Suoraan sisältöön

Nuori yrittäjä – elä monipuolisesti ja hyödynnä vastavoimiasi!

/ Artikkeli

Yrittäjyys on antoisaa ja palkitsevaa, mutta välillä myös hyvin kuormittavaa. Erityisesti yrittäjäuraansa aloittavien nuorten tulisi huolehtia työelämän ja vapaa-ajan tasapainosta.

– Resilienssi ja työn vastavoimat vähentävät stressiä ja parantavat mahdollisuuksia palautua muutostilanteista, sanoo resilienssistä väitöskirjan tehnyt Harri Gustafsberg.

 

Harri Gustafsberg tunnetaan poliisin valmiusyksikön eli Karhu-ryhmän pitkäaikaisena jäsenenä ja operatiivisena johtajana. Nykyään hän on yrittäjä, tietokirjailija, valmentaja ja kysytty puhuja, joka on perehtynyt syvällisesti mielen suorituskykyyn. Hänen mukaansa nuorilla on kaikki mahdollisuudet onnistua yrittäjinä.


– Nuorilla on hyvä energiataso ja heillä korostuu usein keskeisenä tekijänä työn mielekkyys. Mutta kun tehdään töitä intohimolla ja sydämellä, se voi kostautua jaksamisessa.


Monesti ensimmäiset stressin merkit voivat jäädä huomaamatta.


– Lyhytaikaisessa stressissä teemme usein epäjärkeviä päätöksiä, joista ei ole meille etua. Pitkäaikaiset stressin seuraukset vaikuttavat jo terveyteen.

 

harri-gustafsberg-1-800x600

Harri Gustafsberg näkee nuorissa yrittäjissä paljon potentiaalia.

Hyödynnä vastavoimia ja opi epäonnistumisista

Yrittäjälle on usein ominaista työskennellä tunteja säästämättä. Gustafsberg kehottaa etsimään tasapainoa työelämän ja vapaa-ajan välillä.

– Mitä tahansa työtä teet, niin käytä viisaasti vastavoimia. Omassa filosofiassani teen työt tehokkaasti ja saan itsestäni mahdollisimman paljon irti. Sen jälkeen haen vastavoimaa perheestä, liikunnasta, luonnosta ja harrastuksista. Vastavoimat pitävät mielen ja fysiikan kunnossa ja auttavat palautumisessa.

Gustafsberg rohkaisee nuoria yrittäjiä kehittämään taipumusta olla välittämättä muiden mielipiteistä ja muistamaan, että jokainen meistä kohtaa myös epäonnistumisia.

– Se, että epäonnistumisesta pitäisi oppia pitämään, on hömppää. Mutta epäonnistumista pitäisi oppia käsittelemään ja pohtimaan siihen johtaneita tekijöitä. Se on raskasta ja sen takia monet jättävät ne mieluummin taakseen. Usein niillä on kuitenkin tapana löytyä edestä.

Ihmisenä kasvamiseen kuuluu itseensä perehtyminen ja haasteista oppiminen. Siihen sisältyy ymmärrys henkilökohtaisesta vastuusta, uskoo Harri Gustafsberg.

– Kehotan ymmärtämään maailmaa, ihmisyyttä ja itseään. Tästä yhtälöstä löytyy se, mitä sinulla on tarjota maailmalle yrittäjänä. Itseensä tutustuminen on koko elämän kestävä prosessi.

Sopeudu muutoksiin ja varaudu tulevaisuuteen

Harri Gustafsberg puhuu mielellään resilienssistä, joka on yhdistelmä rohkeutta, voimaa ja sisuakin.

– Resilienssi on henkinen voimavara, jossa meillä on viisautta ymmärtää sopeutua ja joustaa silloin, kun meillä ei ole kykyä vaikuttaa. Kun aidosti joustetaan ja sopeudutaan, silloin syntyy kyky oppia ja uudistua.

Ympäröivä maailma on jatkuvassa muutoksessa – eikä se odota.

– Yrittäjän on ymmärrettävä, miten maailma toimii ja hyväksyä se. Sen jälkeen voi ratkoa mahdollisia ongelmia, tuoda hyötyä ja sitä kautta antaa yrittäjänä oman panoksensa tähän maailmaan.

Harri Gustafsberg ymmärtää korona-aikaista väsymystä, mutta kannustaa varautumaan realistisesti tulevaisuuteen.

– Jos nyt on ollut vaikeaa, niin tulevaisuus tulee todennäköisesti olemaan vieläkin vaikeampi. Jos emme varaudu tulevaisuuteen niin, että se haastaa meitä vieläkin enemmän, olemme muutoksessa aina askeleen jäljessä.

Tutustu Menesty yrittäjänä -tutkimukseen >

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>