Suoraan sisältöön

Mentorointi tukee omaa kehittymistä

/ Artikkeli

Joonas Mikkila_3_1200x682

Yhä useampaa yrittäjää rohkaistaan mukaan mentoritoimintaan. Mistä on kyse ja miten se voi kehittää omaa liiketoimintaa?

Mentoroinnissa usein kokeneempi mentori jakaa kokemusperäistä tietoa mentoroitavalle. Kyse on luottamuksellisesta vuorovaikutuksesta ja sen tavoitteena on edistää osaamista, vahvistaa itseymmärrystä sekä tukea mentoroitavan ammatillista kasvua. Keskeistä mentoroinnissa on omien tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttaminen mentoroinnin avulla.

Joonas Mikkilä Suomen Yrittäjistä on mentoroinut nuoria vastavalmistuneita jo useamman vuoden ajan. Hän on ollut myös käynnistämässä nuorille yrittäjille suunnattua mentorointiohjelmaa.

– Aloittava yrittäjä tarvitsee sparrausta, ja siihen mentorointi on erinomainen työkalu. Mentorointia kannattaa harkita erityisesti murros- tai vaihdostilanteissa, jossa esimerkiksi startataan omaa yritystä tai haetaan uralle uutta suuntaa.

Mikkilä painottaa, että mentorointia kannattaa harkita, vaikka ei olisikaan vasta-aloittanut yrittäjä.

– Yrittäjä voi olla tilanteessa, jossa hän kaipaa sparrausta esimerkiksi liiketoiminnan kehittämiseen liittyvään asiaan tai suunnitellessaan ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Myös ikääntyvä yrittäjä voi käydä ajatuksiaan läpi sukupolven- ja omistajanvaihdokseen tai eläköitymiseen liittyvissä asioissa.

Mentorointiin ei tarvita ongelmaa

Mentorointia hyödynnetään usein myös henkilökohtaisiin tarpeisiin, kuten oman työn johtamiseen liittyviin haasteisiin tai yleiseen jaksamiseen.

– Hyvinvointiin liittyvät asiat ovat nyt aika pinnalla. Nykyajan työelämä on kiireistä ja päivät pitkiä, ja objektiivinen sparraus ulkopuolisen henkilön kanssa voi olla juuri sitä, mitä yrittäjä sillä hetkellä kaipaa.

Mentorointi vastaa siis moneen kysymykseen. Mitään dramaattista ongelmaa ei tarvitse olla, toteaa Mikkilä.

– Suomalaiset usein pohtivat työasioita itsekseen. On hyödyllistä ja terveellistä hakeutua mentorointiin. Yleisesti mentorointi palvelee hyvin monipuolisissa elämäntilanteissa, jossa syntyy halu sparrailuun jonkun ulkopuolisen kanssa. Mentoroivalle keskustelulle on aina tarvetta.

Vahvuuksiaan kannattaa hyödyntää

Keskusteluun liittyen on myös muistettava, että mentorointi on aina tavoitteellista työtä.

– Se lähtee mentoroitavan tarpeista. Itse lähden liikkeelle mentoroitavan osaamisen ja kokemuksen kartoituksesta, koska se konkretisoi kehitystarpeet. Jos kyseessä on aloittava yrittäjä, kannattaa keskustella hänen omista intresseistään, kirkastaa yritystoiminnan ydinideaa ja tuoda esiin niitä yrittäjän vahvuuksia, jotka edesauttavat toiminnan menestystä. Vahvuuksille kannattaa aina rakentaa, sieltä löytyvät ne kilpailutekijät työelämään ja markkinoille.

Joonas Mikkilä muistuttaa, että kun asioita pohtii monesti vain itsekseen, oivallukset voivat jäädä syntymättä.

– Kun näitä itselleen itsestäänselvyyksinä pitämiään asioita kirjataan mentoroinnissa ylös, tulee usein yllättäviäkin oivalluksia. Oma itseymmärrys vahvistuu, reaktiokyky paranee ja aktori pystyy tekemään parempia päätöksiä. Mentoroinnissa on juuri tästä kyse.

– Näissä tapaamisissa molemmat oppivat uutta, ei ainoastaan mentoroitavat. Mentorointitoiminta antaa myös mentorille energiaa ja iloa sekä tuo uusia havaintoja.

Joonas Mikkila_2_1200x682
Joonas Mikkilä rohkaisee yrittäjiä mentoreiksi.

Lisätietoja
mentorisi.fi
yrityskummit.fi
elo.fi

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>