Suoraan sisältöön

Sitran Katri Vataja kannustaa yrittäjiä visioimaan tulevaisuutta

/ Artikkeli

Vataja_by Miikka Pirinen_1200x628
Sitrassa ennakoidaan tulevaisuuden työelämää. Suomalainen työelämä voi tällä hetkellä suhteellisen hyvin, mutta tulevaisuutta pitäisi visioida ja rakentaa jo kovaa vauhtia.
Sitran ennakointi- ja strategiajohtajalla Katri Vatajalla on erityisen kiinnostava työ. Hän työskentelee tiimeineen paremman Suomen puolesta. 

– Johdan ennakointityötä, jossa tunnistamme tulevaisuuden mahdollisia kehityskulkuja ja samalla vahvistamme ihmisten ja organisaatioiden tulevaisuusajattelua ja kykyä vaikuttaa tulevaisuuteen. 

Viime aikoina uutisvirtamme on täyttynyt huolta herättävillä uutisilla. Paitsi suuri yleisö, myös yrittäjät ja työnantajat pohtivat, miten turbulenssit maailmalla vaikuttavat omaan työhön ja toimialaan. Maailman epävarmuustilanteista huolimatta Katri Vataja luottaa suomalaiseen työelämään ja sen muutosvalmiuteen. 

– Meillä on tälläkin hetkellä hyvin moninainen työelämä, josta piirtyy myönteinen kuva. Työhyvinvointi on hyvällä tasolla ja ihmiset kokevat tutkitusti työn imua ja innostusta. Tässä usein ongelmakeskeisessä keskustelussa jää varjoon se, että työelämä antaa meille myönteisiä asioita. 

Katri Vatajan mukaan monet asiat työelämässä ovat muutoksessa. Hän kannustaa yrittäjiä ja organisaatioita miettimään muutosten isoa kuvaa eli megatrendejä. 

– Suosittelen pohtimaan sitä, minkälaista tulevaisuutta voi rakentaa megatrendien pohjalta, millaista liiketoimintaa niiden avulla voi syntyä ja miten muutokset vaikuttavat omaan toimialaan. Omia ajatuksia tulevaisuudesta kannattaa myös avartaa ottamalla avuksi heikot signaalit. Sitä kautta voi löytyä liiketoimintaan jotain, mikä on vielä nyt marginaalissa, mutta millä on potentiaalia kasvaa isoksi. Aina kannattaa pohtia, onko tarjolla mahdollisuuksia uuteen. 

Topias Dean ja Eve Nieminen_Sitra_1200x628Sitran Katri Vataja kannustaa yrittäjiä ja organisaatioita miettimään megatrendejä ja heikkoja signaaleja sekä niiden tuomia muutoksia ja mahdollisuuksia liiketoimintaan. Kuva: Topias Dean ja Eve Nieminen.

Kuuntele tulevaisuuden kuluttajia

Nuoret milleniaalit tuovat työelämäämme uudenlaista arvopohjaa ja ravistelevat vakiintuneita ajattelumallejamme. 

– Tulevaisuudessa työelämäkeskustelussa korostuu diversiteetti, inklusiivisuus ja tasa-arvo. Meillä on tälläkin hetkellä työelämässä useita eri vuosikymmenillä syntyneitä. Se, mikä on nuorille itsestään selvää, voi vielä haastaa muita ikäpolvia. Jotta työelämästä tulisi vieläkin joustavampaa ja innostavampaa, meidän pitäisi kaikkien oppia kohtaamaan diversiteettiä erilaisten kulttuuritaustojen ja ajattelumallien kautta. Tätä kannattaa pohtia positiivisuuden kautta eli miten kaikilla on mahdollisuus oppia uutta. 

Muut vahvat trendit ovat Vatajan mukaan vastuullisuus sekä merkityksellisyys. 

– Kuluttajien ja kansalaisten vaatimukset lisääntyvät ja tällä rintamalla tapahtuu jatkuvasti paljon uusia asioita. Se, mikä riitti ennen, ei riitä enää ja mitä mahdollisesti pidetään nyt vastuullisena, ei välttämättä ole enää sitä tulevaisuudessa. Tämä tulee haastamaan meidän ajatteluamme isossa mittakaavassa. 

