Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

YEL-lainsäädäntömuutoksia eduskunnassa – työtulon määrittely ei jatkossakaan ole yhteen lukuun tuijottamista

/ Artikkeli

YEL_lakimuutos_1200_650
 

Eduskunnalle annettiin kesäkuussa esitys yrittäjän eläkelain muuttamisesta. Keskeistä siinä on kaksi asiaa: Yrittäjän eläkevakuutuksen pohjana olevan työtulon määrittämistä täsmennetään ja työtuloa tarkistetaan säännöllisesti. Yrittäjän oma selvitys olisi jatkossakin oleellista työtulon määrittelyssä. Tämä periaate ei uuden lain mukana tulisi muuttumaan.

Koko alalla valmistellaan myös yhteistä sähköistä työtulolaskuria työtulon oikean tason määrittämisen tueksi. Yhteisellä työtulolaskurilla pyritään helpottamaan ja yhtenäistämään yrittäjän työtulon määrittelyä. Laskuri antaa työtulosuosituksen, jossa käytetään yrittäjän omaa liikevaihtoa sekä toimialan palkka- ja liikevaihtotietoja YEL-työtulon laskemiseksi. Työtulosuosituksessa on lisäksi 30 prosentin liikkumavara, jonka mukaan yrittäjällä on mahdollisuus poiketa työtulosuosituksesta 30 prosenttia. Liikkumavaran avulla pyritään huomioimaan yrittäjäkohtaiset erot. Jos yrittäjän työpanos poikkeaa annetusta liikkumavarasta, työeläkeyhtiö pyytää yrittäjältä tarkempia perusteluja ennen työtulon vahvistamista. Kun yrittäjä on kertonut perustelunsa, lopullinen työtulo vahvistetaan yrittäjän yksilöllisen tilanteen mukaan. Työeläkeyhtiö ottaa työtulon vahvistamisessa huomioon myös muut yrittäjän työpanoksen määrää, yrittäjätoiminnan laajuutta, yrittäjän ammattitaitoa ja yrittäjän työpanoksen arvoa kuvaavat tiedot. Uusi työtulolaskuri korvaa Eläketurvakeskuksen nykyisen työtulo-oppaan, jota on käytetty työtulon arvioinnissa tähän saakka.

YEL on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan kulmakivi, joka antaa turvaa myös yrittäjäuran aikana. YEL on vakuutus ja yrittäjän sosiaaliturvan perusta, jonka mukaan yrittäjälle maksetaan äitiysrahaa ja työkyvyttömyyseläkettä ja sairauspäivärahaa. Näin ollen YEL-vakuutusmaksun hyöty on muutakin kuin vanhuuseläkkeenä saatava etuus.

Nyt vireillä oleva muutos ei muuta aiempia periaatteita. Tehtävämme työeläkeyhtiössä on auttaa ja palvella yrittäjiä turvan tason oikeassa määrittelyssä. Roolimme on olla yrittäjien tukena – olemme aina tavattavissa ja vastaamme mielellämme yrittäjien kysymyksiin.

Kokosimme vastauksia yleisimpiin kysymyksiin YEL-lainsäädännön muutoksesta:

1. Miten työtulon määrittely muuttuisi uuden lain myötä?

Itse työtulon määritelmä ei muutu. Lakiesityksessä työtulon määrittelystä sanotaan seuraavasti: ”Työtulo on se palkka, joka kohtuudella olisi maksettava, jos hänen tässä laissa tarkoitettua yrittäjätoimintaansa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö, tai se korvaus, jonka muutoin voidaan katsoa keskimäärin vastaavan sanottua työtä.”

Nyt lakiin ollaan tarkentamassa, mitä seikkoja työtuloa määriteltäessä huomioidaan: ”Työtuloa vahvistaessaan eläkelaitos pitää edellä mainittuna palkkana ja korvauksena yksityisen sektorin kyseisen toimialan kokoaikaista työtä tekevien mediaanipalkkaa. Lisäksi eläkelaitos ottaa huomioon muut yrittäjän työpanoksen määrää, yrittäjätoiminnan laajuutta, yrittäjän ammattitaitoa ja yrittäjän työpanoksen arvoa kuvaavat tiedot.”

