Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Yrittäjän jaksaminen ja palautuminen – avain hyvinvointiin ja menestykseen

/ Artikkeli

Hevosyrittaja_Johanna_Hytonen1_1200x628
Yrittäjän hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta on tärkeää tunnistaa omat voimavarat, asettaa rajat työn ja vapaa-ajan välille sekä löytää keinoja palautumiseen. Hevosalan yrittäjä Johanna Hytönen on oppinut tasapainottamaan työn ja vapaa-ajan sekä pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan.
Johanna Hytönen aloittaa päivänsä puoli kahdeksalta valmistautuakseen hoitamaan Juurela-nimisen tilansa kolmeatoista hevosta. Aamupalalle hän istahtaa kymmenen maissa, ja tarkistaa samalla viestit sekä järjestelee kalenteriaan. Tämän jälkeen Hytönen keskittyy hevosten kouluttamiseen. Iltapäivällä hän ottaa valmennettavia asiakkaita vastaan, ja päivän päätteeksi on vielä suoritettava iltatallin tehtävät. 

– Vapaapäiviä ei juurikaan ole, jos ajattelen hevosten hoitamista työnä, Hytönen sanoo. 

Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Anneli Holmberg on seurannut Hytöstä ja monia muita yksinyrittäjiä, jotka työskentelevät intohimonsa parissa. Yrittäjien työ on paitsi intensiivistä ja vaativaa myös moniulotteista. Työpäivät voivat venyä pitkiksi ja moninaisten tehtävien välillä joutuu tasapainoilemaan.

– Innostuneena palautuminen saattaa unohtua kokonaan, ja tasapainon löytäminen voi olla haasteellista, Holmberg sanoo. 

Välttämätön voimavara menestykseen

Yrittäjän hyvinvointi on kaiken perusta. Jos ei voi hyvin, ei työstäkään voi suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla.

– Tällöin menettäisin syyn siihen, miksi teen töitä intohimoni parissa eli hevosten kanssa. Välillä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on haasteellista, sillä on helpompaa panostaa ulkopuolisiin asioihin kuin itseensä, Hytönen sanoo. 

Seitsemän yrittäjyysvuoden aikana Hytönen on oppinut, että mitä paremmin hän itse voi, sitä paremmin hän pystyy olemaan läsnä asiakkailleen. Työn ja vapaa-ajan hämärtyminen voi vaikuttaa jaksamiseen ja hyvinvointiin, joten on tärkeää, että työpäivät on tasapainotettu siten, että aikaa jää myös palautumiselle. 

Hevosyrittaja_Johanna_Hytonen2_1200x628Hevosalan yrittäjä Johanna Hytönen on oppinut, että mitä paremmin hän itse voi, sitä paremmin hän pystyy olemaan läsnä asiakkailleen. On tärkeää, että työpäivät on tasapainotettu siten, että aikaa jää myös palautumiselle. 

Tunnista, pysähdy ja priorisoi

Yrittäjän on ensisijaisen tärkeää tunnistaa ajoissa merkit, jotka viestivät siitä, että asiat eivät suju kuten pitäisi. Sen sijaan että yrittäisi selviytyä tilanteesta yksin, on otettava rohkeasti askel taaksepäin ja mietittävä vaihtoehtoja. 

Holmberg muistuttaa, että palautuminen ylläpitää yrittäjän luovuutta ja tehokkuutta, ja liiallinen stressi haittaa päätöksentekoa, suunnittelua ja aivojen toimintaa. Myös havainnointikyky saattaa heikentyä ja tapaturmien riski kasvaa. 

– Tunnen useita yrittäjiä, jotka ajavat itsensä äärirajoille. On tärkeää pohtia jo varhaisessa vaiheessa, mitä ratkaisuja voisi ottaa käyttöön, olipa kyse sitten ulkopuolisen avun pyytämisestä, vertaistuen hakemisesta tai oman toiminnan muuttamisesta, jotta oma terveys ei kärsisi, Holmberg sanoo. 
.
Hytönen tunnistaa innostumisen tunteen työssään. Kasvavan kuormituksen myötä työtehtävät alkavat tuntua haastavilta ja pienetkin asiat saattavat muuttua vaikeiksi. Tämä on merkki siitä, että on tarpeen hidastaa tahtia ja huolehtia omasta hyvinvoinnista. 

Tasapaino yrittäjän arjessa

Hytönen ja Holmberg korostavat itsensä tuntemisen tärkeyttä omien rajojen ja voimavarojen tunnistamisessa. 

