Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Hyvän sisäilman lähettiläät

/ Artikkeli

ELO_VetroSpace_01_full

Varsinaissuomalaisen Vetrospacen tavoitteena on mullistaa maailman työympäristömarkkinat. Yritys on kehittänyt moduulirakenteisen, äänieristetyn työtilan, joka tuhoaa yli 99,9 prosenttia bakteereista ja viruksista.

Turun seudulla Littoisissa sijaitsee showroom, joka on luultavasti yksi Suomen – ellei koko maailman – koronaturvallisimpia tiloja. Siellä valmistuu nimittäin Vetrospace-huoneita, joiden mikroilmastossa haitalliset virukset tai bakteerit eivät pääse leviämään.

Vetrospace-huoneet ovat muun muassa sairaaloihin, toimistoihin ja kouluihin suunniteltuja moduulaarisia tiloja, joissa on patentoidulla teknologialla luotu puhdas sisäilma. Tilat ovat myös täysin äänieristettyjä.

– Missiomme on luoda lisää tuottavuutta, terveyttä ja hyvinvointia, kertoo Vetrospacen toimitusjohtaja Jouko Urpolahti.

Tässä maailman tilassa viruksia ja bakteereja tuhoava työtila kuulostaa ehkä ajankohtaisemmalta kuin koskaan, mutta Vetrospacen tarina alkoi jo aikana, jolloin koronapandemiasta ei ollut vielä tietoakaan.

Hyvien työtilojen pioneerit

Vetrospace valmisti ensimmäiset moduulirakenteiset työtilansa vuonna 2012. Modulaariset työtilat ovat sittemmin kasvattaneet suosiotaan ja markkinoilla on nykyisin useita kilpailijoita. Vetrospacessa onkin pohdittu tarkoin, miten kilpailijoista voisi erottautua. Samalla on syntynyt oivallus, että työtilojen tehtävä ei ole ainoastaan tarjota rauhallista työympäristöä, vaan tilat voivat olla myös itsensä takaisinmaksava työkalu.

– Heikko ilmanlaatu, melu ja huono akustiikka tekevät keskittymisen vaikeaksi, lisäävät työntekijöiden sairauspoissaoloja ja vähentävät tuottavuutta. Hyvien tilojen avulla taas edistetään työntekijöiden hyvinvointia ja tehokkuutta. Siitä oivalluksesta lähti Vetrospace-tilan kehitystyö, Urpolahti kertoo.

Tehtävä ei ollut helppo, sillä yritys joutui menemään aivan uudelle tontille.

– Tarvittiin valtava määrä suunnittelua, tuotekehitystä, testejä ja oivalluksia, jotta päästiin toivottuun lopputulokseen ja pystyttiin integroimaan kriittiset teknologiat osaksi moduulirakenteista huonetta, muistelee Vetrospacen suunnittelupäällikkö Jukka Nummi.

Vuonna 2017 Vetrospace toi markkinoille tilan, joka on edelläkävijä niin ilmanvaihdossa, bakteerien ja virusten tuhoavuudessa kuin äänieristyksessäkin.

Vetrospace2 Moduulirakenteinen huone on pitkän kehitystyön tulos. 

Tutkittua tulevaisuuden teknologiaa

Kun avaa patentoidun, kaksoisrakenteisen liukuoven ja astuu sisään Vetrospace-tilaan, saapuu kontrolloituun mikroilmastoon.

– Huoneissamme on käytössä patentoitu CME-, eli controlled micro environment -tekniikka. Se syntyy kolmen teknologian voimin: valoon perustuvan fotonidesinfioinnin, valokatalyyttisen nanopinnoitteen sekä tehokkaan partikkelisuodatuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että teknologia poistaa ja tuhoaa viruksista, bakteereista ja muista haitallisista mikrobeista 99,9%, niin ilmasta kuin pinnoiltakin, Nummi selittää.

Ilmanvaihtoteknologiaa on tutkittu yhdessä muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.

– Tutkimuksessa tilasta tuhoutui jo viidessä minuutissa yli 95 prosenttia bakteereista ja viruksista, kun se käynnistettiin. Kymmenessä minuutissa tila oli käytännössä täysin puhdas. Jatkuvalla toiminnalla tila pysyy ylipaineistuksen vuoksi puhtaana, vaikka ovia avattaisiin kulkua varten, Urpolahti kertoo.

