Suoraan sisältöön

Mitä on hyvä tietää tulorekisteri-ilmoittamisesta?

/ Artikkeli

Elon TyEL-palveluiden kehittämispäällikkö Nina Vuorela, mitä työnantaja ja yrittäjä ilmoittavat tulorekisteriin?

Työnantajan on huolehdittava työntekijöiden palkkojen ilmoittamisesta tulorekisteriin. Tulorekisteriin ilmoitettavia tietoja ovat palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset sekä muut ansiotulot. Myös verovapaat ja veronalaiset kustannusten korvaukset on ilmoitettava. Ilmoitettaville tiedoille ei ole euromääräistä alarajaa eikä ikärajaa, vaan kaikki palkkatiedot on ilmoitettava riippumatta summasta tai työntekijän iästä. Työnantaja tarvitsee ilmoittamiseen lisäksi TyEL-vakuutusnumeron (eläkejärjestelynumero) ja Elon yhtiötunnuksen (54).

Ilmoituksen tekemisen jälkeen tulorekisteristä Eloon tulleet TyEL-palkkatiedot näkee kätevästi Elon verkkopalvelusta. Palkkatietoja voi tarkastella palkanmaksupäivän, ilmoituspäivän ja työntekijän mukaan. Verkkopalvelusta kannattaa käydä tarkistamassa säännöllisesti, että tulorekisteri-ilmoitus on mennyt kaikilta osin oikein. Erityisesti luontoisetujen ilmoittamisessa on paljon huomioon otettavia yksityiskohtia ja tarkistaminen kannattaa, sillä jos TyEL-palkka on väärin, on sillä vaikutusta työntekijän eläkekarttumaan.

Yrittäjän on ilmoitettava tulorekisteriin hänelle maksetut palkkatulot. Sen sijaan YEL-maksun perusteena käytettävää työpanoksen arvoa eli työtuloa ei sinne koskaan ilmoiteta. Palkkoja ilmoittaessaan yrittäjän on tärkeää valita Tulonsaajan tiedot kohdassa: Tieto työeläkevakuutuksesta: Yrittäjän eläkevakuutus (YEL).

YEL-vakuutusnumeroa eikä Elon yhtiötunnusta ilmoiteta yrittäjän kohdalla tulorekisteriin.

Milloin ilmoitukset on tehtävä?

Pääsääntöisesti työnantajan ja yrittäjän on tehtävä tulorekisteri-ilmoitukset viimeistään viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä. Maksupäivä on se päivä, jolloin suoritus on saajan käytettävissä, eli esimerkiksi nostettavissa saajan tililtä.

Jos työnantajana on kotitalous tai jos tulorekisteri-ilmoitus tehdään erityisestä syystä paperilla, voivat ilmoittamisen määräajat poiketa edellä mainitusta pääsäännöstä. Tarkemmat ohjeet kannattaa tarkistaa tulorekisterin sivuilta.

Mitä eri tapoja on ilmoitusten tekemiseen?

Tulorekisteriin voi tehdä ilmoituksia kolmella eri tavalla:

1. Teknistä rajapintaa käyttäen
Tämä tarkoittaa, että ilmoitus menee tulorekisteriin automaattisesti omasta palkkajärjestelmästä, johon on rakennettu sähköinen yhteys tulorekisteriin.

2. Tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun kautta
Ilmoituksen voi tehdä asiointipalveluun joko lataamalla tiedoston tai täyttämällä verkkolomakkeen manuaalisesti. Asiointipalveluun kirjaudutaan osoitteessa www.tulorekisteri.fi.

3. Paperilomakkeella erityisestä syystä
Ilmoituksen voi tehdä paperiselle lomakkeelle, jos edellä mainittujen sähköisen ilmoittamisen vaihtoehtojen hyödyntämistä ei voida edellyttää kohtuudella. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi silloin, kun työnantaja on ulkomainen yritys, luonnollinen henkilö tai kuolinpesä. Paperilomake löytyy tulorekisterin verkkosivuilta osoitteessa www.tulorekisteri.fi.

Lisäksi on hyvä tiedostaa, että jos käyttää palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, menevät palkkatiedot palvelusta automaattisesti tulorekisteriin. Tällöin erillistä tulorekisteri-ilmoitusta ei tarvitse tehdä.

Käy tutustumassa tulorekisterin useimmin kysyttyihin kysymyksiin: https://www.elo.fi/fi-fi/tyonantaja/tyel-vakuuttaminen/usein-kysyttya-tulorekisterista

Lisätietoja tulorekisteristä: www.tulorekisteri.fi

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>