Suoraan sisältöön

Yritys kuin perheenjäsen – Merima Oy:n nuorempi polvi kasvoi yrityksen johtoon

/ Artikkeli

Mikko Mäkiranta ja Minna Mäkiranta-Blyth
Risteilyalusten sisustusprojekteista vastaavan Merima Oy:n tuore sukupolvenvaihdos on kuin oppikirjasta, vaikkakaan perustajan jälkeläisten ei koskaan pitänyt päätyä perheyritykselle töihin. Nyt toinen polvi vie yritystä yhä ihmiskeskeisempään suuntaan.
Kun Minna Mäkiranta-Blyth ja Mikko Mäkiranta olivat lapsia, heidän mielestään hienointa oli päästä vierailemaan telakalla rakenteilla olevissa laivoissa. Heidän isänsä Mauri Mäkirannan yritys, projektinjohtotalo Merima Oy, huolehti risteilyalusten sisustuksesta, ja jos kävi hyvä tuuri, työn alla olevia laivoja pääsi ihailemaan tämän seurassa.

– Merima Oy on kulkenut kaikessa mukana aina. Yritys perustettiin vuonna 1987, vuosi ennen Mikon syntymää. Olemme seuranneet yrityksen taivalta koko elämämme ajan, hyvässä ja pahassa, sisarukset Mikko ja Minna kertovat.

Vaikka perheyritys on aina ollut kuin perheenjäsen, yrittäjäisä ei koskaan velvoittanut lapsiaan jatkamaan jalanjäljissään – päinvastoin, hän kannusti heitä menemään muualle töihin. Siitä huolimatta kumpikin heistä on nyt töissä yrityksen johtotehtävissä.

– Minun ei koskaan ollut tarkoitus tulla Merimalle hommiin. Teinkin pitkään juristin töitä muiden alojen yrityksissä, nykyään Merima Oy:n hallintojohtajana työskentelevä Minna kertoo.

– Meitä suorastaan kiellettiin! Siinä taidettiin käyttää käänteispsykologiaa, nauraa Mikko.

Tänä kesänä Mauri-isä astuu sivuun toimitusjohtajan tehtävästä, ja Mikko ottaa pestin haltuun.

Sukupolvenvaihdos oppikirjatyyliin

Merima Oy:n sukupolvenvaihdosta on kypsytelty rauhassa vuosien ajan. Kun Timo Nisonen, toinen yrityksen perustajista, jäi eläkkeelle vuonna 2015, Mikko ja Minna tulivat mukaan yrityksen hallitukseen.

Sisarukset kertovat kasvaneensa yrittäjiksi. Jo hiekkalaatikolla heidän leikkinsä liittyivät yrityksen pyörittämiseen.

– Riitelimme kuulemma leikeissämme siitä, kumpi meistä on toimitusjohtaja, he nauravat.

Mikolle toimitusjohtajan roolin haltuunotto ei ole hyppy tuntemattomaan. Hän tuntee yrityksen kuin omat taskunsa, sillä hän on tehnyt Merimalla hanttihommia pienestä pojasta saakka. Kesätyöt alkoivat nurmikonleikkuusta ja jatkuivat laivaprojektien avustavissa tehtävissä.

– Jopa omien ylioppilasjuhlieni aikaan olin Bahamalla töissä laivaprojektin parissa. Kuulostaa paljon ruusuisemmalta kuin mitä se todellisuudessa oli, hän nauraa.

Viitisen vuotta sitten Mikko aloitti täysipäiväiset työt yrityksen operatiivisissa johtotehtävissä.

– Tein ensin myyntiä ja sitten siirryin varatoimitusjohtajan pestiin. Voisi oikeastaan sanoa, että olen tehnyt täällä kaikkea paitsi taloushallintoa.

Sukupolvenvaihdosta Mikko kuvailee oppikirjatyylin hoidetuksi ja luonnolliseksi siirtymäksi.

– Meillä on ollut game plan jo monta vuotta, ja minua on valmisteltu tähän rooliin. Kaikki työntekijämme ovat minulle tuttuja vuosien varrelta, ja he ovat opettaneet minulle tämän toimialan. Tiedän, että he tulevat olemaan tukenani jatkossakin, Mikko kertoo.

– Nurmikonleikkaajasta toimariksi – aika hyvä urapolku, sisko Minna nauraa hyväntahtoisesti vierellä.

Hiekkalaatikolla käydyt riidat ovat jääneet lapsuuteen. Nykyään sisarusten yhteistyö sujuu erittäin hyvin.