Opi kriiseistä ja luo rohkeasti uutta tulevaisuutta

Katri Vataja huokaa kysyttäessä, miten pandemia on muuttanut työelämäämme. 

– Kriisit aina opettavat ja nyt olemme siinä käännekohdassa, että mitä olemme näistä vaikeista ajoista oikeasti oppineet. Näen jo paluuta samoihin tapoihin kuin ennenkin. Jos pandemia tai äkkipysähdys ei saa meitä muuttamaan tapojamme, niin mikä saa? Ihmiset palaavat helposti samoihin uomiinsa. Kulttuuria on vaikea muuttaa. 

Silti Vataja ei ole valmis heittämään kirvestä kaivoon. 

– Monilla toimialoilla, kuten esimerkiksi energia- sekä vaate- ja tekstiiliteollisuudessa, tapahtuu valtavasti liikehdintää kohti vastuullisempaa globaalia toimintatapaa. Me tarvitsemme tulevaisuudessa ratkaisuja ja innovaatioita, jotka ovat reiluja ja kestäviä. Paitsi innovaatioita, tarvitsemme myös kuluttajakäyttäytymisen muutosta. Sen takia on oltava valmiina, jos haluaa kulkea kärkijoukoissa. 

Tulevaisuuden ajattelun vaikeus voi estää haastamasta olemassa olevia malleja ja kykyä kuvitella toisenlaista tulevaisuutta. Katri Vataja kehottaa organisaatioita ja yrittäjiä kulkemaan tuntosarvet herkkinä. 

– Meidän pitäisi osata yhtä aikaa katsoa pidemmälle ja kehittää tulevaa – ja toisaalta samalla uudistaa nykyistä toimintaa. Aina kannattaa pohtia, mitä vaihtoehtoisia asioita tulevaisuus voisi tuoda ja miltä ne tuntuisivat, kuulostaisivat ja näyttäisivät arjen tasolla, jotta niistä tulisi houkuttelevia. Se ei ole luopumista, vaan se on uskoa, että jotain parempaa on vielä edessä.

Megatrendit Sitran Katri Vatajan mukaan – olethan valmiina visioimaan?

  1. Ekologisella jälleenrakennuksella on kiire. 
    Miten luodaan työtä ja vahvistetaan työelämän rakenteita, jotka tuottavat hyvinvointia sekä ihmisille että luonnolle? Millaista uudenlaista ajattelua, työtä ja liiketoimintaa luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen tulee tarkoittamaan?
  2. Väestö ikääntyy ja monimuotoistuu.
    Millaista työtä ja palveluita tarvitaan yhteiskunnassa, jossa myöhäiskeski-ikäisten määrä kasvaa? Miten Suomessa riittää työntekijöitä ja osaamista, kun työvoiman osuus väestöstä pienenee?
  3. Verkostomainen valta lisääntyy.
    Kuka päättää tulevaisuuden työelämästä, kenellä on valta, kenen ääntä kuullaan? Millaista työelämää haluamme rakentaa seuraaville sukupolville?
  4. Teknologia sulautuu kaikkeen. 
    Kuka päättää teknologiasta ja sen käytöstä ja kuka määrittää pelisäännöt sen käyttöön? Millaiseen ihmiskäsitykseen ja arvoihin teknologian käyttö työelämässä pohjautuu? Luotetaanko työntekijään ja luodaan hänelle edellytyksiä onnistua työssään, vai nähdäänkö hänet osana koneistoa ja valvonnan kohteena?
  5. Talousjärjestelmä etsii suuntaansa.
    Miten tehdä kannattavaa liiketoimintaa lisäämällä ympäristön ja ihmisten hyvinvointia? Miten työ tulevaisuudessa määritellään, ja miten tuetaan ihmisten toimeliaisuutta ja toimeentuloa?


Katri Vatajan kuva: Miikka Pirinen

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>