Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Sitoutuminen, hyvinvointi ja tuottavuus kulkevat käsi kädessä HalpaHallissa

/ Artikkeli

asiakascase_HalpaHalli1_1200x628
HalpaHallin sitoutuminen työkykyjohtamiseen tuottaa tulosta. Yrityksen johtoryhmän tuki ja panostukset henkilöstön hyvinvointiin ovat vähentäneet sairauspoissaoloja, lisänneet työn tuottavuutta ja pienentäneet työkyvyttömyyseläkekuluja.
Perheomisteisen HalpaHalli-tavarataloketjun henkilöstön vahvasta sitoutumisesta työnantajaansa kertovat vakiintuneet pitkät työsuhteet, joista monet jatkuvat eläkeikään saakka. 

– Meille on tärkeää, että työntekijämme ovat motivoituneita ja työkykyisiä. Pyrimme luomaan mukavan työilmapiirin ja selkeät tavoitteet, sanoo HalpaHallin toimitusjohtaja Janne Ylinen

Ylinen on toisen polven yrittäjä, joka on nostanut henkilöstöasiat ja työkykyjohtamisen yrityksen johtoryhmän agendalle. 

– Meillä henkilöstöjohtaja on osa johtoryhmää, sillä haluamme varmistaa, että henkilöstön tarpeet ja haasteet otetaan huomioon päätöksenteossa, Ylinen sanoo. 

Systemaattista työkykyjohtamista

Keskeinen tekijä HalpaHallin työkykyjohtamisen onnistumisessa on johdon tuki ja ymmärrys sen tärkeydestä. Johtoryhmän tuella varmistetaan muun muassa, että yrityksessä on riittävästi henkilöstöasioiden osaamista ja resurssien kohdentamista työkykyjohtamisen tarpeen mukaan. 

HalpaHallin henkilöstöjohtaja Janne Syrin mukaan työkykyjohtamisen käsitteleminen johtoryhmässä luo tietoisuutta ja ymmärrystä sen luonteesta jatkuvana kehitystyönä, johon kaikkien on osallistuttava. 

– Johdon sitoutuminen on ratkaisevan tärkeää, sillä se luo perustan hyvän työkykyjohtamisen toteuttamiselle, Syri sanoo. 

HalpaHallin vahvuutena on Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Katja Ekmanin mukaan selkeä ja systemaattinen työkykyjohtaminen, joka osataan kohdentaa sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

– Heidän työkykyjohtamisen osaaminensa näkyy monella mittarilla. Yksi merkittävä tekijä hyvien tulosten takana on johdon sitoutuminen. Lisäksi henkilöstöjohtamiseen on panostettu rekrytoimalla lisää työntekijöitä vastaamaan työkykyjohtamisen kokonaisuudesta, Ekman sanoo. 

asiakascase_HalpaHalli2_1200x628
– Meille on tärkeää, että työntekijämme ovat motivoituneita ja työkykyisiä. Pyrimme luomaan mukavan työilmapiirin ja selkeät tavoitteet, sanoo HalpaHallin toimitusjohtaja Janne Ylinen (vasemmalla). Henkilöstöjohtaja Janne Syrin mukaan työkykyjohtamisen käsitteleminen johtoryhmässä luo ymmärrystä sen luonteesta jatkuvana kehitystyönä, johon kaikki sitoutuvat. 

Osaamisen ja innostumisen vahvistaminen

Päivittäis- ja käyttötavaroita ja vaatteita myyvä, yli 35 kaupan tavarataloketju työllistää yli 1300 henkilöä. 

Yrityksen strategian kannalta keskeistä on työntekijöiden osaaminen, ja yrityksen tavoitteisiin pääseminen vaatii Ylisen mukaan, että jokainen työntekijä ymmärtää oman roolinsa ja osaamisensa. 

– Meidän tehtävämme on kartoittaa henkilöstön osaamista ja tarjota heille mahdollisuus kehittää sitä. On myös tärkeää, että työntekijät ymmärtävät oman roolinsa merkityksen liiketaloudellisten tavoitteidemme edistäjinä, Ylinen sanoo. 

