Suoraan sisältöön

Sointu Senioripalveluissa työhyvinvointi kumpuaa strategiasta ja henkilöstön osallistamisesta

/ Työkykyjohtaminen / Työkykyjohtaminen

asiakascase-sointu-1200x628
Työvoimapulasta kärsivällä sotealalla henkilöstön työhyvinvoinnin merkitys korostuu. Sointu Senioripalveluissa henkilöstö on tiiviisti mukana työhyvinvointia kehittämässä. Määrätietoisella ja osallistavalla johtamisella on saatu hienoja tuloksia.

Sointu Senioripalvelut on Tampereen Vanhuspalveluyhdistyksen ja Pirkanmaan Senioripalvelut Oy:n muodostama yhteisö, joka tarjoaa ikäihmisille suunniteltuja asumis- ja hyvinvointipalveluita Tampereella. Soinnulla on Pirkanmaalla neljä palvelukeskusta, jotka tarjoavat ikääntyneille monipuolisesti palveluja kuten hyvinvointi-, kuntoutus-, ravintola-, asumis- ja kotihoitopalveluja.

Viime vuodet ovat olleet Soinnussa aktiivista työhyvinvoinnin kehittämisen aikaa. Sointu Senioripalveluiden toimitusjohtaja Tiina Raiskin ja henkilöstö- ja liiketoimintajohtaja Arja-Riikka Katajan mukaan syksyllä 2021 asetettiin työhyvinvointiohjelman, nimeltään Sopu Soinnussa, tavoitteeksi henkilöstökokemuksen ja suositteluhalukkuuden parantaminen henkilöstön sitouttamisessa ja henkilöstön saatavuuden edistämisessä.

– Työhyvinvoinnin edistäminen on osa Sointu Senioripalveluiden strategiaa. Olemme tehneet kaiken tiiviissä yhteistyössä henkilöstön kanssa ja Elo on ollut tässä kehitystyössä mukana. Oman vaatimuksena hankkeeseen toi henkilöstön tekemä kolmivuorotyö sekä maantieteellisesti hajallaan oleva organisaatio, Raiski kertoo.

Työhyvinvointia kehitettiin projektiohjaajan johdolla ja metodiksi valittiin työpajatyöskentely sekä kokeilut arjessa. Työpajoissa nousi esiin kolme asiaa, jotka vaativat eniten panostusta. Ne olivat rekrytointi, työhön perehdytys sekä opiskelijapalvelut. Opiskelijaohjauksesta siirryttiin opiskelijapalveluihin yhtenä tavoitteena luoda urapolkuja Sointuun nuorille opiskelujen alkuvaiheesta lähtien. Tämä on työvoimapulan ja erityisesti sotealaa piinaavan henkilöstön saatavuuden takia todella tärkeää.

– Haluamme innostaa nuoria hakeutumaan alalle. Tavoitteenamme on rakentaa selkeä urapolku työkaveriksi saakka, Raiski valottaa.

Yksi osa urapolun rakentamisessa on polun sisällön määrittely aina rekrytoinnista lähtökyselyyn asti. Kehityksen kohteeksi valittuja henkilöstöprosesseja myös mitataan jatkuvasti erilaisilla palautekyselyillä. 

Tunneäly johtajuuden ytimessä

Projekti on poikinut lukuisia ajatuksia johtamisen kehittämiseen. Johtajien valmiuksia kasvaa tehtävässään ja johtaa organisaatiotaan myös muutostilanteissa on lähdetty kehittämään organisaation johtajille ja esihenkilöille räätälöidyllä pitkäkestoisella koulutuksella.  Tavoitteena on samalla kehittää johtamisjärjestelmää, jossa tunneälykäs johtaminen on punaisena lankana ja onnistuessaan, jopa työsuhde-eduksi koettavissa.

Olennaista on, että jokainen sitoutuu yhteisiin pelisääntöihin. Kaikki 12 esihenkilöä osallistuvat koulutukseen. Rinnalla kulkee Elon koulutus: Työkykyjohtaminen esihenkilön arjessa. Asiat etenevät vauhdilla, ja nyt työstetään jo johtamisen käsikirjaa.

