Suoraan sisältöön

Kun valo väsyttää

/ Artikkeli

Keväällä, pitkän talven jälkeen, luonto herää taas henkiin ja ystävilläsi on kevättä rinnassa. Tekeekö sinun kuitenkin mieli jäädä kotiin peiton alle? Silloin voit olla yksi monesta suomalaisesta, jotka kärsivät kevätväsymyksestä.
Kevätväsymys ja -masennus ovat kaamosmasennuksen vähemmän tunnettuja pikkuserkkuja.

Kevätväsymyksen yleisimmät oireet ovat väsymys ja huono aloitekyky. Aamuisin voi olla erityisen vaikeaa herätä töihin ja työpäivän aikana vireystila voi heitellä voimakkaasti. Aikaisemmin antoisalta ja mukavalta tuntunut työ on nyt tahmeaa ja ahdistavaa. Väsymys vaikuttaa myös itsetuntoon sekä työntekoon ja -tuloksiin. Kuulostaako tutulta?

Kevät rinnassa tuntuu pikemminkin kiveltä sydämellä. Mistä olo johtuu, ja miten sitä voi helpottaa? Uneen erikoistunut työterveyspsykologi Miia Rautiainen antaa vinkit ja vastaukset.

Hyrräävät hormonit eivät aina ole hyvästä

Kevätväsymys voi riippua monesta seikasta: isoja energiavarkaita ovat talven pimeydestä johtuva D-vitamiinin puute sekä valosta sekaisin mennyt hormonitoiminta. Usein ruokavalio rappeutuu talvella, jolloin D-vitamiinin imeytyminen heikkenee. Myös ajatus siitä, että pitäisi olla energinen kevään tullessa, voi lisätä riittämättömyyden tunnetta ja huonoa omaatuntoa, etenkin jos on fyysisesti väsynyt.

Lisääntynyt valon määrä voi sekoittaa kehon hormonitoiminnan päivittäisen syklin, mikä johtaa muun muassa väsymykseen ja uniongelmiin. Lisääntynyt valo on usein syy uniongelmiin: pidentyneet illat valvottavat ja kirkkaat aamut herättävät. Yksi kevätväsymyksen inhottavimmista oireista onkin väsymys, joka ei tunnu ikinä häviävän. Vaikka kuinka nukkuisi, väsymys vain lisääntyy.

Ennaltaehkäisy kaiken A ja O

Usein kevätväsymys kolkuttelee ovella jo tammikuussa, mutta pahimmat oireet koetaan vasta maalis- tai huhtikuussa. Kevätväsymyksen oireita voi onneksi helpottaa kotikonstein.

Tehokkain tapa välttää kevätväsymystä on ennaltaehkäisy. Säännöllinen kirkasvalohoito talven pimeimpien kuukausien aikana auttaa kevään tullen. Myös D-vitamiinin saanti kannattaa varmistaa. Lisäksi normaalin elämänrytmin, kuten unirytmin, ylläpito pimeinä kuukausina auttaa jaksamaan keväällä.

Työpäivän lounastauko kannattaa nähdä mahdollisuutena happihyppelyyn läpi vuoden, mutta erityisesti pimeän kauden aikana. Vaikka lenkkeily pilkkopimeässä ei houkuttelisi, kroppasi kiittää sinua keväällä. Jos väsymyksen ennaltaehkäisy ei ole onnistunut, voi oloa helpottaa kevään kuluessa toimenpiteillä, jotka pätevät myös kaamosväsymykseen.

3+1 vinkkiä kevätväsymyksen voittamiseen

1. Totuttele lisääntyneeseen valoon.

Kirkasvalolamppu ja hyvät elämäntavat. Siinä kaksikko, jotka johdattavat kohti parempaa elämänlaatua.

Kirkasvalolamppu auttaa sopeutumaan kevätaurinkoon, joten kevään saapuessa valoa ei kannata unohtaa, päinvastoin. Kirkasvalolamppu auttaa sisäisen kellon tahdistamiseen. Ota lamppu työhuoneelle ja nauti kahvihetken kera annos lisävaloa.

2. Liiku ja harrasta yhdessä ystävien kanssa.

Valon määrän lisäämisen lisäksi ulkona liikkuminen auttaa parantamaan vireystilaa. Myös harrastuksista ja ihmissuhteista kannattaa pitää kiinni, vaikka väsyttäisi.

3. Popsi riittävästi vitamiineja.

Varmista vitamiinien saanti monipuolisella ruokavaliolla ja lisäravinteilla.

4. Ota väsymys vakavasti.

Moni uskoo, että kevätväsymys häviää, kun kesä lähenee, mutta jotkut tarvitsevat lisäapuja vielä loppukeväällä. Oireet kannattaa ottaa vakavasti ja hoitaa pois, jottei väsymys pitkity. Monelle masennusta sairastavalle kevät voi aiheuttaa lisää masennuskausia. Silloin on aina syytä hakeutua lääkärille.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>