– Jokaisen yrittäjän tulisi kunnioittaa omaa aikaansa ja tarpeitaan vähintään yhtä paljon kuin tekemäänsä työtä. Työt eivät lopu tekemällä, joten on jatkuvasti arvioitava, mikä on juuri tällä hetkellä tärkeintä: aidan korjaaminen, kurssin suunnittelu tai lepo, ja mennä vaikka ratsastamaan, Hytönen sanoo. 

Palautumisen keinot voivat olla hyvin erilaisia ja yksilöllisiä. Vaikka Hytösen päivät ovatkin pitkiä, hän osaa myös pysähtyä ja mennä välillä istumaan hevoslaitumen laidalle. 

– Ulkoilu ja pienet pysähdykset ovat minulle parhaita tapoja löytää tasapaino työpäiviini. Asumme luonnon keskellä, joten esimerkiksi lintujen laulun kuuntelu on minulle hyvin voimaannuttavaa. Usein huomaan päivän mittaan olevani niin keskittynyt, etten ehdi kiinnittää huomiota tapahtumiin ympärilläni. Pienet pysähdykset auttavat minua kuitenkin palauttamaan huomioni myös ympäristööni. 

Talousasiat ovat toinen yrittäjyyteen liittyvä keskeinen haaste. Vaikka työpäivien pituutta voisikin hallita, saattavat tyhjät päivät herättää huolta riittävistä työtilauksista ja taloudellisesta selviämisestä. Tällöin palautumiseen käytetystä ajasta saatetaan tuntea syyllisyyttä ja stressiä. 

Hevosyrittaja_Johanna_Hytonen3_1200x628– Jokaisen yrittäjän tulisi kunnioittaa omaa aikaansa ja tarpeitaan vähintään yhtä paljon kuin tekemäänsä työtä. Työt eivät lopu tekemällä, joten on jatkuvasti arvioitava, mikä on juuri tällä hetkellä tärkeintä, Hytönen sanoo. On tärkeää tunnistaa omat rajat ja voimavarat, pyytää apua ja vertaistukea, sekä tarvittaessa muuttaa omaa toimintaansa.

Yhteisöllisyys vahvistaa ja tukee yrittäjän jaksamista

Yrittäjän jaksaminen ja hyvinvointi ovat nykyään paljon esillä julkisuudessa keskustelunaiheina. Huomion lisääntyessä yhä useampi yrittäjä hakee aktiivisesti apua ja tukea. Esimerkiksi yrittäjien keskinäinen sparraus ja kokemusten jakaminen tarjoavat arvokasta tukea ja inspiraatiota, jotka auttaa yrittäjiä selviytymään haasteistaan ja löytämään uusia ratkaisuja liiketoimintaan. 

– Minulla on paljon hevosalan ystäviä, joiden kanssa voin tehdä itselleni tärkeitä asioita ja jakaa kokemuksia ilman, että olen työroolissa, Hytönen sanoo. 

Hytösen intohimo työtään kohtaan on niin suurta, ettei hän edes kaipaa aikaa ilman hevosia. Hän kokee kuitenkin tärkeäksi osata asettaa rajat työn ja vapaa-ajan välille: aika, jolloin hän on valmentajan roolissa muita varten, ja oma aika pelkästään itseä varten.

Ota talteen Anneli Holmbergin vinkit siihen, miten yrittäjä voi pitää huolta omasta jaksamisestaan: 

1. Päivittäinen palautuminen: Varmista, että jokaisessa päivässä on jotain palauttavaa, vaikka päivät olisivatkin pitkiä. 
2. Itsensä tunteminen: Tunne omat rajasi ja muista pyytää apua tarvittaessa. 
3. Talous- ja yrittäjyysosaaminen: Pidä huolta, että sinulla on riittävästi osaamista talousasioissa ja yrittäjyyteen liittyvissä hallinnollisissa tehtävissä. Ulkoista tarvittaessa työt ammattilaiselle, kuten kirjanpitäjälle.
4. Vertaistuki ja sosiaalinen verkosto: Ulkopuolinen tukiverkosto voi tarjota uusia näkökulmia ja ratkaisuja kuormittaviin tilanteisiin. 
5. Rohkeus kokeilla uusia tapoja: Pysähdy hetkeksi ja mieti omaa toimintaasi. Ota asiakkailtasi vastaan palautetta ja ideoita, ja uskalla muuttaa tapojasi tarvittaessa. 


Lue Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikön Katja Ekmanin kirjoitus yrittäjän jaksamisesta. 
 

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>