Kun yksi mittari ei riitä
/ Blogi

Kestävyyden ja vastuullisuuden mittaamiseen on käytössä useita erilaisia tapoja ja onkin tärkeä ymmärtää, mitä niillä mitataan. Sijoittajat mielellään tarkastelevat ja vertailevat numeroita, eikä vastuullisuusdata ole tästä poikkeus. Vastuullisuusdata on usein mitattavaan ja vertailtavaan muotoon muutettua laadullista tietoa. Lukuihin vaikuttavia tekijöitä voi olla vaikea selvittää ja ymmärtää. Jo pelkästään termi vastuullisuus merkitsee eri toimijoille eri asioita.
Vastuullinen sijoittaminen on valintoja
Sijoittajat toimivat oman arvopohjansa, näkemyksensä ja sijoitusstrategiansa mukaisesti. Toimintaympäristön muutoksetkin vaikuttavat vastuulliseen sijoittamiseen. Jollekin sijoittajalle on tärkeää valittu teema, kuten ympäristö tai ihmisoikeudet, toinen välttää sijoittamasta tupakkaan tai uhkapeleihin, ja kolmas vertailee yritysten vastuullisuutta toimialojen sisällä. Instituutionaaliset sijoittajat usein yhdistelevät erilaisia lähestymistapoja. Ei ole yhtä oikeaa tapaa sijoittaa vastuullisesti.
Mittareiden ymmärtämisen tärkeys
Palveluntarjoajat käyttävät omia vastuullisuusmittareitaan, joita sijoittajat hyödyntävät analyyseissään. Vastuullisuusmittareita ja -pisteytyksiä käytettäessä on hyvä tiedostaa, mitä niillä mitataan ja millaisia laskentatapoja niissä on käytetty.
Mittareilla saatetaan havainnollistaa, miten yritys tekee tiettyjä asioita tai mitä yritys tekee. Yrityksen toimintatavoissa voidaan tarkastella, miten työntekijän oikeuksia huomioidaan, kuinka paljon kulutetaan vettä tai kuinka suuret päästöt ovat taikka minkälainen on hallituksen kokoonpano. Voidaan myös katsoa yrityksen tuotteiden tai palveluiden positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia ympäristöön sekä yhteiskuntaan.
Palveluntarjoajien käyttämät metodologiat poikkeavat toisistaan huomattavastikin. Berg et al. (2019) tutkivat kuuden palveluntarjoajan ESG-pisteytysten korrelaatiota, joka oli keskimäärin 0,54.
Mitä hiilijalanjälki kertoo?
Sijoitussalkun hiilijalanjälki on vakiintunut tapa mitata sijoitusten ilmastoriskiä. Mittari on taaksepäinkatsova ja siihen on käytössä useita laskentatapoja.
Hiili-intensiteetti voidaan laskea suhteutettuna esimerkiksi liikevaihtoon tai sijoitettuihin euroihin. Absoluuttisia päästöjä taas voidaan tarkastella markkina-arvoon tai yritysarvoon pohjautuen. Tällöin on hyvä tietää, mikä laskettuun lukuun vaikuttaa: markkina-arvon heilunta, liikevaihdon suuruus, sijoittajan allokaatiojakauma vai yritysten päästövähennykset.Salkun jakauma maantieteellisesti ja toimialoittain vaikuttaa myös suuresti hiilijalanjälkeen.
Hiilijalanjälkilukujen vertailua vaikeuttavat erot lähdedatassa eli yrityskohtaisissa päästöluvuissa. Kaikki salkkuyritykset eivät raportoi päästöjään tai luvut eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Sijoittajat käyttävät usein apuna palveluntarjoajia sijoitustensa hiilijalanjälkien laskennassa. Mikäli yritysten päästödatassa on puutteita, palveluntarjoajat tekevät niistä omia arvioitaan. Mitä useampi yritys raportoi päästöistään ja mitä läpinäkyvämpää ja yhdenmukaisempaa raportointi on, sitä tarkemmin myös me sijoittajat voimme arvioida sijoitustemme ilmastovaikutuksia.
Yhden sijaan monta taikapeiliä
Vastuullisuusmittarit kehittyvät ja tarkentuvat koko ajan. Me Elossa seuraamme tällä hetkellä esimerkiksi hiilimittareiden laajentumista eri omaisuusluokkiin, ilmastoskenaarioanalyysien tarkentumista ja EU-taksonomian kehitystä. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka luonnon monimuotoisuutta tullaan mittaamaan sekä miten yritykset huomioivat nämä omissa raportoinneissaan.
Olemme ottaneet Elon sijoitustoiminnassa käyttöön uusia hiilimittareita, joista raportoimme uusimmassa vuosi- ja vastuuraportissamme.
Sijoittajalle on tärkeää, että yritykset raportoivat läpinäkyvästi vastuullisuudestaan. Laskentatapojen ja metodologioiden kehittyminen tarkentavat mittaustuloksia. Tarvitsemme monia sadun kuningattaren taikapeilejä, joiden avullavoimme arvioida vastuullisuuteen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia eri näkökulmista mahdollisimman tarkasti.