Suoraan sisältöön

Annaleena Hakola halusi pelastaa paappansa perustaman perheyrityksen – Vahva näkemys johti kasvun tielle

/ Artikkeli

Annaleena_Hakola_risteyksessä

Annaleena Hakola on saavuttanut yrittäjänä paljon, mutta kovalla työllä ja siitä seuranneella yrityksen kasvulla on ollut myös hintansa.

Annaleena lähti pelastamaan paappansa 1960-luvulla perustamaa perinteistä Hakola Huonekalu Oy:tä yhdestä sen pahimmista kriiseistä. Vastavalmistuneena muotoilijana hän oli kovan päätöksen edessä, sillä isä Jari Hakola oli jo ajamassa yritystä alas. Tuontihuonekaluja vastaan oli vaikea kilpailla hinnalla.

– Itselle tuli todella vahva fiilis siitä, että jotain täytyy tehdä. En halunnut antaa koko perheemme elämäntyön päättyä. Ymmärsin myös, että itselleni oli opintojen myötä karttunut juuri niitä taitoja, joilla yritys voitaisiin nostaa uuteen kukoistukseen. Päätimme, että myymme tuotteet suoraan kuluttajalle superhyvällä laadulla. Selvää oli, että myyntiä varten tarvittiin verkkokauppa, Annaleena muistelee.

Tästä päätöksestä seurasi valtava määrä työtä. Brändi uudistui ja Hakola Huonekalu avasi samalla verkkokaupan. Hakolan opiskelukaverit olivat tiiviisti mukana auttamassa niin logon suunnittelussa, markkinointivideoiden tekemisessä kuin tarinan kiteyttämisessäkin.

– Lopputuloksesta tuli aito, koska teimme työtä täydestä sydämestämme ja annoimme brändille kasvot. Heitimme vaatimattomuuden syrjään, mikä on pohjalaisille vaikeaa. Se kannatti, Annaleena sanoo.

Uusi brändi oli ensimmäistä kertaa julkisesti arvioitavana Habitare-messuilla seitsemän vuotta sitten. Tuolloin Hakola Huonekalun Jurvan-tehtaalla työskenteli kolme henkilöä.

Sen jälkeen liikevaihto on vuosittain lähes tuplaantunut ja yrityksessä on nyt 40 työntekijää.

Ristiriitainen suhde kasvuun

Annaleena haluaa haastaa ja kyseenalaistaa asioita. Hänellä on myös vahva näkemys ja visio yrityksen kehittämisestä. Kilpailijoista on päätetty erottautua värikkäällä ja iloiseksi tekevällä muotoilulla.

– Kasvaminen on ihanaa, mutta myös uuvuttavaa. Muutos on jatkuvaa ja välillä havahtuu miettimään, muistaako itse mitään viidestä viimeisestä vuodesta. Suhtaudun jatkuvaan kasvuun jo aika ristiriitaisesti. Kasvu ei saa olla itseisarvo, koska meille kaikkein tärkeintä on ensiluokkainen laatu, siitä ei tingitä, yrittäjä pohtii.

Kovalla työnteolla ja paineella on ollut hintansa. Burn out herätti Annaleenan pohtimaan arkea uusiksi. Hän tiedosti, ettei samalla tavalla voi jatkaa.

– Yritän pitää kalenterin mahdollisimman tyhjänä ja osaan sanoa nykyään ei. Kalenterin täyttäminen ei ole mikään mahtavuuden osoitus. Se on myös helpottanut arkea, kun voi palkata lisää porukkaa töihin. Kun itse voin hyvin, ihmiset ympärillä voivat hyvin.

Katso Annaleena Hakolan ja kahden muun yrittäjän tähdittämä Risteyksessä-dokumenttielokuva >

Elokuva on tehty yhteistyössä Espoon, Helsingin ja Vantaan Yrittäjien kanssa.


Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>