Suoraan sisältöön

Liikennettä yli rajojen – vuosi täynnä EU-maiden välistä sähköistä tietojenvaihtoa

/ Blogi

Miina Rajakangas

 

Vuosi sitten tähän aikaan tunnelmat olivat jännittyneet ja odottavat. 7.12.2020 eläkelaitokset Suomessa liittyivät mukaan EESSI-järjestelmään (Electronic Exchange of Social Security Information) ja aloittivat sähköisen tietojenvaihdon eläkeasioissa EU-maiden välillä. Käyttöönottoa oli valmisteltu jo vuosia ja Elossakin halusimme vihdoin päästä näkemään lopputuloksen.

Aiemmin eläkehakemukset kulkivat EU-maiden välillä paperipostilla

Ennen joulukuuta 2020 eläkehakemukset kulkivat EU-maiden välillä perinteisellä paperipostilla. Kun siirryimme sähköiseen asiakirjojen välitykseen, otimme askeleen kohti nopeampaa tiedonvälitystä. 

Eläkealaan perehtymättömänkin on helppoa päätellä, että paperiposti kulkee huomattavasti hitaammin kuin sähköisesti maasta toiseen välitetyt tiedot. Olemmekin jo Elossa huomanneet, että esimerkiksi lisätietojen saaminen ulkomailta voi tapahtua päivissä, kun aiemmin saman tiedon saamiseen saattoi mennä viikkoja tai jopa kuukausia.

Yleensä, kun otetaan täysin uusia toimintatapoja käyttöön, on luvassa jonkinlainen siirtymäaika pois vanhasta. Niin myös EESSI:n kohdalla. Kaikki EU- ja ETA-maiden eläkelaitokset eivät olleet vielä niin sanotusti EESSI-valmiita Suomen liittyessä mukaan. Suurimmat kumppanimme Ruotsissa ja Virossa ovat kuitenkin nyt mukana ja eläkeasiakirjat kulkevatkin maidemme välillä sähköisesti. Vielä muutamat EU-maat vaihtavat tietoja kanssamme paperilomakkeilla, mutta onneksi olemme jo päässeet hyödyntämään EESSI:n tuomia mahdollisuuksia naapurimaidemme kanssa.

Työkyvyttömyyseläkehakemuksia Virosta, vanhuuseläkehakemuksia Ruotsista

On ollut mielenkiintoista perehtyä siihen, mistä maista meille Eloon tulee eniten eläkehakemuksia käsiteltäväksi. Perinteisesti Ruotsi nostetaan suurimmaksi kumppaniksi ja osittain tämä onkin totta. Elossa meillä oli kuitenkin tunne, että eläkehakemuksia tulee varsin paljon myös Virosta.

Tilastosta, jossa on tutkittu EESSI:n kautta saapuneita eläkehakemuksia 1.1.-31.7.2021 välisenä aikana käy ilmi, että Viron osuus Eloon saapuneista työkyvyttömyyseläkehakemuksista on yli 80 %. Suurin osa käsittelemistämme työkyvyttömyyseläkehakemuksista tuleekin siis Virosta. Sen sijaan vanhuuseläkehakemuksissa Ruotsi on johdossa: vanhuuseläkehakemuksista lähes puolet on saapunut meille Ruotsista ja noin neljäsosa Virosta. 

Vanhuuseläkkeen osalta on kuitenkin hyvä huomioida, että Ruotsissa vanhuuseläkehakemuksia käsittelevä Pensionsmyndigheten liittyi mukaan järjestelmään vasta maaliskuussa 2021, kun taas Viron kanssa hakemuksia on vaihdettu koko alkuvuosi. Tilanne onkin voinut vielä elää loppuvuodesta 2021. Vanhuuseläkehakemuksia on myös saapunut meille heinäkuun loppuun mennessä hieman enemmän, kuin työkyvyttömyyseläkehakemuksia. On aina tärkeää tarkastella lukuja ja niihin vaikuttaneita tekijöitä kokonaisuutena, eikä vain tehdä yksittäisiä huomioita.

Järjestelmä on yhteinen, mutta jokaisella maalla on omat eläkelakinsa ja toimintatapansa

Eläkehakemuksiamme käsittelevät elolaiset ovat ottaneet vuodessa haltuun ison kokonaisuuden. Opittavaa on ollut paljon, mutta olemme olleet innolla mukana muutoksessa.

Vaikka järjestelmä, jossa tietoja vaihdamme, on yhteinen, on jokaisella maalla omat eläkelakinsa ja paikalliset toimintatapansa. Yksikään vastaantuleva eläkehakemus ei ole samanlainen toisen kanssa ja se pitää meidät hereillä.

Miten muutos näkyy eläkkeenhakijoille?

Ulkomaan eläkkeen hakemiseen ei ole tullut sähköisen tietojenvaihdon myötä muutoksia. 

Ulkomaan eläkettä haetaan edelleen oman asuinmaan eläkelaitoksen kautta, jos eläkettä haetaan toisesta EU- tai ETA-maasta, Sveitsistä tai maasta, jonka kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus. Jos eläkettä haetaan jostakin muusta kuin edellä mainituista maista, on eläkkeen hakeminen hakijan omalla vastuulla ja hänen tulee ottaa yhteyttä suoraan sen maan eläkelaitokseen, josta haluaa eläkettä hakea.

Ulkomaan eläkettä haetaan samalla hakemuksella, jolla haetaan myös Suomen työeläkettä. Hakemukselle tulee merkitä, mistä maista eläkettä haetaan. Hakemuksen liitteeksi tulee toimittaa U-liite, jossa pyydetään lisätietoja ulkomailla oleskelusta. On hyvä huomioida, että pelkkä U-liitteen toimittaminen ei vielä riitä ulkomaan eläkkeen hakemiseen, vaan tarvitsemme myös varsinaisen hakemuksen.

Elon asiakkaat täyttävät eläkehakemuksen sekä U-liitteen kätevästi verkkopalvelussamme www.elo.fi/elakepalvelu. Me huolehdimme hakemuksen välittämisestä eteenpäin Eläketurvakeskukselle, joka puolestaan toimittaa sen ulkomaille – suuressa osassa tilanteita juurikin sähköisesti!

 
Miina Rajakangas

Miina Rajakangas

Kirjoittaja työskentelee Elossa Lead Business Developerina.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>