konseptiamme niin, että se tukee yhteisöllisyyttä yhä paremmin.

Palvelut, jotka tukevat kasvua ja kehitystä

Yhteisöllisen työtilan jäsenyys on parhaimmillaan kuin jäsenkortti yhteisöön, josta löytyy sparrausapua, seuraa afterworkeille sekä lenkille. Aloitteleville yrittäjille tila on mahdollisuus löytää omalle yritykselle sopiva työympäristö ilman, että siihen tarvitsee sitoutua pitkäksi aikaa. Oman tilan voi vuokrata kuukaudeksi, tai hyödyntää päiväpasseja, jos toimitiloja ei tarvitse säännöllisesti. Toisaalta MOWilla on kokemusta myös vuosien jäsenyyksistä, joissa yrittäjät ovat saapuneet paikalle päivittäin vuosien ajan.

– Alusta asti tiloissamme työskennellyt yritys oli ensin kahden hengen firma. Nyt yrityksessä työskentelee 18 henkeä. Olemme mukana tukemassa yrityksen kasvua, jos yritys haluaa kasvaa. Tilat mukautuvat muuttuviin tarpeisiin.

Kansainväliset isot yritykset hyödyntävät yhteisöllisiä työtiloja maailmalla ahkeraan. Toiseen maahan sijoitetun työntekijän voi sijoittaa työskentelemään yhteisölliseen työtilaan. Näin yrityksen ei tarvitse hankkia erillisiä tiloja ja työntekijä saa yhteisön ympärilleen – kaikki voittavat.

Suomessa yhteisöllisten työtilojen hyödyntäminen on lähes lapsenkengissä, mutta muualla maailmassa yhteisölliset tilat ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Ruotsalainen ajattelee, että tulevaisuudessa ei puhuta enää edes yksinyrittämisestä.

– Näkisin, että tulevaisuudessa ihmiset kuuluvat entistä enemmän yhteisöihin, verkostoihin, joissa syntyy uudenlaista yhteistyötä, Ruotsalainen visioi.

Vähemmän yksinäisyyttä, enemmän yhteisöä

Yhteisöllisten työtilojen lisäksi MOW haluaa olla paljon muutakin. Ruotsalainen kertoo, että tulevaisuuden visioissa MOW on yhteiskunnallinen tekijä, joka voi saada kaupunginosia syttymään uuteen loistoon järjestämällä tapahtumia, yhdistämällä tekijöitä ja olemalla yhteiskunnallinen toimija. Tulevaisuudessa MOW voi olla pienoismalli hyvinvointivaltiosta, joka tarjoaa tukea elämään ja työhön mitä erilaisimmin keinoin.

– Meillä on alati käynnissä pro bono -projekteja ja suunnittelemme jatkuvasti tulevaa. Konseptimme ei ole valmis, se kehittyy työelämän muutosten mukana ja pyrkii vastaamaan yhä paremmin jäsenten tarpeisiin.

Työelämän epävarmuuden keskellä yhteisöllinen työtila on turvasatama, jossa yrittäjä saa ympärilleen yhteisön ja perinteiset työpaikkaan liitetyt edut, kuten lounasseuraa ja kupin hyvää kahvia.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>