– Enää emme riitele, mutta annamme kyllä suoraa palautetta toisillemme. Keneltäkään et saa niin rehellistä palautetta, kuin työkaverilta, joka on myös perheenjäsenesi, he sanovat.

Minna Mäkiranta-Blyth

Ihmiset kaiken keskiössä

Isän on helppo jättää yrityksen operatiivinen johtaminen lastensa haltuun, kun toinen polvi on jo kerennyt näyttää kyntensä. Merima Oy:llä on mennyt viime vuodet paremmin kuin koskaan, ja syksyllä 2019 perheyritys palkittiin valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

Ainakin osittain on kiittäminen nuoremman polven mukanaan tuomia uusia ajatuksia. Yksi sellainen on siirtyminen asiakeskeisestä ihmiskeskeiseen johtamiseen – suunta, johon Meriman strategiaa ryhdyttiin viemään muutama vuosi sitten.

– Se oli oikea päätös. Saimme strategiaan ja kulttuuriin tehdystä muutoksesta heti ensimmäisenä vuonna pikavoittoja. Jatkamme edelleen samalla linjalla ja panostamme ihmisiin, mutta teemme pitkäjänteisempää viilaamista, Mikko kertoo.

– Ennen mietimme mitä teemme, nykyään mietimme miten teemme. Ihmiset ovat kaiken keskiössä, strategian jalkauttamisesta vastuussa oleva Minna sanoo.

Muutosta henkilöstökeskeisempään suuntaan on todistanut aitiopaikalta Senior Project Manager Ari Kutvonen. 12 vuotta Merimalla työskennellyt Kutvonen on mukana myös yrityksen strategiatyöryhmässä.

– Täällä luotetaan ihmisiin, viestitään avoimesti ja osallistetaan henkilökuntaa päätöksentekoon, hän sanoo.

Muutos näkyy konkreettisesti myös yrityksen työskentelytavoissa ja projektijohtajan arjessa.

– Työnteko on nykyään tiimikeskeisempää yksilökeskeisen sijaan, Kutvonen kiittelee.

Merima Oy

Työntekijät ovat yksilöitä


Merima Oy haluaa olla paras työpaikka. Sellainen, johon on kiva tulla joka maanantai.

– Se voi kuulostaa sanahelinältä, mutta meille on tärkeää, että ihmiset viihtyvät ja tuntevat työnsä merkitykselliseksi, Minna sanoo.

Merimalla työskentelee moninainen joukko ihmisiä, eri työtehtävissä ja erilaisilla taustoilla. Tämä asettaa omat haasteensa henkilöstöjohtamiselle.

– Jo johtoryhmästä löytyy ainakin kelloseppä, juristi ja diplomi-insinööri. Emme voi käsitellä henkilöstöämme massana, vaan meidän tulee ottaa heidät huomioon yksilöinä.

Spesifin alansa vuoksi Merima Oy:n on vaikea löytää osaavaa työvoimaa. Ajoittain yritys on kärsinyt jopa kriittisestä työvoimapulasta. Nykyisen henkilöstön sitouttaminen onkin yritykselle ensiarvoisen tärkeää.

Tiivis yhteispeli tukee työhyvinvointia

Yrityksessä on tehty viime aikoina kovasti töitä sitouttavan kulttuurin luomiseksi. Tärkeässä roolissa ovat olleet strategiatyöpajat, työntekijöiden osallistaminen ja Elon kanssa yhteistyössä toteutetut työyhteisökyselyt.

– Kyselyn tulosten ja oman osaamiskartoittamisen perusteella valmistelemme aina seuraavan vuoden HR-toimenpiteet. Olemme saaneet Elolta tosi hyvää sparria näihin suunnitelmiin, Minna kertoo.

Tulokset osoittavat, että Meriman henkilöstön työhyvinvointi on noussut vuosi vuodelta. Myös työntekijän näkökulmasta työhyvinvoinnista huolehditaan Merimalla erinomaisesti. Vaikka projektityössä pukkaa ajoittaista stressiä, ketään ei jätetä pulaan.

– Täällä saa koko talon tuen omaan jaksamiseen. Työhyvinvointi ja jaksaminen eivät ole kenenkään vastuulla yksin, Kutvonen kehuu.

Näillä eväillä Merimalla on onnistuttu rakentamaan yrityskulttuuri, jossa puhalletaan yhteen hiileen ja jossa jokainen tuntee olevansa laivanrakentaja.

Perheyritys Merima Oy:n vinkit ihmisläheiseen johtamiseen

  1. Kuuntele ja välitä.
  2. Kerro avoimesti odotuksista.
  3. Älä tyydy, vaan haasta.
  4. Anna palautetta.
  5. Ole pitkäjänteinen.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>