Muuttuva työelämä vaatii eläketurvan uudistumista
/ Blogi

Yrittäjän eläketurva ei ole pysynyt mukana yhteiskunnan muutoksessa. Työelämän pirstoutuessa eläketurvan järjestämisessä on otettava huomioon yhä erilaisempia työn tekemisen muotoja. Sosiaali- ja terveysministeriön kehittämishankkeessa selvitetään keinoja yrittäjän eläketurvan parantamiseen. Hankkeessa olisi hyvä ottaa huomioon kaikki yrittämisen muodot, myös niin sanottu kevytyrittäjyys.
Kevytyrittäjyys, eli itsensä työllistäminen laskutuspalveluyrityksen kautta, on vaihtoehto yrittäjyydelle ja palkkatyölle. Työelämän muuttuessa ja pirstoutuessa kevytyrittäjyys mahdollistaa itsensä työllistämisen helposti. Monelle kevytyrittäjyys toimii myös väylänä yrittäjyyteen. Sen avulla voi osoittaa osaamisensa ja testata liikeideaa ennen oman yrityksen perustamista. Vuonna 2017 perustetuista yrityksistä noin kuusi prosenttia syntyi kevytyrittäjyyden kautta.
Kevytyrittäminen on kasvattanut suosiotaan nopeasti (Kuva 2). Elon ja Uusi työ ry:n vuonna 2018 teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että vain noin 30 prosentilla kevytyrittäjistä on YEL-vakuutus. Lisäksi YEL-työtulosumman kasvu (Kuva 1) näyttää hiipuneen juuri samoina vuosina, joina kevytyrittäjien lukumäärä on kasvanut. Voi siis olla, että kevytyrittämisestä on tullut merkittävä väylä yrittämiseen - eikä kevytyrittäjillä pääsäännön mukaan ole YEL-vakuutusta.
Laskutuspalveluja tarjoavien yritysten perustama Uusi työ ry edustaa noin 95 prosenttia laskutuspalvelualan yrityksistä. Yhdistys on tehnyt aloitteen kevytyrittäjien työeläkevakuuttamisen järjestämisen mallista, jossa vakuutusmaksu perustuisi todellisiin tuloihin.
Todellisiin ansioihin perustuva malli ottaisi huomioon kausivaihtelut, eli se olisi aina oikealla tasolla ja toisi automaattisen jouston niille kuukausille, jolloin yritystoimintaa tai -tuloa ei ole. Lisäksi malli olisi selkeämpi ja yksinkertaisempi. Elon ja Uusi työ ry:n kyselytutkimuksen mukaan myös itse kevytyrittäjät toivovat tämän tapaista mallia eläketurvansa vakuuttamiseen.
Ehdotus selvitettävästä vakuuttamistavasta
Uusi työ ry:n esittämän mallin vakuuttamistapa olisi mahdollista toteuttaa kopioimalla vakuutustekniikka TyEL:n tilapäistyönantajien vakuuttamisesta. Ratkaisu ei muuttaisi YEL:n työtulojen kautta tapahtuvaa vakuuttamistapaa, vaan olisi lisäys minimityötuloa pienemmille työtuloille.
Tällaisessa mallissa yrittäjällä olisi TyEL-vakuutuksen tapaan vakuuttamisvelvollisuus 60,57 euron tuloista lähtien. Mallissa henkilö toimisi yrittäjästatuksella, eikä yrittäjätoiminnan neljän kuukauden vähimmäisaikarajaa sovellettaisi. Yrittäjä tai palveluntarjoaja ilmoittaisi kuukausiansion työeläkeyhtiöön, joka merkitsisi vakuutusturvan ja veloittaisi YEL-maksun. Mikäli vuotuiset tulot ylittäisivät YEL-minimityötulon määrän, olisi kevytyrittäjällä velvollisuus siirtyä työtulon kautta määriteltyyn vakuuttamistapaan. Vastaava velvollisuus siirtyä varsinaiseen vakuuttamistapaan on myös tilapäis-TyEL-vakuutuksessa.
Usein kevytyrittäjien tulot ovat vielä vähäiset, kun yritystoiminta on alussa. Useat Eläketurvakeskuksen selvitykset osoittavat, että nykymallissa pienituloisimpien yrittäjien työtulot ovat todellisia tuloja suuremmat, eli he niin sanotusti ylivakuuttavat itsensä. Alalla on keskusteltu laajasti yrittäjien alivakuuttamisesta, mutta tämä ei koske pienituloisimpia yrittäjiä. Siksi on tärkeää, että tälle ryhmälle työtulo määräytyisi todellisten tulojen perusteella.
Perusteluja tilapäis-YEL-vakuuttamiselle on runsaasti. Kevytyrittäjien huomattavasti kasvanut määrä edellyttää uusia ratkaisuja työeläkevakuuttamiseen, ja kevytyrittäjät palveluntarjoajineen ovat esittäneet kyseistä mallia itse. YEL:n valtionosuuden lähivuosien kasvu tulisi mallin myötä todennäköisesti pienentymään, kun työtulosummaan tulee uusia vakuuttajia ja summan määrä kasvaa. Mallin avulla myös pienituloisten kevytyrittäjien kansaneläketarve voisi vähentyä.
Tällä hetkellä kevytyrittäjällä ei ole vakuuttamisvelvollisuutta. Jos yrittäjä palkkaa työntekijän tekemään saman työn, on työntekijälle kuitenkin otettava TyEL-vakuutus vakuutusmaksuineen. Tällöin kilpailuasetelma yritysten välillä ei ole tasapuolinen. Kevytyrittäjämalli on yhä useammalle myös väylä yrittäjyyteen, ja eläkevakuutus olisi hyvä oppia ottamaan jo yrittäjyyden alussa.