”Bändi on yritys”: rokkari ja toimitusjohtaja Aku Syrjä oppi menestyksen salaisuuden
/ Artikkeli

– En silloin ajatellut, että tästä tulisi ammatti, Syrjä kertoo.
Toisin kävi.
Aku Syrjän sisäinen bisnesmies syntyi jo nuorena, kun hän hoiti Eppu Normaali -yhtyeen talousasioita. Hän huolehti bändin raha-asioista jo nuorena: mietti, mihin yhtyeellä on varaa ja mihin on järkevää sijoittaa.
– Bändin sisällä muodostuvat aina luonnollisesti tietyt tehtäväkentät – ajatukset siitä, kuka hoitaa mitäkin. Yhdessä kuitenkin ratkotaan asioita ja keskustellaan ongelmista, jos niitä tulee, Syrjä pohtii.Bänditoiminta opetti Syrjälle jo varhain tietynlaisen mallin hoitaa asioita – tuota oppia hän on hyödyntänyt myöhemmin yritystoiminnassaan.
Kolikoiden laskemisesta itse rakennetulle päälavalle
Vuonna 1990 Syrjä perusti bändin kanssa ensimmäisen osakeyhtiön: Eppu Normaali Oy:n.
– Alussa, kun ei itse soitettu keikkaa, vuokrasimme tekniikkaa muille. Ensimmäinen asiakas taisi olla Yö -yhtye, Syrjä kertoo.
Vuosituhannen vaihteessa Syrjä päätti lähteä yritystoimintaan toden teolla: syntyi Aku’s Factory Ltd, tuttavallisemmin Eppujen levyrepertuaaristakin tuttu Akun Tehdas, josta tuli Eppu Normaali Oy:n tytäryhtiö. Bändin tienaamat soittorahat sijoitettiin tekniikkaan ja muuhun Akun Tehtaan toimintaan. Alalle tahtovan edellytys on pääoma, sillä laadukas audiovisuaalinen tekniikka ei ole huokeaa.
Sijoitus on kannattanut: tällä hetkellä yritys työllistää yli 40 henkilöä ja tuottaa palveluita esimerkiksi Ruisrockille, Provinssirockille ja Himoksen juhannukselle.
– Rakennamme ja hoidamme noin 40-50 festaria kesässä. Festivaalit lisääntyvät vuosi vuodelta, mikä on tietysti meille hyvä juttu. Levyjä ei enää myydä entiseen tahtiin, kun musiikkibisnes on siirtynyt live-esitystoimintaan, Syrjä kertoo.
Syrjä mittailee katseellaan Akun Tehtaan valtavaa päävarastoa ja kertoo Suomen suurimpien festivaalien päälavan olevan vielä kaksi kertaa varaston kokoinen. Se kasataan ja puretaan monta kertaa vuodessa. Syrjä naurahtaa, kun miettii omia keikkakokemuksiaan tuolla paljon nähneellä lavalla.
– Sehän siinä hauskaa onkin, että soitamme Eppu Normaalin kanssa keikkoja usein omalla lavallamme, omilla laitteillamme, Syrjä nauraa. - Silloin ostamme av-palvelut tytäryhtiöltämme.
Kokonaispalveluratkaisuja muusikon asiantuntemuksella
Aku’s Factory Ltd:n kanssa samoissa tiloissa toimii myös yli tusinan verran muita firmoja, jotka kaikki jollakin tavalla liittyvät toimialaan – näiden kanssa tehdään verkostomaisen tiiviisti yhteistyötä.
– Meillä on täällä esimerkiksi tiedottajafirmoja, studioyrittäjiä, kuvapuolen ihmisiä, käsikirjoitusfirmoja – niinhän se on, että sisällöt tarvitsevat tekniikkaa ja toisin päin. Toimimme symbioosissa, Syrjä pohtii.
Kun Akun Tehdas kilpailee festivaaleista tai muusta esitystekniikasta alan toimijoiden kanssa, on sen valttikortti verkostoyhteistyöllä räätälöidyissä kokonaispalveluratkaisuissa.
