Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Yrittäjän YEL-työtulo on yrittäjän turvan kannalta iso kysymys – sitä määrittäessä kannattaa luottaa kuulopuheiden sijaan asiantuntijoihin

/ Blogi

Jouni Seppänen
 

Huoli yrittäjien YEL-työtulon tasosta nousee säännöllisesti uutisiin. Viime vuosina tehdyissä tutkimuksissa toistuu tulos, jossa yrittäjien YEL-vakuutukseen vahvistetut työtulot jäävät keskimäärin selvästi vastaavaa työtä tekevien palkansaajien ansioita pienemmiksi.

Yrittäjän kannalta kysymys on olennainen. Työtulo määrittää yrittäjän vakuutusturvan vanhuuden, työkyvyttömyyden tai puolison kuoleman tilanteessa. Useat yrittäjän kannalta merkittävät etuudet, kuten sairaus- ja vanhempainrahat sekä työttömyyspäivärahat määräytyvät YEL-työtulon perusteella. YEL on siis vakuutus, joka otetaan myös riskin kantamiseksi aivan kuten muutkin vakuutukset. Tämä tuntuu aika ajoin unohtuvan keskusteluissa.

YEL-vakuutuksesta käydään vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Valitettavan usein näissä yhteyksissä viljellään puutteellista tietoa. Toisinaan yrittäjiä jopa kannustetaan hakemaan oma työtulonsa matalalle tasolle. Yrittäjille välittyvät väärät luulot ja virheelliset neuvot herättävät huolta työeläkealalla. Niin myös meillä Elossa. 

Työtulon pitää vastata palkkaa, jota maksettaisiin samaa työtä tekevälle palkansaajalle

Työtulon pitää vastata kohtuullista palkkaa, jota maksettaisiin samaa työtä tekevälle palkansaajalle. Jos kohtuullinen korvaus jostakin työstä olisi noin 30 000 euroa vuodessa, tulee tällaista työtä tekevän yrittäjän työtulon sijoittua tuon summan lähimaastoon. Summaan vaikuttavat toki henkilökohtaiset seikat, kuten työtuntien määrä, oma työkokemus ja toimiala, jolla yrittäjätyötä tehdään.

Yrittäjän ei pidä opiskella YEL-lainsäädäntöä, vaan osaaminen on eläkeyhtiöillä

Yrittäjän antamat tiedot ovat pohjana oikean työtulon määrittämiseksi. Yksittäisen yrittäjän ei pidä joutua opiskelemaan YEL-lainsäädäntöä, vaan se on eläkeyhtiöiden tehtävä. Ammattitaito, jonka pohjalta työtulon perusteita arvioidaan, on eläkeyhtiöillä. Tehtävämme on tietää, mitä työtulon arviointiin kuuluu.

Tätä tärkeää pointtia on korostanut myös Finanssivalvonta, joka on herätellyt työeläkeyhtiöitä kiinnittämään enemmän huomiota YEL-työtulojen oikean tason määrittämiseen.

Olemme ottaneet Elossa tämän havainnon vastaan sen vaatimalla vakavuudella. Otamme työtulon tason keskusteluun yrittäjäasiakkaidemme kanssa aina tilaisuuden tullen. Tällä me pyrimme varmistamaan, että työtulo on ajan tasalla läpi yrittäjän työuran. Eihän riitä, että työtulo arvioidaan kerralla kuntoon, vaan sitä täytyy päivittää aika ajoin yrittäjän kanssa yrittäjätoiminnassa tapahtuneiden muutosten vuoksi. 

1970-luvulla valmisteltu yrittäjän eläkelaki kaipaa uudistamista

Yrittäjien työtulosta ja samalla yrittäjien sosiaaliturvasta on käyty tärkeää keskustelua. Itse olen peräänkuuluttanut myös lainsäädännön muuttamista, jotta se vastaisi sitä, minkälainen yrittäjien maailma on tänään. Yrittäjän eläkelaki on peräisin 1970-luvulta, josta maailma on muuttunut hyvin paljon. On tullut uusia työnteon muotoja, jotka kaipaavat tulla tunnustetuiksi. 

Tervehdin ilolla sitä, että sosiaali- ja terveysministeriön kokoama työryhmä pohtii parhaillaan muutoksia yrittäjän eläkelakiin. Työryhmä on jo tehnyt ehdotuksia siitä, miten työtulon vahvistamista voitaisiin täsmentää. Olisi hienoa, jos mahdolliselle uudistukselle saataisiin laaja tuki.

Jouni Seppänen

Jouni Seppänen

Kirjoittaja työskentelee Elossa operatiivisena johtajana.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>