HT Laser tarjoaa sellaista, mitä asiakas ei osaa edes kysyä – kiitos 400 ammattilaisen
/ Artikkeli

Keuruulaisen järven rannalla käynnistyi puolitoista vuotta sitten 3D-metallitulostin, joka kiteyttää perheyrityksen pioneerihengen. Metalliteollisuuden järjestelmätoimittaja HT Laser oli ensimmäisiä yrityksiä, joka toi 3D-metallitulostuksen Suomeen.
Yrityksen tarinaa on alusta asti leimannut tahto kulkea jotain aivan uutta kohti. Suunnan ovat näyttäneet motivoituneet työntekijät, jotka ovat olleet valmiita kehittymään.
Insinöörin hyppy tuntemattomaan
Hannu Teiskonen työskenteli vähittäis- ja tukkukaupan parissa Hämeenlinnassa, kun silloisen Tekesin edustaja soitti Jyväskylästä. Tämä kysyi, kiinnostaisiko lasertekniikka. Tekes oli pyrkinyt käynnistämään teknologian hyödyntämisen suomalaisissa konepajoissa, mutta kukaan ei ollut innostunut.
– Olin uraltani suistunut insinööri. Teknisestä koulutuksestani huolimatta en tiennyt laserleikkaamisesta. Kysyin, voinko tulla tutkimaan. Muutto Keuruulle vaati neuvotteluja perheen kesken. Lasten kanssa neuvottelimme koirasta, ja olipa keskusteluissa esillä mopedikin, Teiskonen naurahtaa.
Teiskonen perusti HT Laserin vuonna 1989 ja päätyi tuomaan laserleikkauskoneet Suomeen yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Elokuussa 1990 koneet asennettiin.
– Olemme jo moneen otteeseen myyneet sellaista, mitä asiakas ei ole osannut kysyä, Teiskonen kuvailee.
Alihankkija kasvaa asiakkaiden mukana
Teiskonen kuvailee alihankintatyön olevan siitä kiitollista, että jos asiakkaat kasvavat, HT Laser kasvaa perässä. Ennen kaikkea kasvu on perustunut asiakkaiden palveluun, hän lisää.
Vuonna 1994 aukesi ensimmäinen lisätoimipiste Vaasaan. Laserleikkaus kiinnosti Vaasassa toiminutta ABB:tä, mutta sen edustajat parahtivat Keuruulla käydessään välimatkaa.
– Päätimme viedä yhden koneen Vaasaan. Kysyimme, vieläkö olemme liian kaukana, jos se tuodaan heidän hallinsa ovenpieleen. Siitä lisätoimipisteiden perustaminen lähti.
Nyt yksiköitä on Keuruun ja Vaasan lisäksi Jyväskylässä, Kaarinassa, Lappeenrannassa, Tampereella, Torniossa, Vieremällä ja Puolan Poznanissa, ja ne työllistävät noin 400 teknologiateollisuuden ammattilaista.
Työntekijät tunnistavat tarpeita kentällä
Asiakkaiden palvelu ja uudet teknologiat ovat kuljettaneet yritystä tähän päivään asti. Viimeisimpänä auenneessa Lappeenrannan tuotantoyksikössä keskitytään erityisesti laserhitsaukseen.
– Huolehdimme asiakkaan puolesta toimintasektorimme kehityksen seuraamisesta ja pyrimme tuottamaan palvelun heidän käyttöönsä niin hyvin kuin suinkin mahdollista, Teiskonen sanoo.
Uuden liiketoiminnan synnyssä avainasemassa ovat yrityksen työntekijät. He tunnistavat, mille voisi olla kysyntää, ja huomaavat käytännössä, miten prosessin muuttaminen voisi hyödyttää asiakasta. HT Laserilla on yli tuhat asiakasta, mikä vaatii henkilöstöltä moniosaajuutta.
– Työntekijämme tunnistavat kentällä tarpeita, joiden avulla asiat voidaan tehdä aiempaa paremmin, helpommin tai ekologisemmin, Teiskonen kiittelee.
– Meillä on töissä todellisia alansa ammattilaisia, ja esimerkiksi hitsaaminen on käsityötä. Toisaalta työntekijöidemme on osattava monia eri vaiheita ja hallittava aivan uusia teknologioita, kuvailee HT Laserin henkilöstöpäällikkö Liisa Kotanen.
Muutamasta työntekijästä monialaiseksi toimijaksi
Työntekijöiden osaamista hiotaan ja kehitetään jatkuvasti, sillä useaan yrityksen työtehtävään ei ole täsmäkoulutusta. Näin oli esimerkiksi silloin, kun yhtiössä suunniteltiin 3D-metallitulostamisen käyttöönottoa.
