Uupumisen kautta työhyvinvoinnin startup-yrittäjäksi
/ Artikkeli

Uupuminen ajoi Lammisen pohtimaan työnsä merkityksellisyyttä. Hän päätti vihdoin toteuttaa unelmansa ryhtyä yrittäjäksi ja jätti työt johtoryhmässä. Lammisella oli jo kokemusta kuntosaliyrittäjänä, joten kaikkea ei tarvinnut opetella alusta asti.
– Liikunta on lähellä sydäntäni ja olen aikoinaan toiminut personal trainerina, mutta vielä enemmän sytyn henkiselle hyvinvoinnille, Lamminen kertoo.
Näin syntyi idea yrityksestä, joka tarjoaa matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää psykologista keskustelutukea työntekijöiden jaksamisen parantamiseksi.
Hyvinvointia nykymaailman tahdissa
Hyvinvointi puhuttaa syystäkin juuri nyt ja on tehnyt sitä jo pitkään. Työnteon tavat ovat muuttuneet ja työpäivät tuntuvat pirstaleisilta. Tämä lisää kuormittavuuden tunnetta.
– Meidän on vaikea irrottautua töistä, sillä ne seuraavat meitä puhelimen mukana myös vapaa-ajalle, Lamminen sanoo.
Lammisen mukaan nykypäivänä on hyvin tyypillistä havahtua siihen, että elämä onkin vienyt väärään suuntaan. Niin kävi myös Lammiselle, kun hän uupui edellisessä työpaikassaan.
Nyt hän toivoo, että työhyvinvoinnista opitaan puhumaan. Tutkimusten valossa Auntien tarjoaman ulkopuolisen avun käyttäminen lisää jaksamista pitkällä aikavälillä. Lammisen mielestä jokaisen tulisi pysähtyä säännöllisin väliajoin tarkastelemaan omaa jaksamistaan ja hyvinvointiaan.
Myös Lamminen on itse oppinut pitämään hyvää huolta itsestään. Arvostus liikuntaa ja unta kohtaan näkyvät hänen päivärytmissään, ja hän on oppinut priorisoimaan ja delegoimaan työtehtäviään. Auntie panostaa myös työntekijöidensä hyvinvointiin, joita on tällä hetkellä noin 60. Auntie on saanut Great Place to Work -sertifikaatin kahtena vuonna peräkkäin.
Mervi Lamminen toivoo, että työhyvinvoinnista opitaan puhumaan
Pilkettä vihaisten tätien silmäkulmassa
Yritysidean synnyttyä Lamminen keräsi itselleen viiden hengen tiimin, jonka kanssa lähti perustamaan Auntieta. Oli tärkeää saada hyvä porukka, joiden kanssa olisi helppo työskennellä.Lamminen pitää huumoria tärkeänä, sillä se lisää tunnetusti hyvinvointia. Huumori oli mukana myös perustamisvaiheessa, kun Lamminen pohti yhtiökumppaniensa kanssa yrityksen nimeä.
– Lähdimme liikkeelle Angry Birdsistä pilke silmäkulmassa, Lamminen kertoo.
Vihaiset tädit ei päätynyt yrityksen nimeksi, mutta perheteema puhutti perustajia. Lopulta perustajat päätyivät Auntie-sanaan, koska tädit ovat usein viisaampia ja vanhempia.
Katse kohti maailmaa
Koronapandemian levitessä maailmalla keväällä 2020, otti moni yritys askeleen taaksepäin. Lamminen sen sijaan näki hyvän tilaisuuden laajentua kansainvälisille markkinoille. Fyysisen sijainnin merkitys väheni, kun etäyhteydet otettiin rytinällä käyttöön. Nykyään Auntiella on tytäryhtiö Norjassa ja toimintaa Saksassa.– Kasvun ja laajentumisen taustalla on panostus myyntiin. Tämä kaikki on vaatinut meiltä investointeja ja näkyvyyttä verkossa, Lamminen kertoo.
Auntie on jo saanut mukavasti jalansijaa ja näkyvyyttä myös ulkomailla. Suomalaisuus on hyvä valttikortti myös kansainvälistymiselle; onhan Suomi valittu viitenä peräkkäisenä vuonna maailman onnellisimmaksi maaksi.

Yrittäjyyden koko tunneskaala
Viime syksynä Lamminen oli mukana konsulttiyhtiö Ernest & Youngin yrittäjäkilpailun startup-sarjan kilpailussa, jossa Auntie pääsi finaaliin asti.– Oli hienoa päästä esittämään omaa yritysideaa tuomaristolle, joka koostui kokeneista yrittäjistä ja johtajista, Lamminen kertoo.
Onnistumisen tunteet tuntuvat yrittäjyydessä hyviltä, mutta matkaan kuuluu myös epäonnistumisia. Kokonaisuudessa yrittäjyyden laaja tunneskaala tekee Lammisen työstä mielekästä.
– Vaikka vastuu painaa, tuntuu se myös hyvältä.
Auntien tavoitteena on kasvaa Euroopan suurimmaksi työhyvinvointipalveluja tarjoavaksi yritykseksi.
Mervi Lammisen vinkit startup-yrityksen perustamiseen
1. Valitse tiimi tarkkaan.2. Huolehdi, että osakassopimus tai -sopimukset ovat kunnossa.
3. Varmista, että taloudessasi on puskuria, sillä yrittäjyyden alku voi olla hitaampaa kuin olit suunnittelut.
4. Myy. Alussa myynti on tärkeämpää kuin tuotekehitys, sillä vain asiakaskokemusten kautta pystyt parhaiten kehittämään yrityksen tuotteita ja palveluita.