– Me hoidamme kaiken ja asiakas saa meiltä vain yhden laskun. Osaamme muusikkokokemuksemme ansiosta myös nähdä palvelut asiakkaiden näkövinkkelistä, mikä on ilman muuta vahvuutemme, Syrjä kertoo.
Bändi on yritys ja yritys on bändi
Yritysjohtajana Syrjä pyrkii luomaan mahdollisimman tasa-arvoisen työympäristön. Akun Tehtaalla ei ole välijohtoa, vaan kaikilla työntekijöillä on oma vastuu- ja valta-alueensa. Hierarkiasta on pyritty tietoisesti pois.
– Firma pyörii omalla painollaan ja minä keskityn kokonaisuuteen. Työntekijäni ovat omatoimisia ja tekevät isojakin päätöksiä itse.
Sama pätee bänditoimintaan: Syrjän mielestä on tärkeää, että kaikki ryhmässä osallistuvat yhtä lailla juokseviin asioihin ja päätöksentekoon.
– Bändi on yritys – ja toisaalta toisin päin. Näissä kahdessa asiassa ei ole minulle toiminnan kannalta oikeastaan mitään eroa, Syrjä nauraa. - Molemmissa hommissa perillä siintää maali, johon yritämme parhaamme mukaan päästä. Tuo maali on Syrjän tapauksessa täydellinen suoritus.
Ilman virheitä ei synny onnistumisia
Kun Aku Syrjä nousee lavalle, häntä jännittää aina hieman – huolimatta siitä, että hän on elämänsä aikana soittanut yli 3500 keikkaa. Hyvä rumpali pitää yllä musiikin temmon ja jokainen yleisössä kuulee heti, jos rytmi ei pysy kasassa.
– Haen aina täydellistä suoritusta: keskittymistä ja läsnäoloa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etten voisi joskus tehdä virheitä. Virheet kuuluvat asiaan, Syrjä kertoo.
Syrjä muistaa muusikko Frank Zappan joskus sanoneen erottavansa bändistään jokaisen, joka ei tee virheitä: se merkitsee, ettei soittaja pyri haastamaan itseään tarpeeksi.
– Luovaan toimintaan liittyy aina se, että yritetään jotain enemmän, jotain uutta. Jos näin ei ole, tuskin syntyykään mitään ihmeellistä. Tämä pätee niin soittamiseen kuin yritystoimintaan, Syrjä sanoo.
Syrjä ei Akun Tehdasta johtaessaan pelkää virheitä, sillä haluaa tulevaisuudessakin tehdä jotakin ihan uutta ja mullistavaa.
Elämän monet roolit
Saman päivän aikana Aku Syrjä saattaa hoitaa yrityksensä asioita, soittaa studiossa rumpuja ja sujahtaa lopuksi vielä bänditreeneihin tai lavalle.
– Olen niin tottunut roolien vaihtoon, ettei se tunnu lainkaan hankalalta. Se on ihan kivakin, ettei koko ajan tarvitse miettiä firman asioita.
Vaikka Syrjän päivät ovat pitkiä, hänelle on tärkeää myös harrastaa ja matkustella. Veljen Heikin kanssa tulee palloteltua tenniskentällä kolme kertaa viikossa.
– Meidän matsit on aina tosi rankkoja, koska oman veljen nöyryyttäminen on tietenkin parasta, Syrjä nauraa.
Serkun Martin kanssa Syrjä tekee moottoripyörämatkoja Eurooppaan: viikon päästä on taas tiedossa huristelureissu Espanjaan ja Portugaliin.
– Ajaessa minua ei saa kiinni ollenkaan. Olen vapaa puhelimesta ja netistä, se on ihanaa.
Kun yritys toimii omalla painollaan, voi toimitusjohtajakin välillä kadota tavoittamattomiin etelän aurinkoon.
Lue Aku Syrjän 5 vinkkiä muusikolta toimitusjohtajalle! >>