Tilassa saakin hengittää raikasta ilmaa, mikä auttaa työskentelemään mahdollisimman tehokkaasti. Tässä auttaa toki myös markkinoiden paras äänieristys: melu ja hälinä loistavat poissaolollaan.

Littoisista maailmalle

Vielä tällä hetkellä kaikki Vetrospace-huoneet valmistetaan Littoisten tehtaalla, josta ne lähetetään muun muassa toimistoihin ja sairaaloihin ympäri maailmaa. Tällä hetkellä ollaan tekemässä esimerkiksi useiden satojen huoneiden toimitusta finanssialan jätille. Huoneita on saatavilla pienistä puhelinkopeista 20 hengen neuvottelutiloihin. Suurin markkina on tällä hetkellä USA:ssa.

– Seuraavaksi alamme valmistaa tiloja myös USA:ssa, jotta aikaa ei kulu rahtien kanssa taistelemiseen. Täällä Littoisissa voimme valmistaa noin 10 000 huonetta vuodessa, mikä kattaa lähitulevaisuudessa Euroopan ja Aasian markkinat, Urpolahti kertoo.

Vetrospacen tuotekehityksestä vastaa viiden hengen tuotekehitystiimi. Yhteensä yritystä pyöritetään noin kolmenkymmenen työntekijän voimin. Talon ulkopuolelta hankitaan tarvittaessa erikoisalueiden osaamista ja tutkimusdataa.

– Yritys kasvaa vauhdilla. Nopea tahti kantautuu tuotekehityksestä myös tuotannon puolelle, ja uskon, että olemme kiinnostava työnantaja aika monelle tekijälle, Urpolahti sanoo.

– Vetrospacelaisia yhdistää eteenpäin katsova asenne, sekä kiinnostus kehittää uudenlaisia tuotteita ja teknologioita. Meillä on rento ilmapiiri, jossa pääsee toteuttamaan itseään, Nummi lisää.

Vetrospace3 Tulevaisuuteen katsova asenne on siivittänyt Vetrospacea vauhdikkaaseen kasvuun. 

Korona kasvatti kiinnostusta

Vaikka korona toi haasteita Vetrospacen toimintaan muun muassa materiaalien saatavuuden ja toimitusten suhteen, se myös herätteli ihmiset puhtaan ilman ja turvallisten työtilojen tärkeyteen.

– Erityisesti isojen yritysten kiinnostus meitä kohtaan heräsi räjähdysmäisesti. Nyt yrityksissä mietitään, miten työntekijät saadaan takaisin töihin, ja millä kaikilla tavoilla voidaan taata henkilöstön turvallisuus, terveys, tuottavuus ja hyvinvointi, Urpolahti sanoo.

Vetrospace on alansa edelläkävijä, mutta tuleen ei voi jäädä makaamaan. Urpolahti kertoo, että patenttien tarjoama suoja antaa etumatkaa kilpailijoihin noin 2–3 vuoden ajan, mutta sen jälkeen taskussa täytyy olla jo uusia kilpailuvaltteja.

– Olisi vaarallista seisahtua paikoilleen. Saamme jo nyt kyselyitä lisenssivalmistuksesta kiinnostuneilta yrityksiltä, mikä kertoo, että mielenkiintoa teknologiaamme kohtaan on.

Kehitystyö on tärkeää, sillä yrityksen kasvutavoitteet ovat kovat: 100 miljoonan liikevaihto viiden vuoden sisällä.

– Tänä vuonna mennään todennäköisesti jo 10 miljoonan suunnilla, kun viime vuonna myyntiä oli vähän yli 3 miljoonaa. Tavoitteisiin päästään rohkeasti uutta kehittämällä ja kokeilemalla, Urpolahti tiivistää.

Jouko Urpolahden viisi vinkkiä korona-ajan jälkeiseen uuteen normaaliin

1. Tarjoa puitteet turvalliselle työskentelylle ja tapaamisille.

2. Nosta tuottavuutta laskematta viihtyvyyttä.

3. Reagoi muuttuvaan tilantarpeeseen tehokkaasti moduulihuoneilla.

4. Vähennä sairauspoissaoloja terveellisemmällä työympäristöllä.

5. Valmistaudu ajoissa korona-ajan jälkeiseen muutokseen.

Tilaa uutiskirjeemme >

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>