Suoraan sisältöön

Kaupan alan muutoksen kokenut HalpaHalli kasvoi pienestä perheyrityksestä Suomen suurimpien myymäläketjujen joukkoon

/ Artikkeli

asiakastarina_halpahalli1_1200x628
HalpaHalli on pohjanmaalainen perheyritys, joka on kasvanut koko Suomea palvelevaksi myymäläketjuksi. Yrityksen 35 myymälää ja verkkokauppa työllistävät 1400 henkilöä eri puolilla Suomea. 

Kauppaneuvos Esko Ylinen perusti ensimmäisen HalpaHallinsa Kokkolaan 1969. Kaksi vuotta aikaisemmin hänen isoveljensä Pentti Ylinen oli perustanut HalpaHalli-nimisen myymälän Pietarsaareen. Se oli ensimmäinen myymälä Pentti Ylisen HalpaHalli-ketjussa, jonka Esko Ylinen osti omaan HalpaHalli-ketjuunsa vuonna 1987.

1970-luvulla myymälöitä avattiin lisää eri paikkakunnille ja yritystoiminta jatkoi tasaista kasvua sen jälkeen. 

Kokkola toimii yrityksen päätoimipaikkana, ja siellä sijaitsevat myymälän lisäksi pääkonttori ja logistiikkakeskus. Kokkolan pääkonttorista löytyy myös nykyisen toimitusjohtajan, Janne Ylisen huone.

asiakastarina_halpahalli2_1200x628
HalpaHallin toimitusjohtaja Janne Ylinen toimii yrittäjänä jo toisessa polvessa

Yritystoimintaa toisessa sukupolvessa 

Yrittäjäperheeseen 1970-luvun puolivälissä syntynyt Janne Ylinen on Esko Ylisen poika, jolle yrittäjyys tuli tutuksi jo lapsuudessa. 

– Yritystoiminta oli meidän perheessä keskeistä, eikä minulla ollut epäselvyyttä tulevaisuuden suhteen, Ylinen kertoo. 

Perhe asui Pietarsaaressa, kun Esko Ylinen osti Pentti-veljeltään tämän omistaman HalpaHalli-ketjun. Samoihin aikoihin perheen Janne-poika pohti jatko-opintomahdollisuuksia. Suunnitelmissa oli hakea Vaasan kauppakorkeakouluun, kunnes Esko-isä ehdotti toisenlaista vaihtoehtoa. 

– Isä ehdotti, että opiskelisin töissä ja hyppäisin Esko Ylisen kauppakorkeakouluun, Ylinen muistelee. 

Lennokkaasta ideasta tuli totta, työtehtävät kirjattiin ruutupaperille ja poika hyppäsi mukaan perheyritykseen. Jannen ura HalpaHallissa lähti käyntiin vuonna 1994, ja jatkuu menestyneesti tänäkin päivänä. 

– Toisinaan koen edelleen, että olen Esko-isän kauppakorkeakoulussa, toimitusjohtajan paikalla nykyisin istuva Ylinen naurahtaa.

Toimintaa arvot edellä

Perhe on pysynyt HalpaHallissa tärkeänä tekijänä. Sen lisäksi liiketoimintaa suunnitellaan ja toteutetaan vahvasti arvot edellä. Suunnitelmallinen arvotyö on nostanut vastuullisuuden ja ihmiset yrityksen ykkösprioriteeteiksi.

– Arvot kuvastavat toimintaamme. Niiden pitää olla asioita, jotka muuttuvassa maailmassa ovat pysyviä, Ylinen toteaa. 

HalpaHalli on esimerkiksi sitoutunut tuotteiden alkuperän ja tuotannon vastuullisuuteen, ja tilaus- ja toimitusketjuja seurataan aktiivisesti. 

Pitkäjänteisyyteen tähtäävän työn lisäksi HalpaHallissa myös ihmiset, niin asiakkaat kuin yrityksen henkilöstö, ovat tärkeitä.

– Työmme lähtökohta on se, että olemme asiakkaita varten ja teemme töitä heitä varten, Ylinen sanoo. 

Henkilöstön työkyvystä HalpaHallissa pidetään huolta yhdessä työeläkeyhtiö Elon kanssa. Yhteisenä tavoitteena on tukea työhyvinvointia, edistää työkykyjohtamista ja kehittää muutoskykyä esimerkiksi koulutusten, sparrailun ja ammatillisen kuntoutuksen avulla. Tiiviin yhteistyön avulla tuetaan niin työntekijöiden, esihenkilöiden kuin johdon työskentelyä. 

Elo on vuosien saatossa tukenut myös HalpaHallin investointihankkeita rahoitusratkaisuilla.

asiakastarina_halpahalli3_1200x628Vastuullisuus, asiakkaat ja henkilöstö ovat HalpaHallin arvoissa ykkösprioriteetteja

Mukana muutoksissa

Kaupan ala on muuttunut vuosien saatossa, mikä on huomattu myös HalpaHallissa. Suuri muutos liittyy kuluttajakäyttäytymiseen ja erityisesti kuluttajien ajankäyttöön, joka ohjaa kuluttajien toimintaa yhä vahvemmin. Tämä saa myös yritykset tarkastelemaan toimintatapojaan. 

– Tänä päivänä asioita halutaan hoitaa mahdollisimman nopeasti ja helposti, Ylinen sanoo. 

HalpaHallissa tarpeeseen on vastattu konkreettisilla toimenpiteillä, kuten laajennetuilla aukioloajoilla. Nykyään HalpaHalli avaa ovensa myös sunnuntaisin, vaikka Esko Ylinen linjasi aikoinaan toisin. 

– Päätös perusteltiin yrityksen arvoilla. Laajennetut aukioloajat ovat asiakkaan etu, ja heitä vartenhan me olemme olemassa, Ylinen summaa. 

HalpaHallissa muutoksiin suhtaudutaan positiivisesti, mutta työtä niiden eteen pitää tehdä. Ajat ovat muuttuneet kauppiasajoista, eikä pelkkä tuote enää riitä. Asioista pitää ottaa selvää, henkilökuntaa kouluttaa ja verkostoja kasvattaa.

HalpaHallissa kaikki tehdään kuitenkin yhdessä, hyvässä hengessä.

– Muutoksen aikaansaaminen tarkoittaa sitä, että porukka on mukana. Kun asioista viestii avoimesti, saa porukan myös mukaan, Ylinen kiteyttää. 

Yrittäjä, poimi HalpaHallin toimitusjohtajan vinkit muutoksiin reagoimisesta

1. Tiedosta, että tutun ja turvallisen muuttaminen voi jakaa työyhteisössä mielipiteitä.
2. Kommunikoi muutoksista selkeästi ja hyvissä ajoin koko organisaatiolle.
3. Anna työntekijöille merkityksellisyyden tunne kertomalla, miksi muutos on tärkeää. 

>> Tilaa Elon uutiskirje

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>