Suoraan sisältöön

Navetan vintiltä maailmalle – Peikko Group jatkaa kasvuaan jo toisessa sukupolvessa

/ Artikkeli

PeikkoGroup1_1200x628

Rakennusmateriaaleihin erikoistuneen Peikko Groupin vahvaa kasvua ovat siivittäneet tuoteinnovaatiot, rohkea myynti ja valmistustoiminnan paikallistaminen. Toimintaa ohjaavat vahvasti vastuullisuustavoitteet. 

Peikko Group on betonirakenteiden kiinnitystekniikkaan ja liittopalkkeihin, sekä tuulienergiaratkaisuihin erikoistunut perheyritys. Peikon asiakaskuntaa ovat muun muassa betonielementtien valmistajat, rakennusliikkeet, lattiaurakoitsijat, konevalmistajat, voimalaitos- ja rakennesuunnittelijat sekä arkkitehdit.

Vuonna 1965 Lahdessa perustettu Peikko on tänä päivänä globaalisti toimiva yritys, jolla on tuotantoa 12 maassa, myyntitoimisto 34 maassa, yli 2000 työntekijää ja 255 miljoonan euron liikevaihto. Moni ei arvaisi, että satoja ammattilaisia työllistävä yritys sai alkunsa yhden miehen hitsaamosta, lahtelaisen navetan vintiltä.

Kasvua ja kansainvälistymistä

Vuonna 1965 rakennusmateriaalikauppias Jalo Paananen huomaa rakennustyömaita kiertäessään tarpeen: alan tarjonnasta puuttuu elementtirakentamisessa käytettävä ulko- ja sisäkuoren teräksinen liitososa, eli ansas. Jalo Paananen päättää valmistaa tuotetta itse, ja perustaa lahtelaisen navetan vintille yhden miehen hitsaamon. Syntyy Teräspeikko Oy, josta kasvaa vuosien kuluessa kansainvälinen Peikko Group.

– 1970- ja 1980-luvut olivat Peikolle kasvun aikaa kotimaan markkinoilla. 90-luvulle tultaessa alkoi niin sanottu kolmas vaihe, eli vientitoiminta, kertaa Jalo Paanasen poika Topi Paananen, joka on toiminut perheyrityksen toimitusjohtajana vuodesta 2010.

Viimeiset 12 vuotta Peikko on kasvanut yli 10 prosentin vuosivauhtia. Viime vuonna Topi Paananen valittiin vuoden kasvuyrittäjäksi.

Paanasen mukaan kolme tärkeintä tekijää yrityksen kasvun taustalla ovat innovatiiviset tuotekonseptit, rohkea myynti sekä valmistustoiminnan paikallistaminen markkinoiden lähelle.

– Meillä on koko ketju hallinnassa omasta tuotekehityksestä tuotantoon ja myyntiin, kiteyttää Peikon markkinointijohtaja Mervi Kainulainen.

Erityisen ylpeä Paananen on yrityksen voimakkaista investoinneista tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Uusia, innovatiivisia tuotteita ja palveluita tuodaan markkinoille vuosittain, mikä on Paanasen mukaan rakennusmateriaalialalla harvinaista.

– Tyypillisesti tuotekehityksen määrä on alallamme hyvin rajallista. Meillä sen sijaan on talossa töissä 18 tekniikan tohtoria. Tuo luku kertoo paljon meidän satsauksistamme tekniikkaan ja tuotekehitykseen.

PeikkoGroup3_1200x628

Tuotekehitys on Peikolla keskeistä monin tavoin, kertovat Topi Paananen ja Mervi Kainulainen.

Arvot ohjaavat toimintaa

Voimakas kasvu ei ole sulkenut pois vastuullista toimintatapaa. Yritys julkaisi aiemmin tänä vuonna omat, YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin perustuvat vastuullisuustavoitteensa, jotka tulevat näyttämään suuntaa seuraavien vuosien toiminnalle.

– Meille on tärkeää paitsi oman toimintamme vastuullisuus, myös se, millaisia ratkaisuja pystymme tarjoamaan asiakkaillemme ja siten tukemaan myös heitä vastuullisuudessa, Kainulainen kertoo.

Merkittävimmät vastuullisuustavoitteet liittyvät Peikon tuotteisiin ja tuotekehitystoimintaan. Yksi Peikon tavoitteista on, että vuoteen 2025 mennessä yrityksen DELTABEAM® Green -liittopalkkia on käytetty vähintään sadassa rakennushankkeessa. DELTABEAM® Green -palkit valmistetaan yli 90-prosenttisesti kierrätetystä teräsmateriaalista, ja niiden tuotannossa käytetään ainoastaan uusiutuvaa energiaa. Lisäksi kehitteillä on muun muassa uusia, puurakentamisessa käytettäviä tuotteita.

– Rakennusteollisuuden on erittäin tärkeää löytää konkreettisia ratkaisuja rakennusmateriaalien hiilijalanjäljen vähentämiseksi. Uskon, että me voimme isona yrityksenä olla muuttamassa alaa pysyvästi, sillä meillä on tarvittavaa taloudellista pääomaa ja tuotekehitysosaamista, Paananen sanoo.

Moposta moottoripyöräksi

Yrittäjyydessä Paanasta inspiroi erityisesti se, että siinä pääsee näkemään yrityksen kasvua ja kehitystä pitkällä aikajänteellä.

– Yrittäjänä olemista voisi verrata maratoniin – varsinkin, jos sattuu olemaan samassa yrityksessä 16 vuotta, kuten minä. On antoisaa katsoa taaksepäin ja miettiä, mitä kaikkea matkan varrella on opittu, ja miten päätökset, joita tehtiin vuosia sitten vaikuttavat nyt.

Mervi Kainulainen on huomannut, että perheyrittäjyys näkyy Peikon toiminnassa etenkin tekemisen tahdissa.

– Tietty rohkeus tulee varmasti sieltä perheyrittäjätaustasta. Uskalletaan tehdä ripeitä päätöksiä ja ottaa riskejä, eikä epäonnistumisia pelätä. Tämä on ollut mukavaa huomata myös markkinoinnin puolella.

– Tänä vuonna esimerkiksi päätimme avata tehtaan Englantiin nopealla aikataululla. Joku toinen yritys saattaisi pitää uuden tehtaan perustamista valtavana hankkeena, mutta meillä voidaan tehdä jopa tällainen päätös kokeiluperiaatteella, Paananen havainnollistaa.

Peikko Groupin liikevaihto tulee tänä vuonna olemaan noin 255 miljoonaa euroa. Seuraaville vuosille yrityksellä on 400 miljoonan euron suunnitelma. Paanasen mukaan tavoitteeseen päästään tekemällä samaa hyvää työtä tekemällä kuin tähänkin saakka.

– Meillä on käynnissä mopon virittely ja sen muuttaminen pikkuhiljaa moottoripyöräksi. Uskon, että Peikolla on vielä paljon annettavaa globaalille rakennusteollisuudelle.

PeikkoGroup4_1200x628

Topi Paananen valittiin vuonna 2020 vuoden kasvuyrittäjäksi.

Peikko Groupin vinkit yrityksen vastuullisuustavoitteiden määrittelyyn

1. Aloita projekti rohkeasti, älä unohdu suunnittelemaan.

2. Hyödynnä ulkopuolista osaamista ja tukea.

3. Sitouta johto ja kokoa innostunut tiimi.

4. Valitse konkreettiset ja selkeät tavoitteet.

5. Viesti avoimesti ja säännöllisesti.

Tilaa Elon uutiskirje >

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>