Menetelmä on Teiskosen mukaan metallintuotannolle käänteentekevä. Jos aiempi teknologia on nojannut ainetta poistavaan tapaan rakentaa, 3D-järjestelmä valmistaa osia ainetta pikkuhiljaa lisäämällä.
Henkilöstön kiinnostus teknologiaa kohtaan kupli jo kauan ennen konehankintaa. Yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa räätälöitiin koulutusohjelma, 3D-akatemia, joka oli henkilöstölle avoin paikka opiskella. Samalla arvioitiin teknologian mahdollisuuksia ja riskejä.
Alan viime vuosien korkeasuhdanne on tuonut HT Laserille yhä enemmän työntekijöitä eri kansalaisuuksista. Siksi koulutuksen lisäksi yritys on halunnut edesauttaa työntekijöiden ja heidän perheidensä kotoutumista ja viihtymistä uudella kotipaikkakunnalla.
– Aloitimme työtä hyvin kotikutoisesti, mutta on ollut mukava huomata, että esimerkiksi Keuruulla ja Iisalmella kaupunki on lähtenyt mukaan, Kotanen kertoo.
Muutaman työntekijän yritys on 30 vuodessa kasvanut monialaiseksi toimijaksi. Työtä työntekijöiden hyvinvoinnin ja hyvän työkyvyn eteen tehdään tiiviisti yhdessä Elon kanssa. Säännöllisesti toteutettavan työhyvinvointikyselyn tulokset ja toimenpiteet käydään läpi kussakin yksikössä.
– Elolla on todella hyviä työkaluja, joita hyödynnämme tässä työssä. Valmennamme esimiehiämme ja päivitämme varhaista tukea ja koulutusta, Kotanen sanoo.
Hän korostaa esimiesten roolia, sillä he ovat paikallisia asiantuntijoita, jotka tietävät, mikä kyseisessä yksikössä toimii. Vieremällä, Keuruulla tai Kaarinassa kun on paikalliset erityispiirteensä. Kun esimiehet voivat hyvin, heillä on valmiudet viedä yhteistä yrityskulttuuria paikalliselle tasolle.
– Jotain yrityskulttuurista, sitoutumisesta ja viihtymisestä kertoo se, että aika moni, joka on lähtenyt, on ennen pitkää palannut meille. Halutaan tulla myös takaisin, Kotanen sanoo.
Vuosikymmenten työn kruunasi yrittäjäpalkinto
HT Laserin työ henkilöstön sitoutuneisuuden ja kouluttamisen eteen on tuottanut hedelmää. Asiakastyytyväisyyskyselyissä henkilökunta saa korkeat arviot teknisestä osaamisestaan ja palveluasenteestaan.
Henkilöstön hyvinvointi ja asiakastyytyväisyys ruokkivat Teiskosen mukaan toisiaan positiivisen kierteen lailla. Kaiken kruunasi Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto, jonka HT Laser sai vuonna 2019.
– Sitä ei voinut sanoin kuvailla. Koko 30 vuoden ponnistus on tietyllä tapaa onnistuminen. Tämä on niin mukavaa, etten ole vieläkään hennonut hellittää, vaikka tänä vuonna tulee täyteen 75 vuotta. Toivon mukaan olen mukana vielä pitkään, Teiskonen sanoo.
Hän uskoo, että HT Laser pärjää jatkossakin reagoimalla pikaisesti siihen, mitä tuleman pitää. Tällä hetkellä maailma kun on varsin sumuinen, ilman kovin kirkasta tähteä näköpiirissä.
– Uskon, että teknologiarimpuilu on ollut hyödyllistä myös tulevaisuuden kannalta, ja samalla ladulla uskoisin tekemistä löytyvän jatkossakin. Jos on muututtava, sitten muututaan, Teiskonen summaa.
HT Laserin Hannu Teiskosen vinkit henkilöstön sitoutuneisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseen
1. Laita työturvallisuus aina ykköseksi. Töistä on palattava kotiin jopa terveempänä. Sama pätee työuran jälkeiseen aikaan.
2. Reagoi nopeasti. HT Laserilla tieto työtapaturmista tai läheltä piti -tilanteista, sekä miten ne jatkossa estetään, jaetaan tehtaiden kesken. Kannustamme tuomaan esiin riskipaikkoja ja palkitsemme siitä.
3. Perehdytä ja kouluta. Älä unohda esimiesten roolia, vaan tarjoa heille tarvittavaa koulutusta oman työnsä tueksi. Meillä jopa uudet tuotantoyksiköiden johtajat aloittavat perehdytyksensä tuotannon töistä.
4. Rakenna perheystävällisiä käytäntöjä. Tue työntekijöiden työn, perhe-elämän ja vapaa-ajan yhteensovittamista joustavasti ja paikallisesti.