– Aloitimme kolmikantayhteistyön Elon ja työterveyshuollon kanssa. Huomiota on kiinnitetty erityisesti mielenterveyden tukeen, ja päihde- ja riippuvuusohjelmaa on uudistettu. Henkilöstön psykososiaalinen kuormitus on tänä päivänä merkittävä riski. Yhtenä reseptinä on hyödynnetty sisäisten sijaisten verkoston käynnistämistä henkilöstön kokeman kuormituksen vähentämiseksi ja esihenkilötyön tueksi, Kataja kertoo.

Puhtia työintoon Marttojen sieniretkestä

Työhyvinvointitoiminta on Sointu Senioripalveluissa vireää ja sitä ideoidaan yhdessä henkilöstön kanssa. Syksyn aikana on toteutettu Marttojen sieniretki, elokuvailta, liikuntailta ja savityöryhmä. Lisäksi henkilöstöltä tuli oivallinen toive luentokokonaisuudesta siihen, kuinka saada palkka riittämään. Katajan mielestä onkin valtavan tärkeää, että kaikki arjen palikat ovat tasapainossa.

– Kun tapahtumat ovat henkilöstön toiveista ja ideoista lähtöisin, rakentavat ne yrityskulttuuria. Olemme sointulaisia, Kataja hymyilee.

Voidaankin puhua sointuvasta hyvinvoinnista, joka kumpuaa asiakasnäkemyksestä. Työ on jatkuvaa kehittämistä ja tekoja on todella paljon. Yhtenä esimerkkinä Kataja mainitsee työvuorosuunnittelun, jossa halutaan tukea henkilöstön itsesuunnittelua. 

– Elo järjesti viime viikolla workshopin, jossa pohdimme keinoja tukea mielenterveyttä. Tilaisuus oli erittäin antoisa, oli kiinnostavaa oppia, miten muut tekevät vastaavia projekteja. Tällaisia olisi hienoa saada lisää, Kataja toivoo.

– Monipuolisuus on Elon ehdoton valttikortti. Yhteistyö on ollut sujuvaa, Raiski kiittelee ja lisää, että kaikki tehdään yhdessä Sointu Senioripalvelujen arvojen mukaan, jotka ovat yhdessä tekeminen, avoimesti, rohkeus ja vastuullisuus.

Työkykyjohtaminen osana strategiaa tuo tuloksia

Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Katja Hämäläisen mukaan Sointu Senioripalvelut on hieno esimerkki siitä, mitä voidaan saavuttaa, kun työhyvinvoinnin kehittäminen on tuotu strategiselle tasolle.

– Työhyvinvoinnin ja johtamisen suunnitelma on laadittu. Riskiryhmät on kartoitettu ja niihin on kohdennettu toimenpiteitä. Mittarit kuten Elon työyhteisömittari, on otettu käyttöön, Hämäläinen kertoo tyytyväisenä.

Strateginen työkykyjohtaminen näkyy myös taloudellisissa mittareissa, ja selkeitä säästöjä on saatu hyödyntämällä ammatillista kuntoutusta. Näillä toimilla on saatu ehkäistyä työkyvyttömyyseläkkeitä ja sairauspoissaoloja. Esihenkilöstön arvio ja eNPS ovat nousset työyhteisökyselyssä.

Hämäläinen painottaa, että strategisen tason työkykyjohtamisella on vaikutusta niin henkilöstön hyvinvointiin ja sitoutumiseen kuin koko organisaation talouteen ja menestymiseen.

Tiina Raiskin ja Arja-Riikka Katajan vinkit organisaatioille, jotka haluavat lähteä kehittämään työkykyään:

1. Työhyvinvoinnin edistäminen on kaikkien yhteistä tekemistä.
2. Tarvitaan vahvaa johtamisen tukea, kuten yhteisiä pelisääntöjä ja arjen työkaluja.
3. Keskeneräisyyttä on siedettävä, koska kaikki ei aina mene niin kuin Strömsössä.
4. On oltava mittarit, joilla mitataan työhyvinvoinnin edistämisen vaikutuksia ja henkilöstökokemusta.
5. Jos jokin ei toimi, on maltettava pakittaa ja yrittää uusia keinoja.

Tutustu Elon työkykyjohtamisen palveluihin >

 

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>