2. Eikö yrittäjä saa enää itse vaikuttaa työtulonsa määrään?

Saa vaikuttaa. Tulevaisuudessakin yrittäjää kuullaan aina ennen työtulon vahvistamista ja häneltä kysytään tietoja, joiden perusteella voidaan poiketa lähtökohtana olevasta toimialan mediaanipalkkatasosta. Tällaisia voivat olla esim. osa-aikaisuus, sivu- tai päätoimisuus, sekä yritystoiminnan laajuus.

3. Vahvistetaanko työtulo vain mediaanipalkan mukaan?

Ei. Työtulon määrittelyssä otetaan huomioon kaikki sellaiset tekijät, jotka kuvaavat yrittäjän työpanoksen arvoa, kuten osa-aikaisuus, sivutoimisuus ja toiminnan laajuus ylipäätään.

4. Mitä työtulojen tarkistaminen tarkoittaa?

Jatkossa yritystoiminnan aikana työtuloa tarkistettaisiin säännöllisesti kolmen vuoden välein, jotta työtulo pysyy ajan tasalla suhteessa liiketoiminnassa tapahtuneisiin muutoksiin. Eläkelaitos tekee yrittäjälle ehdotuksen uudeksi työtuloksi ja tällöinkin yrittäjällä on mahdollisuus antaa selvitys, jos hänen mielestään ehdotus ei vastaa todellisuutta. Jos työtulo on jo valmiiksi työtulosuositusta vastaavalla tasolla – liiketoiminta ei esimerkiksi ole laajentunut tai yrittäjä on jo oma-aloitteisesti tehnyt muutoksen työtuloonsa – eläkelaitos ei tee tarkistusehdotustakaan.

Tarkistaminen tulisi voimaan siten, että vuonna 2023 tarkastellaan alle 15 000 euron työtulot, vuonna 2024 alle 25 000 euron työtulot ja vuonna 2025 yli 25 000 euron työtulot. Työtulon tarkistusta ei tehdä, jos työtuloon on tehty olennainen tarkistus viimeisen kolmen kalenterivuoden aikana. Tarkistus voi olla ensimmäisen kerran enintään 8 000 euroa tai 20 prosenttia riippuen siitä, kumman raja-arvon perusteella tarkistus on suurempi. Rajasta voidaan poiketa ylöspäin yrittäjän suostumuksella.

5. Pienyrittäjällä tai aloittavalla yrittäjällä ei ole varaa maksaa YEL-maksuja isomman työtulon mukaan. Miksi tätä ei huomioida uudistuksessa?

Yritystoiminnan pienimuotoisuus tulee huomioitua työtulon määrässä sitä kautta, että työtuloa suhteutetaan liikevaihtoon. Vakiintuneen käytännön mukaan työtuloa ei myöskään vahvisteta isommaksi kuin yrityksen liikevaihto on. Lisäksi yrittäjän nostama palkka on yksi huomioitava tekijä työtulon määrää arvioitaessa. YEL-maksut ovat jatkossakin verotuksessa vähennettäviä, mikä tasaa mahdollisen työtulon nousun kokonaisvaikutusta.

6. Mikä on työtulolaskuri?

Työtulolaskuri on Eläketurvakeskuksen ylläpitämä palvelu, jossa hyödynnetään Tilastokeskuksen tietoja toimialojen mediaanipalkoista ja liikevaihdoista. Näiden perusteella lasketaan ehdotus työtuloksi yrittäjän antamien toimiala- ja liikevaihtotietojen perusteella.

Työtulolaskuri on tulossa käyttöön syksyllä 2022. Tässä laskentapalvelussa Eläketurvakeskuksen nykyiset YEL-työtulon soveltamissuositukset on kehitetty sähköisiksi. Ehdotetulle työtulolle annetaan liikkumavara ylös- ja alaspäin, jolle yrittäjä voi asettaa työtulonsa. Liikkumavarasta poikkeavaan työtuloon kysytään yrittäjältä erilliset perusteet.

Työtulolaskurin antama ehdotus ei tule automaattisesti yrittäjän työtuloksi, vaan on suuntaa antava työkalu työtulon määrittämisessä. Lopullinen työtulo vahvistetaan kunkin yrittäjän yksilöllisen tilanteen mukaan.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>