Keskeistä on myös yhteistyö kumppaneiden kanssa. Syri nostaa esiin Elon toteuttaman työkykyakatemian koulutusohjelman, joka suunnattiin HalpaHallin noin viidellekymmenelle esihenkilölle. Koulutuksen tavoitteena oli varmistaa, että esihenkilöillä on valmiudet tukea työntekijöiden työkykyä ja hyvinvointia tehokkaasti ja ammattitaitoisesti. 

– Elo tuo esille osaamisen merkitystä myös työkyvyttömyysriskin vähentämisen keinona, tuottavuuden kehittämisen rinnalle. On hienoa, kun toimenpiteillä saadaan laajaa vaikuttavuutta, Syri sanoo. 

Työkykyjohtaminen on tiimityötä

Esihenkilöiden työkykyjohtamisen taidot näkyvät muun muassa vähäisinä sairauspoissaoloina, parantuneena työn tuottavuutena ja pienentyneinä työkyvyttömyyseläkekuluina. 

– Vaikka meillä on sisäisesti vahvaa sitoutumista henkilöstömme hyvinvointiin, ymmärrämme myös, että tarvitsemme ulkoisia yhteistyökumppaneita tueksi. Elon kanssa meillä on yhteinen strategia ja ymmärrys siitä, millaisessa tilanteessa yrityksemme on, Ylinen kertoo. 

Syri huomauttaa, että myös lisäresurssit henkilöstöhallintoon on vähentänyt huomattavasti yrityksen työkyvyttömyyskuluja ja saanut työkyvyn riskiryhmässä olevien henkilöiden määrän laskuun. 

– Henkilöstöhallintomme tukee tavoitteellisten työkykykeskusteluiden toteutumista. Haluamme tarjota henkilöstöllemme tukea jo varhaisessa vaiheessa ennen kuin tilanteet kriisiytyvät, Syri kertoo. 

Työkykyjohtaminen vaatiikin varhaisten signaalien havaitsemista. Kun haasteita pystytään tunnistamaan ennakoivasti, on yrityksen helpompaa tukea työntekijöitä. HalpaHallin tavoitteena on, että jokainen työntekijä saa tarvittavaa tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

– Varhaisten signaalien löytämiseen vaaditaan hyviä esihenkilötaitoja ja ymmärrystä. Tässä yhteistyö eläkevakuuttajan ja työterveyden kanssa on erityisen tärkeää, jotta löydämme yhteisiä tapoja työntekijöiden auttamiseksi haastavissa tilanteissa, Ylinen sanoo. 

asiakascase_HalpaHalli3_1200x628HalpaHallin johtoryhmän tuki ja panostukset henkilöstön hyvinvointiin ovat vähentäneet sairauspoissaoloja, lisänneet työn tuottavuutta ja pienentäneet työkyvyttömyyseläkekuluja

Tuloksena positiivinen työilmapiiri ja sitoutuminen yritykseen

Hyvällä työkykyjohtamisella on merkitystä paitsi työntekijälle myös yritykselle, yhteiskunnalle ja eläkevakuuttajalle. HalpaHallin pitkät työsuhteet, motivoituneet työntekijät ja selkeät työnkuvat ovat luoneet positiivisen työilmapiirin ja vahvan sitoutumisen yritykseen. Samalla taloudelliset tulokset ovat parantuneet ja työntekijöiden hyvinvointi lisääntynyt. 

– On kuitenkin hyvä muistaa, että työkykyjohtamista tulee kehittää jatkuvasti. Kun organisaatiossa tapahtuu muutoksia ja työnkuvat muuttuvat, me arvioimme työkyvyn tukemista monesta eri näkökulmasta, kuten työn ergonomian ja sujuvuuden kannalta, Syri sanoo. 

Ota talteen Janne Syrin ja Janne Ylisen neljä vinkkiä yrityksen työkykyjohtamisen kehittämiseksi:

1. Huolehdi, että johtoryhmässä otetaan huomioon työkykyasiat.
2. Rakenna organisaatioon luottamuksen kulttuuri, joka rohkaisee avoimeen keskusteluun ja antaa turvallisen tilan työkykyyn liittyvien asioiden käsittelylle. 
3. Hanki tarvittava työkykyjohtamisen osaaminen ja jaa sitä sekä esihenkilöille että koko organisaatiolle. 
4. Tee yhteistyötä kumppaneiden kanssa, jotka tuovat uusia näkökulmia työkykyjohtamiseen ja katsovat organisaatiota ulkopuolisen silmin. 

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>